АкцентСветът

Източникът на най-чиста енергия са АЕЦ, но срещу тях са всички зелени активисти

Основен въпрос е действително ли промените в климата се дължат на въглеродния диоксид и човешката дейност. Споразумението за климата не дава отговори, защото на срещата се събират политици, които не знаят за какво става дума. Съветникът на генералния секретар на ООН е девойче на 20 години без висше образование. В началото на Конференцията присъстваха забележителни личности, които на втория ден си заминаха и тя продължи като техническа конференция. В крайна сметка се реши въпросът за парите, а за да се намалят емисиите на въглероден диоксид, натискът беше единствено върху въглищата. Нито дума за течните горива. Тоест ще се приемат пари от замърсители като индулгенция за бъдещето. Така какво спасяваме? Източникът на най-чиста енергия са АЕЦ, но срещу тях са всички зелени активисти. Дори в момента Германия отваря въглищните си централи, коментира в студиото на Алтернативата проф. Боян Киров от Космическия институт към БАН.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Най-богати и технологично развити са САЩ, Китай и след това Европа. Европа започва да губи спрямо Щатите и Китай. Ние възприемаме САЩ и Европа като едно цяло, но това са реални икономически конкуренти. Европа прави всичко възможно, за да се отдалечи в негативна посока от двата развиващи се със страхотна скорост звяра.
При въглищните централи освен замърсяването с въглероден диоксид има и серно замърсяване. Европа е вън от технологиите. Неправилно е да се пренебрегва ядрената енергия, тя можеше да направи страните независими. Не разбирам хора, проповядващи пазарна икономика, които твърдят, че нямаме нужда от нови енергийни източници и не разбират, че сме обречени да плащаме за внос на горива.
Колкото повече произвеждаме, толкова повече ще изнасяме и ще печелим пари. Зелената сделка не доведе до нищо за Европа. Когато говорим за енергия, не може да нямаме стабилни базови мощности. Как иначе ще развиваме промишленост?


Не съм съгласен с тезата, че човешката дейност разрушава климата. Смятам, че това са естествени процеси. Единственият начин да решим проблема е да се адаптираме; да сме наясно, че ни очакват определени промени в климата. В България в продължение на 60-70 години зимата ставаше все по-мека, а лятото – по-хладно. Климатът ставаше по-средиземноморски. Затова в областта на земеделието е важно да се отглеждат средиземноморски култури.
България трябва да развива нови, модерни и високотехнологични индустриални производства с висока прибавена стойност. Вместо да се изнася дървесина може да се изнасят готови мебели. Всичко е въпрос на държавнически решения. Прибавя се и промишлен труд.
На практика Срещата за климата не постигна нищо. Богатите не поеха нови ангажименти към индустриите, обобщи в заключение проф. Киров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *