АкцентБългария

Демокрацията поощрява, а не изключва съвместните действия на различни политически субекти

Спаси София (СС) не е просто още една партия. От 14 години присъстваме в публичното пространство и работим изключително фокусирано за София и даваме предложения и идеи всички системни проблеми да бъдат решавани. За нас това е логична стъпка с цел пълноценно участие на следващите избори. При кандидатирането ми за общински съветник нямахме политическа партия и това ще бъде поправено сега с появата на партия СС, фокусирана единствено върху столицата, без амбиции за национална политика. Това коментира в студиото на Алтернативата Борис Бонев от Гражданската организация “Спаси София”.
Тъжен е фактът, че в толкова много градове се налага да се сформират подобни организации, защото управлението не е добро въпреки милиардите, които се изливат от ЕС без качеството да се повишава. СО не може да се справи дори в централната градска част на София. Нагледали сме се на 17-годишното им управление. Време е София да се управлява с ясна визия и конкретен план и то от хора, за които това е кауза, а не поредна стъпка към постигане на личен рейтинг.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Демокрацията поощрява, а не изключва съвместните действия на различни политически субекти. Има нужда да обърнем внимание на възможностите да си сътрудничим. Риск винаги има и потенциално е възможно да се понесат негативи. Затова е важно до какъв формат обединение ще се стигне. По-важни от кандидата за кмет са приоритетите. Имаме опита и идеите да постигнем, с мен като кандидат, убедителен резултат срещу ГЕРБ. Ако се появи обаче друг достоен кандидат с програма, нямаме проблем да го подкрепим. Не ми е фикс идея да стана кмет на всяка цена, но няма да позволим политически парашутисти да отнемат възможността градът ни да прави крачка напред.


Факт е, че ПП е нова формация и все още не са имали възможност да комуникират идеите си. Ние имаме предимството, че сме били гражданска организация в продължение на 14 години. Но в една обединена конфигурация всеки има с какво да допринесе. Предвид тежкото наследство от ГЕРБ и системно нерешените проблеми ще трябва широко обединен фронт, който да носи заряда и доверието на софиянци, тъй като част от мерките ще бъдат непопулярни.
Г-жа Фандъкова е решила проблемите единствено в кв. Факултета и точно гласовете от там направиха възможно разликата, с която тя спечели на втори тур. Хората идват в приемните ми часове да питат кога ще бъде отстранена заедно с корумпираното си управление.
АДФИ излезе с доклад, открил сериозни нарушения в тръжната процедура при закупуване на осветителни тела. Но липсва разследваща прокуратура, която след подаден сигнал дори не благоволи да ни разпита и нещата бяха потулени. За съжаление в България единственият начин да се обръща внимание на проблемите е през медиите.
Направили сме много по отношение развитието на градския транспорт. Благодарение на нашите усилия третата връзка с метрото е подземна. Повдигнахме въпроса с ремонта на ремонтите, билетите за пътуване с прекачвания и намаляването на паркоместата за институциите. Стотина метра от ул. Съборна станаха пешеходни, намерихме терени за паркиране и обновихме междублоковите пространства в Младост и Люлин. Въпреки, че сме опозиция се опитвам много от нещата да ги осъществявам като общински съветник.
Генезисът на СС е видим. Финансираме се през кампанията си „Дай пет за София“ и през индивидуални дарения след щателна проверка на дарителите с по-големи суми, защото градим репутация. Отчетите ни също са публични. Инвестирали сме младостта си в СС и не бихме допуснали компромис с моралните си принципи. Кампанията, с която набрахме над 50 хил. души, ни струваше малко над 20 хил. лв. Винаги сме били изключително ефективни, както и смятаме да управляваме парите на софиянци.
Имаме силна поддръжка на ниво квартали. Едно от предимствата на градските политики е да се размива границата между ляво и дясно. Не мога да си представя да не работим за това за бизнеса да има ясни правила, за честна конкуренция и за това администрацията да не продължава да е пречка – в същността си все десни политики. Същевременно не мога да си представя как СО не би помагала на хора в нужда, на млади семейства или на хора в неравностойно социално положение, което пък са леви политики. В Програмата ни от 2019 г. е записан интелигентен балансиран микс между леви и десни политики. Търсим решение на проблемите, а не си поставяме етикети.
По отношение на Изборния кодекс смятаме, че трябва да има възможност да се регистрират граждански листи. Опитът от Европа следва да бъде приложен и у нас. Противници сме на нормотворчеството, така че да служи за удобство. Най-важна е стабилността на законодателството, което в момента не е факт. Бил съм в секции и при двата вида гласуване в кв. Факултета – разликата беше драматична в полза на машинния вот. Аргументите, че възрастните се плашат от хартията са несъстоятелни. Единствената причина, поради която ГЕРБ и ДПС настояват за хартиен вот е защото така по-лесно си гарантират купуването на гласове. Очевидно е, че у нас трябва да приложим по-съвременни мерки за честни избори.
Колкото до Украйна, България е избрала геостратегическия си път. Редно е да помагаме хуманитарно и военно, но при адекватна замяна на изпратеното оборудване със западна НАТО-всяка технология, посочи в заключение Бонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *