Руско-украинската война. Коледното „примирие“ на Путин и първата западна бронетехника за Украйна

Игор Федик

Ситуацията на фронта

Направлението Луганск

През изминалата седмица се наблюдава намаляване на руския артилерийски обстрел в района на Сватово-Кременна, което е следствие от ударите на Украинските сили за отбрана (УСО) по руски складове с боеприпаси. В гореспоменатия район се водят предимно позиционни сражения с бавно напредване на украинските части край Рубежное, Диброва и Кременна, което създава условия за обкръжаване на руските части.

Успехите на украинските сили в този сектор принуждават командирите на 20-а и 41-а армия да пристигнат в предните командни пунктове на сражаващите се там 144-а дивизия и 90-а танкова дивизия. Както и по време на боевете на десния бряг на Херсонска област, пристигането на висши руски военни командири директно в района на бойните действия показва, че ситуацията там е доста трудна за руснаците.

Развитието на ситуацията край Кремена най-вероятно ще завърши с нейното напускане от руските сили, което от своя страна може да доведе до разрушаване на руската отбрана по Луганско направление или до обкръжаване на руските части в посочения район.

Направление Донецк

Както и преди, най-трудната ситуация остава около Бахмут. Въпреки това всички руски фронтови атаки, насочени към навлизане в града от изток, са спрени. Оттук идват и думите на Пригожин, собственик на ПМК „Вагнер“, за липсата на боеприпаси и „500 линии на отбрана“ в града. Вследствие на това подчинените му са принудени да променят подхода си и да се опитат да обкръжат Бахмут от север и юг. Въпреки доста напрегнатата обстановка и почти непрекъснатите тежки боеве, ситуацията за УСО в района като цяло е под контрол. Там те успяват да съберат резерви и да осигурят по-ефективна защита.

В същото време липсата на резултати и загубата на голям брой личен състав и техника от страна на „Вагнер“ край Бахмут поставят собственика му Пригожин, който беше обещал на Путин, че ще превземе града, в трудно положение. И за да отклони вниманието от собствените си грешки и провали, той се опитва да прехвърли вината за тях върху Министерството на отбраната. Това, от своя страна, допълнително изостря продължаващия конфликт между него и министъра на отбраната Шойгу, който оказва негативно влияние върху координацията на съвместните действия на частите на руската армия и „армията“ на Пригожин.

Южна посока

Наблюдава се разгръщане на оперативната групировка на руските войски „Днепър“ в южното направление. Засега командването ѝ е възложено на командващия въздушнодесантните войски генерал-полковник Теплински. Тази групировка има за задача да подготви отбранителна операция в тази посока, която е изключително важна за руснаците заради достъпа до Крим и контрола над крайбрежието на Азовско море. Десният фланг на тази групировка минава по линията Василиевка-Токмак-Бердянск, което показва, че руснаците ще положат значителни усилия там, за да задържат коридора и да попречат на УСО да напредне в Крим. Следователно руска офанзива в тази посока е малко вероятна.

Перспективи

Украинските сили за отбрана продължават да използват ефективно високоточните западни оръжия, с които разполагат, за да унищожат максимално ключови руски отбранителни съоръжения. Най-скорошният пример за това е ликвидирането в навечерието на Нова година в окупираната Макеевка на около 400 руски мобилизатори и цялото военно оборудване, намиращо се пред сградата на местното училище, превърната в казарма.

Руснаците допускат много грешки при разполагането на войските си, което създава благоприятни условия за ефективно насочване на украинските високоточни оръжия към тях. Тази работа е един от елементите на процеса на създаване на условия за настъпателни действия от страна на украинските сили (настъпателна операция, за която говори в неотдавнашното си интервю главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний). Следователно тази работа не само ще продължи, но и ще се засили в бъдеще с пристигането на нови пакети западна военна помощ с допълнителни високопрецизни оръжия.

От друга страна, руснаците няма да могат да прибягнат до мащабни действия на двата фронта през следващите един или два месеца. Сега те се опитват да задържат колкото се може повече завладяното и да постигнат поне някакъв успех близо до Бахмут, където силите им пресъхват и се изтощават.

Увеличаване на числеността на руската армия

Подробности: На 1 януари влезе в сила указът на Путин за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия. Според документа, подписан през август 2022 г., числеността на руската армия се увеличава до 2 039 758 души, от които 1 150 628 са военнослужещи.

По-рано, на 21 декември, по време на заседание на колегията на руското Министерство на отбраната, ръководителят на руското военно ведомство Сергей Шойгу предложи общият брой на военнослужещите да достигне 1,5 милиона души, от които поне 695 000 да са военнослужещи на договор. Съветът също така обяви формирането на нови военни части и формирования, по-специално 5 артилерийски дивизии и артилерийски бригади, 3 мотострелкови дивизии, 1 армейски корпус в Карелия, 2 въздушнодесантни дивизии, 8 бомбардировъчни авиационни полка и 1 изтребителен авиационен полк.

Защо това е важно: Както указът на Путин, така и предложението на Шойгу са следствие от огромните загуби, които руската армия понася във войната срещу Украйна. По този начин Кремъл не само се опитва да стабилизира трудната ситуация за своята армия на фронта, но и да я обърне в своя полза. Нещо повече, предложенията на Шойгу целят да успокоят руското общество, особено най-радикалната му част – представителите на крайно десните движения, т.нар. войнолюбци, Z-патриоти и т.н., които обвиняват Кремъл, че не води войната с „пълен капацитет“ и не предприема необходимите мерки за нейното спечелване. 

Гореспоменатото увеличение на руската армия, разбира се, ще бъде за сметка на допълнителните вълни на мобилизация, които предстои да бъдат проведени през този и следващия месец. По данни на украинското разузнаване Кремъл възнамерява да изпрати още 500 000 мобилизирани за войната в Украйна. Очаква се следващата мобилизация да бъде обявена на 15 януари, след зимната ваканция.

Планира се да бъдат сформирани три мотострелкови дивизии в състава на комбинирани въоръжени формирования в окупираните Херсонска и Запорожка област. Като се има предвид опитът на Русия с мобилизацията в окупираните територии на Донецка и Луганска област, не бива да се изключва възможността плановете на Кремъл за формиране на тези формирования да включват принудителна мобилизация и в окупираните през тази година територии.

Перспектива: Въпреки тези отчаяни стъпки е малко вероятно Кремъл да успее да набере необходимия брой войници и да сформира толкова големи сили в рамките на времето, необходимо за тази война. Формирането на нови военни части и формирования е скъпо и отнема много време. Русия не успява да окомплектова и снабди напълно съществуващите си сили преди пълномащабното нахлуване, когато икономиката ѝ все още е в приблизително нормално състояние. В момента тя е в рецесия, а ресурсите на Кремъл за изграждане на нови дивизии по време на войната срещу Украйна са значително намалени.

Освен това, което е много важно, особено в контекста на продължаващата мобилизация на Русия, руската армия е загубила част от капацитета си за обучение на личен състав. Една от основните причини за това е, че обучаващите се части са изпратени на фронта, където понасят загуби. Ето защо от началото на годината Русия трябва да използва беларуски тренировъчни центрове и инструктори за обучение на мобилизираните (и, което не е изключено, на наборните). Руският офицерски корпус също претърпя значителни загуби. Попълването на армията с нови, качествени офицери (със знания и опит) може да отнеме няколко години, с които Путин не разполага.

Коледното примирие на Путин

Подробности: На 5 януари руският президент инструктира своя министър на отбраната да наложи прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари. Русия също призова Украйна да вземе същото решение и да „позволи на гражданите да присъстват на коледните служби“.

Реакции: Украинският президент Володимир Зеленски смята, че предложението на Владимир Путин за „коледно примирие“ е опит да се вземе глътка въздух, за да се продължи войната с нова сила. „Сега Русия иска да използва Коледа като прикритие, за да спре поне за кратко настъплението на нашите момчета в Донбас и да доближи оборудването, боеприпасите и мобилизираните хора до нашите позиции. Всички по света знаят как Кремъл използва почивката във войната, за да я продължи с нова сила“, каза той.

На Запад жестът на добра воля от страна на шефа на Кремъл също не беше оценен. „Не искам да отговарям на това, което казва Путин. Интересно е, че той е бил готов да бомбардира болници, детски градини и църкви на 25 декември и на Нова година. Мисля, че се опитва да си почине“, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

„Ако Путин искаше мир, щеше да върне войниците си у дома и войната щеше да приключи. Но очевидно той иска да продължи войната след кратка пауза“, заяви германският външен министър Аналена Бербок.

Защо е важно: Руската армия има голяма нужда от отдих. Путин отдавна се опитва да го получи: с молби, със заплахи, с терор. Той разбира, че победата във войната е недостижима за него, затова основната му цел засега е да не я загуби. Той се нуждае от почивка, за да може руската армия да си почине, да се прегрупира, да се възстанови и той да се справи с проблемите, които му пречат да постигне желания резултат. Тези проблеми са свързани предимно с управлението на войските и логистиката. Докато УСО водят активни бойни действия, Путин няма възможност да смени военните командири, тъй като това би довело до риск от разпадане на цели фронтови линии, нито да подобри командването и комуникациите, нито да въведе нови разработки. За всичко това е необходимо време, което УСО не му дава, докато армията му е подложена на атака.

Пакетите с военна помощ стават все по-тежки и по-тежки

Подробности: На 4 януари украинският президент обяви, че Франция ще предаде на Украйна колесни танкове AMX-10RC и бронетранспортьори ASMAT Bastion. На 5 януари президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц след телефонни разговори обявиха съвместен пакет за военна помощ за Украйна, в който САЩ ще доставят на Украйна БМП Bradley, а Германия – БМП Marder. Двете страни също така планират да обучат украинските военни на това оборудване. Освен това Берлин заяви, че ще се присъедини към Вашингтон в снабдяването на Украйна с допълнителна батарея за противовъздушна отбрана Patriot. На 7 януари стана ясно, че Полша обмисля молба от страна на Украйна да й подари своите основни бойни танкове Leopard 2. Във Финландия също така бе съобщено за възможно прехвърляне на танкове Leopard 2 в Украйна. Според ръководителя на Комисията по отбрана Анти Хакканен финландското правителство може да вземе такова решение, ако Европа започне да снабдява Украйна с танкове в по-широк мащаб.

Общата картина: По време на руско-украинската война украинските власти многократно са искали от западните си партньори да доставят на Украйна танкове и други тежки бронирани машини, без които УСО трудно може да провежда настъпателни операции. В частност генерал Залужний заяви в интервю, че „може да победи врага“, но за това са му необходими „300 танка, 600-700 БМП и 500 гаубици“.

Отказът на Запада да достави на Украйна тежки бронирани машини беше обяснен с факта, че това може да доведе до ескалация на войната и до пряк сблъсък между Запада и руската армия. Дори решението за изпращане на системи като HIMARS беше взето едва след като ситуацията на бойното поле се промени драстично в полза на Украйна.

Реакциите: „Навлизаме в решителна фаза. Целта може да бъде само една: победа за Украйна. Това е единственият начин да се гарантира траен и справедлив мир и сигурност в Европа. Оттук нататък има каскада от добри новини за оръжията, които предстоят. И след всяка подобна новина ще има все по-силно скърцане със зъби в Кремъл и плач по РосТВ“, коментира украинският външен министър Дмитрий Кулеба новината за западните танкове и БМП-та за украинската армия.

Защо е важно: Първите доставки на западни офанзивни бронирани машини са истински пробив във военната помощ за Украйна. Значението на това решение едва ли може да бъде надценено, тъй като то ще увеличи значително способността на УСО както да провежда широкомащабни настъпателни операции като цяло, така и да действа проактивно в определени части на фронта, и няма да даде на руснаците отдиха, от който те така отчаяно се нуждаят днес, и който Кремъл се опитва да постигне по всички възможни начини.

Сега е важно обявените бронирани машини да бъдат прехвърлени на Украйна в максимални количества и във възможно най-кратки срокове. Това ще даде възможност за формиране на единиците, които вече го очакват.

Перспектива: Трансферът на западни танкове и БМП в Украйна може да се разглежда като своеобразна отправна точка за по-нататъшно разширяване на номенклатурата и количеството западни тежки оръжия, с които ще бъдат оборудвани УСО. Както казва Остап Бендер, героят на известния роман „Дванадесетте стола“: „Ледът се пропука, господа!