АкцентБългария

Докато съдебната власт има този състав във ВСС и Гешев е прокурор, Шенген няма да видим

Връщането на хартиената бюлетина е крачка назад, но от тези крачки, които масово биват отхвърляни. За жалост БСП има основна роля в процеса, защото тя до голяма степен легитимира Промяната и я направи възможна. В българската демокрация обикновено обратът е идвал след протести. През 96-7 г. стачката беше национална и представляваше блокаж на цялата държава. Протестите срещу назначението на Пеевски за шеф ДАНС бяха началото на новата протестна традиция. Тогава се видя, че без тях определени неща не могат да бъдат предотвратени. В момента ситуацията е подобна, коментира в студиото на Алтернативата доц. Светослав Малинов, ръководител катедра “Политология” в СУ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





ГЕРБ и ДПС са в политическа изолация и не могат да формират правителство. В момента ги смятам за неразривно цяло. Тръгнали са да увеличават процентите си с всички средства, защото предсрочните избори изглеждат неизбежни. Решили са, че с връщането на хартиената бюлетина ще имат по-пълен контрол над купения и корпоративния вот. Така разчитат да намалят тежестта на останалите именно чрез неизбежните проблеми, които вотът с хартия носи. Отчаян ход. От едната страна са възможностите за увеличаване на процентите им, но от друга се надигна много по-широко възмущение, отколкото са подозирали. Години наред гражданството беше просвещавано по темата, затова и ефектът ще е по-тежък. Реакция ще има и на изборите резултатите ще са много по-лоши въпреки хартията.

Получи се партийна фрагментация. При нашата избирателна система получаването на пълни мнозинства трябва да е рядкост. Тя дава възможност за максимална представителност. При ОДС и НДСВ живеехме в режим на изключения, така че правилата, които сме си определили, предопределят потенциала за фрагментиране, който се надмогва с ясна идея и идентичност и силно лидерство.
В момента има фундаментално разделение, по което българските граждани не се произнасят категорично – ново-старо. През 94-та те се произнесоха категорично – че искат реставрация на комунизма, а впоследствие, вече разочаровани – че искат идването на новите сили. На последните избори новото и старото бяха подкрепени от равно количество гласове. Гражданите се разделят по това да решат да дадат ли още едни шанс на ГЕРБ-ДПС или да дойдат новите в лицето на ПП, ДБ и за кратко БСП. Тези събития ще покажат на колебаещите се негласували, че наистина става въпрос за връщане назад.

https://youtu.be/8BFbqX_DSa8


Политиците трябва да гледат напред и да дават надежда. Ако сме на дъното, значи можем да се движим само напред и нагоре. Има ясни ходове, които биха могли да подобрят положението на олицетворяващите новите в политиката. До голяма степен властовата тежест най-вече на ГЕРБ дойде от местните избори и елити. В момента се задава възможност ¾ от тези кметове да бъдат сменени. Това и трябва да е целта на силите на Промяната. Хубаво беше да започнат с убедително мнозинство, но не стана. Може да стане на предсрочните избори, а за местните новите мнозинства вече са факт. Въпросът е да не се допускат груби грешки като невъзможността да се действа заедно, да нямат общи кандидат или залагането на мини. Нова политическа формация е невъзможна. Възможностите се изчерпаха дори при партията на ген. Янев, а няма и време.
Докато бяха на власт, ПП показаха някои възможности за реална лява политика. Вероятно затова БСП изревнува и в момента върви към ново дъно. Платформата на новите политически сили е достатъчно широка за ново мнозинство. Въпросът е да не се правят компромиси с ГЕРБ и ДПС.
Справихме се изключително успешно с въвеждането на машинното гласуване, въпреки пропагандата за провала му. Навсякъде имаше алтернативни хартиени бюлетини за уплашените. Вероятно това бе скрито от хората.
Въпросът с Шенген е болезнен, защото няколко пъти ни блокираха на ротационен принцип. ЕС не се впечатлява от декларациите на ЕП, така че пак ще ни спрат, най-малкото защото до момента не сме дали недвусмислени доказателства за реформите при борбата с корупцията. Докато съдебната власт има този състав във ВСС и Гешев е прокурор, ние Шенген няма да видим. Правителството Петков не можа да набере инерция, за да покаже, че пътят е необратим. Що се отнася до Еврозоната, важно е, че дадохме заявка. Необходима е по-сериозна кампания за ползите. Абсурдът да се прави референдум също трябва да бъде отблъснат. Вече имаме примери от държави, с които параметрите ни са сходни и е редно да се види защо за нас е ключово да се интегрираме по-дълбоко. Така тежестта на България ще нарасне много повече, отколкото ако седим на масата на държавите – членки на Еврозоната.
Много хора вече знаят какво представлява еврото и какви са ползите от него – през последните десетина години всички се възползваха. Мнозинството ще се оформи естествено и спонтанно около общата визия за бъдещето, прогнозира в заключение доц. Малинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *