АкцентСветътУкрайна

Путин е в цуг цванг – всяка стъпка му е грешна, но няма друг избор

Посещението на украинския президент в САЩ има два основни аспекта – символичен и практичен. В символичен аспект това е първото посещение на украински президент от началото на войната, наред с факта, че пристигна в САЩ веднага след посещението си в най-горещата фронтова точка – Бахмут, откъдето и взе знамето, което занесе в Конгреса. Така той показа, че е истински лидер на страна, бореща се за световната демокрация, а за американците лидерството е изключително качество. Колкото до практичния аспект, най-важна е речта му пред Конгреса, в която твърди, че всяка помощ, оказана на Украйна, не е благотворителност, а инвестиция в областта на сигурността и опазване на световната демокрация. Това коментира в студиото на Алтернативата Игор Федик от украинската изследователска мрежа “Нова Геополитика”.
Нееднократно съм твърдял, че Путин е в цунг цванг. Всяка стъпка му, грешна, но няма друг избор. Всяко спиране за него е край – не само на режима, но и на живота му. Затова единствената му оставаща възможност е да продължи войната. За целта обаче му трябва повече човешки ресурс.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





В Украйна и подкрепящите я държави акцентът пада върху качеството, а в Русия – върху количеството. Говореше се колко силна е армията и колко мощни оръжията ѝ, но в крайна сметка са стига до едно – използване на човешки ресурс. За да прибягват до тази стратегия, на руснаците им трябват все повече хора. Така жертвите от руска страна преминаха 100 хил., което е огромна трагедия. Не виждаме кардинални стъпки в тази посока от страна на руското общество и няма кой да попита Путин с каква цел умират тези 100 хил. в Украйна – за освобождаване на т.нар. Донбаски републики?
Посещението на българския военен министър в Украйна също има символичен и практически аспект. Символичният е много важен, защото показва, че Украйна може да разчита на подкрепа. Практическият аспект също е съществен, защото видяхме, че още от април въпросът за военната помощ стои и най-сетне българските политици успяха да я предоставят. Надявам се, че тя да не е символична, а съществена и да обслужи войниците на фронта.
Пожелаваме си край на войната и победа за Украйна – контрол над цялата украинска територия, заедно с Донбас и Крим. Това е амбицията на украинския народ и властта, сподели в заключение Федик.