АкцентБългария

За да продължим напред, трябва да изградим система, която не зависи от личности и човешки настроения

Конституцията е конкретна – когато някой стане народен представител, той вече не е такъв само на своите избиратели, а на всички и в работата си трябва да се ръководи от законите, Конституцията и собствената си съвест. Бях в гражданската квота на БСП и затова партийните решения не са ми били водеща величина, макар винаги да съм бил дисциплиниран и отборен играч. Самото общество е в окопи. Няма тема, която да не става повод за скандал в НС. Обществото е крайно разделено и представителите му са такива, но последните носят отговорност да поемат общ път, тъй като са призвани да водят обществото. Голяма част от партийните лидери усещат и измерват какво е настроението на хората, напр. за изпращането на оръжия или за Еврозоната, за която над 50% от хората се страхуват. Тогава решават, че има голям потенциал да опънат платната и да поемат по посоката на вятъра. Така използват и експлоатират страха. Ако обясниш на тези над 50% хора, че няма нищо страшно, част от тях няма да те харесат и да ти приемат мнението. Подобна инерция е повлякла не една и две партии, като тенденцията продължава и в 48 НС, коментира в студиото на Алтернативата Явор Божанков, независим депутат.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Всеки път, когато съм излизал от зоната си на комфорт, съм поемал риска да изразя различна позиция и съм се изненадвал от резултата. В предишното НС чудесно разбирах как ще бъде отразено и какви реакции ще предизвика, ако депутат от БСП отиде на протест в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия. Тогава колеги ме съветваха, че голяма част от избирателите ми във Велико Търново няма да приемат това. Но няколко месеца по-късно резултатът на изборите не беше катастрофален. Когато предложих на тогавашната си ПГ да влезем в темата „промишлен коноп“, те отговориха, че хората не я разбират и никой няма да я подкрепи. Когато го казах публично за първи път, се оказа, че възрастните нямат никакъв страх, а за моето поколение е извън съмнение. Имаше и хора, които ми казаха, че позицията ми е крайна и не я приемат, но уважават начина, по който реагирах. Обществото ни в момента е достатъчно узряло, за да приема различни тези, да спори с аргументи и същевременно да вървим заедно напред. Част от политическите лидери просто ограждат едно квадратче от твърд електорат, експлоатират страха до безкрайност и водят окопни войни.
В предишния мандат беше лесно, защото БСП бе онази сила, която можеше да свали ГЕРБ от власт. 98% от усилията ни бяха насочени в тази посока, но в уравнението през този мандат влязоха Украйна, Еврозоната и групата, която познавах добре до скоро, започна и по отношение на хартиената бюлетина и ИК да действа против всичко, направено досега. Чел съм аргументирано решение на БСП за приемане на еврото, но това, което стана в зала, е „приемаме еврото, но не сега“, ще рече „не приемаме еврото“. Същото стана и с ИК – години наред тежка битка с ГЕРБ, за да минимизираме изборните измами. Тогава твърдяхме, че хартиеното гласуване е измама и веехме плакати „Спаси дърво, гласувай машинно“. За един ден всички тези усилия отлетяха и нямам обяснение.
Европейското развитие на България няма как да не е тема на една лява сила; зелени политики – 0%, а зеленото движение поначало би трябвало да е ляво. Дори Истанбулската конвенция се превърна в бойно поле, сведено до третия пол, а всъщност 99% от тази Конвенция касае домашното насилие и неравенството между половете. Днес има положени подписи на Възраждане и БСП до КС срещу решението да се изпрати военна помощ за Украйна.
В тези шест години, особено в 44 НС, свършихме много работа и от групата на БСП съм видял най-доброто. Проф. Янаки Стоилов влезе в тема, също иззета от десни партии – съдебната реформа. В момента Крум Зарков продължава тази политика. Там има модерни хора, но е очевидно, че генералната посока на ръководството в момента не е добра.
Играчите са опитни и виждат, че има терен за ляво и ново, защото ерозията и разочарованието при всички политически сили са очевидни.
Предвид факта, че основни проблеми остават извън всякаква дискусия, не виждам на каква база би се формирало мнозинство с третия мандат. Дори и това да се лучи, не смятам, че той ще издържи дълго. Никой не дефинира национални интереси във вътрешнополитически план, които биха могли да съберат мнозинства около себе си. Няма консенсус и за външнополитическите, дори за Еврозоната. Това означава, че няма откъде да започнем, за да формираме някакво мнозинство. Причините са в нас и гражданската енергия лека-полека се губи – един от големите грехове на ИТН, защото тогава енергията беше огромна. Избирателят обикновено казва: „Разочарован съм от този и онзи“, но никога не е разочарован от себе си. Виждам изход от този омагьосан кръг единствено ако поне на тоя етап дефинираме теми, които са национални цели с базов консенсус. Това би могло да стане, ако ГЕРБ декларират, че са проевропейска и атлантически ориентирана политическа сила, но и извън декларациите в Залата. Когато друга сила атакува всички тия ценности и принципи, ГЕРБ досега никога не са реагирали. ДПС като част от АЛДЕ би трябвало да реагират на всяка реч на омразата, а такава има по три пъти на ден от трибуната.
В момента разделението на властите е нарушено. Очевидно Съдебната власт е повлияна от Законодателната и Изпълнителната и докато в едната няма базово съгласие, че трябва да се изтеглим – това означава съдебна реформа – вече е второстепенен въпросът как това да бъде облечено в законопроекти, норми и промяна в Конституцията. Към момента не виждам как ще се формира устойчиво мнозинство. Към всички тези системни и принципни проблеми има персонален проблем. Заложници сме на лични драми и интереси във всяка сфера. След 12 години работен алгоритъм, при който един човек вземаше всички решения в държавата според настроението си, е нормално да има период, в който системата функционира по този начин, но на това може да се гледа и като на оздравителен процес.
Големият въпрос е как да постигнем ефективно разделение на властите – да се контролират една-друга и даже период без единно доминиращо задкулисие или партия/лидер, който да определя дневния ред. Така вече би липсвал проблемът с ударените и смачкани фирми и хора, просто защото никой не може да концентрира власт и да я прилага по този безпардонен начин. За да продължим напред, трябва да изградим система, която не зависи от личности и човешки настроения. Това е, което ражда проблемите на Изток – тяхната система позволява един човек да смени цялата конституция, за да продължи да управлява и след десетилетие-две той започва да разсъждава в категории на завоевател, месия и т.н. При другата система е установено, че след четири години има избори, а над теб има съд и върховенство на закона.
Всички поставени цели Русия постигна с обратен знак – консолидира НАТО, вместо да го пропука и го разшири. Така окончателно се оформи украинската идентичност, посочи в заключение независимият депутат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *