АкцентСветът

CОР 27: Европейският съюз вече не е сила, с която трябва да се съобразяваме

Самуел Фурфари

Не е изненадващо, че CОР27 е разочарование за климатичните активисти, но е успешна история за Египет, за други африкански страни и за няколко други страни, които лобираха за защита на своите интереси.

Лидерството на Европейският съюз в CОР, както и миналата година в Глазгоу, се отрече от мнозинството държави. Все още няма „повишаване на амбицията“ за намаляване на глобалните емисии на CO2. CОР27 най-накрая призна, че опитите за смекчаването им са неосъществима мечта.

От CОР1 насам емисиите са се увеличили с 59% и ако не беше кризата с КОВИД, те щяха да се увеличат с 65%. Европейският съюз може и все още да си мисли, че е световен лидер, но вече не е и срещата в Шарм ел Шейх потвърди това.

Според съобщенията, преговарящите от ЕС не са били доволни от начинът, по който са водени преговорите от  египетското председателство. Но как страната домакин може да се противопостави на използването на изкопаеми горива, когато благодарение на новите газови находища на природен газ в Левантийско море, тя не само става самодостатъчна, но и ще се превърне в износител.

През следващите няколко години ситуацията няма да е много по-добра, тъй като CОР28 ще се проведе в Обединените арабски емирства – страна, която дължи просперитета си на нефта и газа, и е избрала да изобрази на знамето си черния цвят, символизиращ „черното злато“.

През следващата година участниците отново ще отхвърлят лидерството на Европейския съюз.

Искат да ни накарат да повярваме, че CОР ще положи основите на правосъдието в областта на климата, тъй като беше обявено, че ще бъде създаден фонд за подпомагане на най-бедните страни да компенсират „загубите и щетите“, причинени от развитието на просперитета и качеството на живот в страните от ОИСР. Приета е само идеята, всичко останало трябва да се дефинира.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




 Но Франция вече предложи да организира среща в Париж, за да убеди потенциалните донори, вероятно също така за да се опита да противодейства на силното руско и китайско влияние в Африка.

Еманюел Макрон вече беше свикал конференцията One Planet на срещата на върха в Париж през декември 2017 г. в опит да развърже „кесиите“ на дарителите. Това беше по време на CОР в Канкун,  2010 г., където бяха обещани 100 милиарда долара за зелен фонд, за да могат развиващите се страни да купуват вятърни турбини от богатите страни.  Между 2011 и 2021 г, вятърни турбини и слънчеви панели покриват само 20% от ръста в търсенето на енергия, така че разликата между изкопаемите горива и възобновяемата енергия се увеличава.

В действителност CОР27 се използва главно за да покаже на Европейския съюз, че африканските страни възнамеряват да се развиват и че това може да се постигне само чрез увеличаване на емисиите на CO2. За щастие, както показва все по-голям брой публикации нарастващия обем от работа, няма да доведе до извънредна ситуация, свързана с климата.

Въпреки това е необходимо ЕС спешно да вземе мерки в областта на енергийната политика, която се е превърнала само в клон на климатичната политиката , която сама по себе си е движена от привържениците на развитието и.

 Плащаме последиците от това и и това е само началото.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *