Светът

С посещението на митрополит Антоний в европейската ни столица РПЦ иска да покаже, че Русия не е толкова изолирана

В качеството си на експерт в областта на църковното право съм тук, за да коментираме посещението на най-висш църковен служител в България, но всъщност ще коментирам посещение, което отвсякъде е по-скоро политическо, ако щете дори милиционерско, но не и църковно по своята същност. Ако трябва да го проследим с няколко изречения, е интересно, че волоколанският митрополит Антоний не е бил допуснат във Великобритания и Германия. Ако си спомняте, по времето на Тройната коалиция, Правителството ни раздаде дипломатически паспорти на всички наши митрополити и ги направи с ранг на дипломати, на служители на Външно министерство. И най-вероятно волоколанският митрополит пристига точно с такъв паспорт. Той не е в санкционния списък, в който е началникът му, лъжепатриарх Кирил. Наричам го така заради агентурното му минало и съпричастността му към КГБ. През 91-ва комисията Глеб Якунин Пономарьов в руската Дума, по заповед на тогавашния руски президент Елцин, направи една проверка на всички митрополити – членове на Светия синод на РПЦ и те до един бяха осветлени Не просто като агенти, а дори и офицерските им чинове. Тогава се осветли и фигурата на настоящия лъжепатриарх Гундяев като офицер от КГБ. Дори от официалните комюникета на РПЦ от онова време можем да проследим биографията и изявите му на международни църковни форуми, наред със защитните му речи в полза на Съветския съюз. Това коментира в студиото на Алтернативата проф. Дилян Николчев.


Наблюдаваме опит за извличане на дивиденти в контекста на сегашните събития и най-вече на случващото се в Украйна, с което РПЦ, разбирайте Кремъл и най-вече стопанина му, искат да докажат, че Русия не е толкова изолирана, защото, видите ли, имаме посещение в центъра на европейска столица, където вторият по ранг след руския лъжепатриарх служи заедно с български архиерей.
Всички архиереи в РПЦ всъщност повтарят чутото от устата на Путин. Самият лъжепатриарх Кирил много рядко споменава Христос, т.е. имаме нещо като църква – РПЦ, но тя не е църква или поне е църква без Христос. Последните години станахме свидетели на много такива речи на лъжепатриарха Кирил от катедралния храм в Москва, на митрополит Антоний, на митрополит Тихон. Последният дори наскоро цинично твърдеше, че само Бог разполага с развоя на тази война.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Задължително трябва да припомним позицията на РПЦ от само преди няколко години – посещенията на най-високо ниво, включително и тези на Лавров, с които се настояваше Сръбската православна църква в никакъв случай да не признава Македонската. Сега ситуацията е точно обратната. Сблъсъкът през последните години е между Вселенската патриаршия в лицето на Вартоломей и РПЦ. Иларион Алфеев също беше волоколански митрополити и председател на Външния отдел на РПЦ, играейки прикрита политическа роля. Преди няколко месеца той беше отзован и преместен в Будапеща поради непремерени изказвания, които явно не се харесаха на Путин или лъжепатриарх Кирил. В Църквата, когато един митрополит бъде хиротонисан, той се жени за съответната епархия и не може днес да е волоколански, а утре – унгарски митрополит. Това е единственото изключение в православния свят, където просто по волята на даден човек може да се мести един митрополит от едно място на друго.
Очевидна е връзката между бившия министър-председател и царче през 40-те години на мин. век. Ясни са и симпатиите му към руската политика и въобще към руския мир. В тази политика, особено когато тя се прави зад завесите, няма случайни неща и може да се очаква нещо, което засега е тайна.
Самите македонци вече недоволстват от случилото се с т. нар. донос (на светски език, споразумение), издаден от Сръбската патриаршия. Това е един сравнително нов инструмент в църковната дипломация, датиращ от началото на 19-ти в., който се издава единствено от Вселенския патриарх. Затова наблюдателите и специалистите в областта на църковното право казват, че той по-скоро има значение с някакъв прелиминарен характер, но заключителният акт би могъл да се осъществи само чрез издаването на донос от страна на Вселенската патриаршия.
Ако погледнем нещата в по-широк аспект, трябва да се запитаме доколко РФ всъщност е православна. Ако се обърнем към данните на СЗО, която само преди няколко години излезе с нарочен официален доклад, най-големият износител на рубини в света е Руската Федерация. Пак тя излезе и с класация на страните, в които се употребява най-много алкохол, където РФ заема пето място, а страната, заемаща първото, е Беларус. САЩ са на 29-та позиция. По брой аборти и най-висока корупция РФ заема челните места.
На лъжепатриарх Кирил още като митрополит му бе гласувано доверието да отговаря за вноса на алкохол и безмитни цигари, които през решение на правителството бяха освободени от плащане на акцизи и мита. След избухването на скандала стана ясно, че са натрупани милиони. Съседната вила до двореца на Путин принадлежи на лъжепатриарх Кирил, посочи в заключение проф. Николчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *