АкцентСветът

IES ENEREGY BRIEF: Китайският президент Си призовава за по-голямо сътрудничество с Туркменистан по отношение на природния газ

January 06, 2023 Reuters

ПЕКИН, 6 януари – Китайският президент Си Дзинпин каза в петък, че иска повече сътрудничество с Туркменистан в областта на енергетиката, съобщи китайската държавна телевизия.

Туркменистан, централноазиатска страна с население от шест милиона души, е най-големият доставчик на природен газ за Китай.

„Сътрудничеството в областта на природния газ е крайъгълният камък на отношенията между Китай и Туркменистан“, каза Си пред президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов, който беше на двудневно посещение в Пекин.

Съобщенията на китайските медии за техните срещи не дават конкретни подробности за бъдещото енергийно сътрудничество между двете страни.

Двамата лидери също така обсъдиха енергийното сътрудничество, когато се срещнаха миналия септември в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (SCO) в Узбекистан.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Китай купува повече туркменски газ. За първите 11 месеца на 2022 г. вносът на туркменски газ от Китай се оценява на 9,3 милиарда долара спрямо 6,79 милиарда

долара през цялата 2021 г., според данни на китайските митници.

Туркменският газ се изпомпва до източното крайбрежие на Китай чрез три магистрални линии, обхващащи 1833 километра (1139 мили) и минаващи през Казахстан и Узбекистан.

И двете страни напредват с планирания четвърти тръбопровод – 1000-километровата линия D, която също свързва Таджикистан и Киргизстан – която в крайна сметка ще увеличи годишния капацитет за доставки от Централна Азия до 85 милиарда кубични метра годишно от сегашните 55 милиарда кубични метра, съобщават китайските държавни медии.

На срещата в петък и двамата лидери се съгласиха да издигнат двустранните връзки до „всеобхватно стратегическо партньорство“.

Това би поставило Туркменистан в същата дипломатическа категория като около 30 други страни, включително Саудитска Арабия, Австралия и Венецуела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *