АкцентСветът

В НАТО няма по-пробита система за изтичане на вътрешна информация към Русия, каквато е българската

Фактът, че списъкът с предложената помощ за Украйна е засекретен ни подтиква единствено да спекулираме. Българското правителство не смее да обяви какво би предложило евентуално като помощ. Съмнявам се, че не са споделили със съюзниците ни от НАТО с какво точно възнамеряваме да помогнем; че няма да го декларират пред Украйна; че Русия не знае какво се съдържа в този списък, защото по-пробита система за изтичане на вътрешна информация към Русия като българската няма в цяло НАТО. Така че единствените, които нямат шанс да разберат какво се съдържа в този списък, са българските граждани. 240 народни представители ще разберат. Нормално е да си задаваме въпроса: Защо се случва всичко и каква е тази мания за секретност? Единственото логично обяснение е политическият им страх, защото русофилите ще ревнат в един глас, че се предоставя твърде много, а демократичната общност – че помощта е твърде ограничена. Това коментира в студиото на Алтернативата о. р. полк. Владимир Миленски.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Направих си труда да прочета внимателно решенията на НС и МС, както и проекта на решение на НС, който МС предлага. Така открих заложения капан за забавяне на помощта ни за Украйна. Там категорично се заявява, че Украйна трябва да бъде подкрепена чрез предоставяне на адекватно въоръжение и оборудване и че въпросната подкрепа е от изключително значение за българския национален интерес. Посочва се още, че МС трябва в кратък срок да организира подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване, отчитайки българските възможности. Капанът е в думата „споразумения“, защото съгласно Конституцията ни споразумения от този тип подлежат на ратификация от НС. Отчитайки текущата ситуация в НС, това означава време, което е изключителна ценност за Украйна, а ние по този начин го „ядем“. МС моментално се е възползвал от предоставената възможност. При решението за последваща стъпка първо се предлага един списък с гриф „поверително“. Интересно е как ще го разсекретят в момента, когато Украйна вече знае какво ще получи. Предлагат помощта да се предостави под две форми: едната – на базата на двустранни споразумения с Украйна, което дава огромна възможност за протакане, а другата – директно включване с военно-техническа помощ към мисията на ЕС, което означава, че част от помощта ще предоставим директно през споразумения, а другата – през ЕС, т.е. бързо и лесно. На базата на какво са решили кое къде да отиде и на какво отгоре с Украйна трябва да се подписват споразумения – не мога да си обясня. Борави се и с твърде неясни формулировки. Очаквам лошо развитие на този сценарий.


Свидетели сме на фарс след фарс, за които се приемат решения, докато стигнем до трагедия. Всички конституции в ЕС са сходни по отношение на националната сигурност. Как успяха другите държави да решат подобни въпроси в рамките на седмица до месец, а ние едва сега се наканихме след дълго протакане. Ще бъдем Свидетели на множество такива трикове, макар и при спазен закон. В момента потърпевшата страна се явява българският национален интерес и това няма начин да не се отрази и на членството ни в Шенген.
Властта изисква постоянен контрол. Въпросът е на базата на какво е засекретен този списък. Цялото българско въоръжение е пределно известно на всичките ни партньори и съюзници в НАТО, със сигурност и на Русия. Миговете трябваше да напуснат България в посока Украйна още в първия миг.
Свидетели сме на кръчмарски сметки на хора, желаещи да превърнат политическия разговор в разговор на военни склададжии. Миг-29 не защитава България, а охранява въздушното пространство в редки случаи. Няма пилот, който да може да защитава и охранява въздушно пространство, ако има под 120 часа годишно, а нашите пилоти не са достатъчно тренирани. Официалните доводи не са военнополитически, а склададжийски.
Помощ за Украйна трябва да се даде максимално бързо. НС трябва да задължи МС да отпусне помощ не чрез двустранни споразумения и тогава нещата могат да се решат за една седмица. За това обаче вероятно е нужен български Майдан, посочи в заключение о. р. полк. Миленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *