АкцентСветът

Путин се надяваше да разцепи НАТО и ЕС, но не се получи. Няма перспектива това единство да бъде засегнато

В началото на войната поведението на България беше колебливо. Министърът на отбраната към момента на руското нападение отказа да назове войната със собственото ѝ име, за което изгуби и поста си. Колебливо ще рече на приливи и отливи. Имаше срамни моменти и моменти на известно консолидиране на проевропейските и проатлантически сили, които не позволиха да бъдем изцяло засрамени в тази ситуация. България е един от основните източници на муниции за Украйна. Част от цената, която плати страната ни е политическата дестабилизация. Правителството бе атакувано и по други линии и щеше да падне така или иначе, защото имаше сговор срещу него. Акциите на гражданското общество, спонтанните протести пред Руското посолство и акцията на Манол Пейков с генераторите ни дават право да не се срамуваме от поведението на страната ни. Една от предпоставките, направили възможно руската агресия в Украйна, беше построяването на Турски поток по време на управлението на ГЕРБ и това е нещо, което не бива да преставаме да си припомняме, защото историческата вина е много сериозна. ГЕРБ все пак заеха проатлантическа линия, но отказват да признаят вината си за въпросния проект. Това лицемерие продължава и в момента. Това коментира в студиото на Алтернативата посланик Стефан Тафров.
Скъпа ми е каузата на пловдивчани да запазят Пловдивския панаир от контрола на почетния консул на РФ в Пловдив и известен путинист – Гергов. Това стана възможно заради политическото взаимодействие между ГЕРБ и БСП. Ако на национално равнище ГЕРБ казва, че са против руската агресия, на местно равнище действат изцяло в услуга на руските интереси и това е буквално симбиоза между корупцията и политическата класа. В политиката са важни не само думите, но и действията, така че този ореол на борци за евроатлантическо единство е доста нащърбен от действията на ГЕРБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Предновогодишното посещение на Зеленски в САЩ даде нова енергия на отношенията между Украйна и Запада изобщо. Речта му в Конгреса бе изключително силна и разсея някои притеснения, че новото мнозинство в Камарата на представителите ще ограничи подкрепата на САЩ, защото има някои представители на Републиканската партия в Долната камара, които заемат традиционно изолационистка политика, критикувайки масираната помощ, оказвана на Украйна. Все пак има достатъчен брой републиканци, които подкрепят твърдо Украйна.
Новият ленд лийз още не е задействан и това е първото нещо, което трябва да се случи в първите месеци на т.г. В края на м.г. Конгресът гласува $45 млрд. помощ. От гл. т. на Запада едва ли ще видим някакво отслабване. Путин се надяваше да разцепи НАТО и ЕС, но не се получи. Няма перспектива това единство да бъде засегнато.
Който познава американската система знае, че за да се стигне до подобно писмо на един конгресмен, има натрупани факти, свързани с личността на Гешев, но това не беше отразено у нас по никакъв начин.
В България има солидно евроатлантическо мнозинство, което ще застави политиците да се съобразяват с него. Идват млади поколения, които не са следвали в Русия, а в западни университети.
Най-важните избори тази година са местните и те са тези, които ще определят бъдещето. Предсрочните парламентарни избори едва ли ще променят много картината, посочи в заключение посланикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *