АкцентСветът

С това ръководство на БФС няма как да очакваме грандиозни резултати и дори да се доближим до хърватите

Щастливци сме, че успяхме да гледаме този финал – пиршество на футбола и спорта. Меси и Мбапе показаха, че са двигатели на отборите си и всичко от играта на двата тима се въртеше около тях. Футболното клише, че няма млади и стари, а можещи и неможещи бе оправдано и от Меси, и от Мбапе. Последният със сигурност е новата суперзвезда на световния футбол и е ясно, че вече той ще определя модата. Колкото до самото първенство, много хора подходиха с доза предразсъдъци към Мондиала в Катар първо, защото се организира в тази част на света и второ, защото се организира по това време на годината. За щастие на неутралните футболни фенове, футболът изостави всичко, съпътстващо го, като негативни емоции и настроение, проби си път и зарадва милиардите фенове по целия свят. Мнозина определиха финала му като най-добрия от всички възможни световни първенства. Катар се справи чудесно като организатор и самият факт, че основно говорим за футбол е достатъчно показателен. Най-важното за футболния фен е, че гледа хубави мачове в рамките на месец. Това коментира за Алтернативата Желязко Динев, изпълнителен директор на ТВ “Стара Загора” и председател на Съвета на директорите на ФК “Берое – Стара Загора”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





От самото начало се надявах аржентинците да вдигнат купата, тъй като това се превърна в апотеоз на грандиозната кариера на Меси, чиято мечта беше световната купа. Няма как да не се правят паралели и с великия дон Диего Марадона. В Аржентина поставят Меси на един пиедестал с него. Той показа, че движи Тима напред благодарение на уникалните си качества. На моменти, изненадващо за мнозина, показа и известна арогантност с противникови футболисти и изказвания в социални мрежи, но нека не забравяме, че той е жив човек. Голямото разочарование в индивидуален план вероятно е Кристиано Роналдо, чиято кариера не заслужаваше да завърши по такъв начин – на пейката в два поредни мача. Отборната изненада е Мароко – за първи път африкански отбор стига до фазата на полуфиналите. Ако някой смята Хърватия за изненада, ще припомним, че играха на финала в Русия само преди четири години. Така че хърватите са футболна сила и са добрият пример, който България би трябвало да следва. Те показаха, че с последователна работа могат да се постигат добри резултати.
С това ръководство на БФС, доказало през годините, че не става, няма как да очакваме грандиозни резултати и дори да се доближим до хърватите. Г-н Борислав Михайлов и многоуважаваният му екип са там от 17 години. За целия този период България я няма на футболната карта на националните отбори. На клубно ниво има известни успехи благодарение на инвестициите на няколко души. Школите не функционират по начина, по който са функционирали и както е нормално да функционират. Отборът на Берое оказа максимална подкрепа при избора на г-н Бербатов. Михайлов във всеки един от футболните центрове на БФС е назначил хора, които вероятно умеят добре да лобират за кандидатурата му на избори. Затова си живеят в уют и охолство, превърнали са се на практика в държава в държавата и се оказа, че през годините няма кой да ги събори оттам.
Става дума, разбира се, за много пари. УЕФА и СФО разполагат с огромен ресурс и го разпределят по начина, по който те преценят. Разбира се, че се инвестира и се влагат пари в подобряване на инфраструктурата, в опита за развитие на детско-юношески футбол и напоследък женския футбол, но очевидно не е достатъчно и обикновените фенове не харесват това.
При детските школи има огромен потенциал. България се представя добре на международните турнири. У нас се броят на пръсти треньорите на елитните ни отбори, които не се страхуват да разчитат на по-млади момчета. Тук до 23-24 години ги считаме за млади надежди, докато на Запад на по 18-19 са основни фигури в някои от грандовете на европейския и световния футбол. В България конюнктурата е такава, че се налага да разчитаме на чужденци, защото са много по-евтини от това, което искаме да привлечем като български футболисти. Берое е в тежко финансово състояние, но няма да се отказваме. Благодарим на всички спонсори, които помагат през годината, на Общината и феновете. Берое ще го бъде и ще продължи да играе в елитния футбол. Целта ни е да нямаме задължения в нито един момент.
Не виждам как ще се класираме за световно. Виждаме наченки на опити за раздвижване.
Местните медии са буквално пред загиване. Професията е много трудна, особено във времена на финансови кризи, тъй като тогава основният механизъм за финансиране – рекламата – престава да съществува. Борим се, опитваме се да търсим нови начини, но не е лесно. Имаме договор за информационно обслужване, но това не би трябвало да е пречка за който и да е журналист да критикува местна власт или държавна институция при всеки повод. Рисковете от комерсиализация трябва да се прекършат още в самото начало на отношенията медии – местна власт и да се изключи възможността за влияние в редакторското съдържание на медията, посочи в заключение Динев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *