АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Глобалните доставки на LNG са „разпродадени“ за години, предупреждава водещ вносител

Photographer: Asim Hafeez/Bloomberg , Bloomberg

https://www.bnnbloomberg.ca/global-lng-supplies-are-sold-out-for-years-top-importer-warns-1.1849147?utm_source=substack&utm_medium=email

Япония предупреждава, че глобалната конкуренция за втечнен природен газ ще се засили през следващите три години, поради недостатъчно инвестиране в доставките.

Дългосрочните договори за LNG, които започват преди 2026 г., са разпродадени, според проучване на японски компании, проведено от министерството на търговията и публикувано миналата седмица. Тези видове договори са от съществено значение за купувачите, тъй като предлагат стабилни цени и надеждни доставки в продължение на много години.

Държавите по света се борят да осигурят доставки на гориво за електроцентрали и отопление от големи износители като Катар и САЩ, но има малко нови доставки, идващи онлайн преди 2026 г.

Междувременно, Европа се надпреварва да замени руския тръбопроводен газ с LNG, освен това изостряйки глобалния недостиг на гориво.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Това означава, че вносителите ще бъдат принудени да зависят повече от нестабилния и скъп спот пазар, който в момента се търгува почти три пъти по-високо от дългосрочните договори. Приблизително 30% от всички доставки на LNG са били през спот пазара миналата година, според Международната група на вносителите на втечнен природен газ.

Служители на японското министерство и ръководители на енергийни компании се срещнаха, за да обсъдят плановете за доставка на LNG. Япония е готова да бъде най-големият вносител на LNG в света тази година, а горивото е най-добрият избор на страната за производство на електроенергия.

Липсата на инвестиции в проекти за износ на втечнен природен газ означава, че предлагането ще бъде много ограничено с години, се казва в документа на министерството на търговията. Ако руският тръбопроводен газ за Европа бъде прекъснат напълно, светът може да усети  недостиг от 7,6 милиона тона LNG през януари 2025 г., еквивалентен на едномесечен внос в Япония, според документа.

Япония предприема стъпки за повишаване на енергийната сигурност, като позволява на правителството да закупува LNG от спот пазара, в случай че компаниите не могат.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *