АкцентБългария

Битката за Ай Джи Би, четвърта част

Миналия път стигнахме до опитите на играчи на задкулисието да маскират със загриженост опитите да овладеят Проекта, като пласират компании, ангажирани в реализацията на Турски поток, за да изместят гръцката избрана компания Авакс и да контролират прогреса на Проекта във финалната му фаза. „Да изместят“ означава те да започнат да строят във финалната фаза. Само може да се предполага какво можеше да стане, ако контролираните от Кремъл беларуски и руски компании, които бяха взети от Турски поток, реализираха последните етапи от изграждането на Проекта за Интерконектора. Въображението е бедно, за да опише всичко негативно , което можеше да се случи: от предаване на чувствителни данни до открит саботаж с отложено действие. Най-странното обаче беше, че нашите юнаци убедиха влиятелни западни дипломати и посланици да се намесят в полза на подобно решение, подведени от посредника – шеф на една от българските големи държавни компании, – че така ще се ускори процесът. Още веднъж си помислете как влиятелен западен посланик заедно с довереното лице на Борисов натиска за смяната на гръцката компания с руска и беларуска. От котата на войната в Украйна това си е направо за съд.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Тук изобщо не споменавам медийните атаки на хора като Румен Петков, известен с близките си връзки с шефа на руската Служба за външно разузнаване. С времето тези атаки стават рутинни и не им се обръща внимание. Още повече, че Петков не е само видимото лице на цяла мрежа на руско влияние, а в тая мрежа на челно място стои президентът Първанов. Опитайте се да направите сметка за новопоявилото се богатство на г-н президента и ще се изненадате, като установите какво е натрупал тихо и системно. Затова и умно се оттегли от политиката – защото богатството на тихо никой не го забелязва, но Румен Петков остана да играе острие. Та тая мрежа има видните си представители в Президентството – съветници на Радев бяха, в изпълнителната власт, министри и замминистри, депутати в Парламента, висши мениджъри в държавни енергийни компании.


За медиите не говорим, там нещата са още по-зле. Те бяха впрегнати в генериране разпространение на слухове за корупция при изпълнението на Проекта и това винаги като вина беше отправяно към мениджърите и винаги в дъното на критиката бе фактът, че те трябва да бъдат сменени.
Защо Ай Джи Би е съвършено друг проект? В него няма никакво поле за корупция, няма инхаус поръчки, няма изобщо възможност за възлагане срещу корупционен стимул. И това е отличителната черта на този Проект от Турски поток. Да започнем с това, че проектната компания Ай Джи Би има трима акционера и те одобряват всички сериозни решения. Няма как да купиш всички едновременно: гръцката, италианската и българската компания. Мениджърите не могат да се отклонят от предварително зададените бюджетни параметри и договорни обвързаности. Затова колкото струваше в началото Проектът като изграждане с нормалната индексация за инфлация, толкова струва и накрая. И това беше свръхпостижение. Но през цялото време беше и предизвикателство, защото е скъпа инфраструктура, създаваща, както видяхме при Турски поток, огромни възможности за корупционни потоци.
Но строителството на Интерконектора струваше само €1.3 млн./км, когато аналогичния любим проект на Борисов, Турски/Балкански поток, струваше €3 млн./км. Там тръбите бяха по-скъпи, защото капацитетът е по-голям, но пък сложността на маршрута на Интерконектора в Гърция беше несравнимо по-голяма – преминаваше през планини, язовир и най-пълноводна река в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *