АкцентБългария

Марица-Изток е с изградена инфраструктура и би могла да се превърне в българската Силициева долина – чиста енергия, чиста индустрия с много работни места

Вчера депутатите от всички партии без ДБ и ПП гласуваха срока за предложение между първо и второ четене на Закона за КПКОНПИ да изтече на 20 януари, т.е. още една важна реформа, касаеща ПВУ, на практика беше блокирана. Тези закони не трябва да се приемат, за да се харесаме на Брюксел, а защото са важни за България, за реформите и ефективната администрация, за ясни регулатори, които работят в интерес на обществото. Те за в наша полза и са основа за бъдещия ни просперитет, независимо дали получаваме впоследствие пари от Брюксел. Ежедневно разговарям с представители на бизнеса и енергетиката и дигиталната трансформация са основни теми, защото по тях очакваме инвестиции за много милиарди, за които бизнесът се е приготвил, но държавата не е готова. ПВУ предвижда инвестиции в далекопреносната мрежа, но не и при ЕРП-тата. Ако през следващите няколко години не изградим тази кръвоносна система, всички заявки за нови ВЕИ-та няма как да бъдат осъществени, защото няма как мрежата да ги поеме в това си състояние. Това коментира в студиото на Алтернативата депутатът от ДБ Владислав Панев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Не съм особен привърженик на безплатните пари от Европа, защото чисто психологически те не са ефективни и често вредят повече, отколкото помагат. Обаче за изграждане на инфраструктура, която срещу 1 лв., инвестиран по ПВУ, може да доведе до 5 лв. частни инвестиции, това може да е огромен плюс. Тази инвестиция е реалистична, ако се концентрираме върху електропреносна система, съхранение на енергия, търгове, при които частните фирми да кандидатстват за субсидии – това ща бъде голямата енергийна трансформация на България и тогава ще можем да изпълним заявките по Зелената сделка.
Идеята за затваряне на въглищните централи беше срещу това да построим паро-газова централа с 1 гигават мощност – сюрреалистична идея, защото заменяме местен ресурс – въглища – срещу газ, за който не е ясно откъде ще идва и на каква цена.


Фотоволтаиците произвеждат енергия през определени часове от денонощието и в определени сезони. Съхранението на енергия е важно за това, че може да изравни процесите, така чеда имаме енергия на сносна цена. Това е част от декарбонизацията и големия енергиен преход, обаче въпросът е как съхранението на енергия да е на най-поносимата цена. Открити честни търгове, които не предпоставят технологията, са най-добрият вариант, тъй като това ще стимулира бизнесът да участва в тях. Не знам ще имаме ли завод за батерии. Зависи от пазарните условия. Марица-Изток е чудесен комплекс с изградена инфраструктура и в дългосрочен план би могла да се превърне в българската Силициева долина – чиста енергия, чиста индустрия с много работни места.
България не се слави с огромните си водни ресурси, но ПАВЕЦ-ите са добра алтернатива на батериите. Въпросът е в цената и диверсификацията. Ако изградим достатъчно такива мощности, няма да има ограничения в инсталирането на ВЕИ-та в България, защото те могат да произвеждат енергия, която да се съхранява и която да бъде преобразувана в зелен водород, о оттам да се използва в химическата индустрия, транспорта, т.е. на практика няма лимит.
От ДБ внесохме закон, който да отмени административните пречки пред инсталирането на ВЕИ-та до 10 киловата по покриви на къщи, което за мен е революция, тъй като в населените места фотоволтаиците нямат нужда от преносна система, за да стигнат до крайния потребител. По ПВУ ще бъдат отворени допълнителни процедури за кандидатстване за субсидии за инсталиране на фотоволтаици и батерии. Мярката ще се отнася и за домакинствата, и за бизнеса.
Интересна е пазарната глобална война, която Европа губи спрямо Азия с бързи темпове. Тук си играем на писане на планове и стратегии, а там действат и инвестират. Китай става все по-отчетлив пазарен лидер. Като икономика бихме могли да сме доста по-динамични, отколкото сме сега. Ако можем да произвеждаме продукция с по-висока добавена стойност, трябва да насърчим инвестициите в чиста икономика, която ще има влияние и върху въглеродните емисии. Трябва да се нагодим към обстановката, така че да излезем шампиони от кризата. Тъй като сме 1% от европейската икономика, можем да дръпнем много бързо, посочи в заключение депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *