АкцентБългария

Софтуер като „Пегас“ застрашава демокрацията. Той шпионира освен политици и журналисти

Преди няколко години израелска фирма създава софтуер, проникващ в телефоните обикновено чрез Апликацията WhatsApp, и телефонът сякаш влиза в ръцете на подслушващия, като включително микрофона на телефона може да се използва с цел подслушване. Софтуерът е разработван с благородната цел „борба с тероризма“. Израелците тръгват да го продават и на европейския пазар той попада през Кипър и България. На днешната конференция стана ясно, че българските власти не желаят да кажат кои са израелските фирми, които са били активни в България. В Кипър е установено че 39 фирми са се занимавали с този доходоносен бизнес. Софтуерът се изнася включително за тоталитарни държави, но у нас контролът е занижен и така се оказваме слабо звено в ЕС, коментира в студиото на алтернативата журналистът Георги Готев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Няма данни, че софтуерът се използва в България. В Гърция дори излязоха списъци с подслушваните. Подобен софтуер застрашава демокрацията, защото са шпионирани освен политици и много журналисти. През целия ми живот като журналист не съм виждал по-голяма заплаха от този шпионски софтуер. Работя от 15 години в Брюксел и почти всеки ден научавам за някой колега, чийто телефон е „заразен“. Така някои научава кои са ни източниците, а и самите те започват да се страхуват да разговарят с нас.


Не е задължително софтуерът да се купува от държава. Той е скъп, но мафията и всеки бандит с пари може да си го позволи. На конференцията холандски депутат разказа за възможностите как да се случи това. ЕП и ЕК биха искалида има някаква регулация, но страните-членки като цяло не желаят да им се бъркат в дейностите.
Шансът да има европейска регулация която да въведе някакви норми не е никак голям.  „Пегас“  едно събирателно име, но софтуерът се продава и под други търговски названия, така че духът вече е изпуснат от бутилката. Специалисти по киберпрестъпност твърдят, че просто трябва да се подобрят защитите на телефоните като мярка и това действително е един от пътищата, посочи в заключение Готев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *