UncategorisedАкцентБългария

Апелирам към избор на ясно мнозинство, което да решава проблемите

Партиите, които настояват МФ да внесе бюджет, само допреди няколко месеца говореха, че МФ в никакъв случай не трябва да внася бюджет. Цитирам г-жа Нинова и г-н Асен Василев, които твърдяха, че не му е работа на това служебно министерство да внася проектобюджет. Досега сл. кабинет цялостен проектобюджет не е внасял. Опитът сочи, че подобен подход води само до раздуване на дефицита и взимане на нави заеми, а оттам и до липса на всякакви реформи. Това коментира в студиото на Алтернативата Пламен Данаилов, финансист и бивш зам.-министър на енергетиката в кабинета Петков.

По принцип реформите са необходими, особено касаещите работата на търговските съдилища, защото в България е изключително трудно да се прави бизнес. Реформи трябва да се правят от ясно мнозинство. Много от тях като пенсионно-осигурителната например изискват дори повече от четири години. Прогнозата за 2023 г. е, че дефицитът на НОИ ще е ок. 8 млрд. и той трябва да бъде финансиран от други данъци. Системата е инертна и ще отнеме доста време да се рестартира. Зад политиката по доходите също трябва да стои ясно мнозинство. Работата на парче ще доведе до по-дълбоки проблеми. Така следващото редовно правителство ще завари още по-голям проблем и ще се бори с още по-голям дефицит, който, както е заложен, ще отде на близо 10% от БВП. Предложенията на ПП, остойностени от МФ, ще доведат до ок. 3.5 млрд. допълнителен дефицит. Това ще предизвика надцакване на политиците в опитите им да изглеждат максимално светли за следващите избори.
СРЗ се повиши в рамките на година с ок. 16%. Квалифицираните работници намаляват и работодателите са принудени да увеличават заплатите. Преди 20 години работодателят определяше условията, сега ги определя работникът и служителят. Предлаганото сега увеличение ще увеличи с ок. 2 хил. лв. на месец заплатата на директор на бюджетно предприятие.
Проблемът с възнагражденията не може да се реши административно, защото това предполага друг вид планова икономика, от която гледаме да се откъснем вече 33 години.

Подходите да решение на всички кризи са два: десен и грешен.
Получаваната компенсация за цените на електроенергията отдавна трябва да е стигнала до болниците. От друга страна актуализираният бюджет на НЗОК би трябвало да им даде възможност да работят без проблеми. Не е нужно да чертаем апокалиптични картини. Апелирам към избор на ясно мнозинство, което да решава проблемите.
При от поредица ситуацията никога не се повтаря и изход трябва да се намери.
Не е ясно кой стои зад анализа на БНБ за приемането на еврото. Ако България бъде приета в Еврозоната, това ще е изцяло политическо решение, защото не отговаряме на критериите нито за дефицит къмто БВП, нито за инфлация. Отговаряме само по това, че все още не сме силно задлъжнели. Маастрихтските критерии за прием са размити.
Оформя се конституционно мнозинство за влизане в Еврозоната. Но доходите ни са на 55-60% под доходите в Еврозоната, а страни като Чехия , Полша, Румъния и Унгария – страни с 75-90% доближаване до отличниците – не бързат да влязат.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Преди две седмици прогнозирах, че очаквано за зимния сезон цените на газа ще тръгнат нагоре. Необходимо е да се търси прагматично решение откъде да се снабдяваме с природен газ, защото РФ не спря доставките за Европа. Така че или ще продължим да купуваме руски газ или ще търсим начини той да бъде заменен. Но ВПГ не е в състояние да задоволи изцяло нуждите на Европа и трябва да се намали от потреблението му.
Как ще бъде решен проблемът на София, ако не работи Топлофикация? Основното ни производство на ток е от АЕЦ и трите централи в Маришкия басейн. Производство на ток от природен газ почти нямаме. НЕК, която управлява основните ВЕЦ-ове, се включва само при недостиг и за да балансира, изясни в заключение финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *