АкцентБългария

Министрите у нас по традиция работят като министри на контролираните от държавата дружества

Българската държава намери достатъчно резерви да плаща годишно над 3 млрд. лв., за да компенсира кой ли не за потреблението на ел. енергия. На наше заседание министър Христов беше извадил списък с имената на компании, които правят между 3 и 5 пъти по-големи печалби днес, отколкото преди т.нар. криза с цените, получавайки 80% от държавните помощи. Та ел. енергия 3 млрд., за високоефективното предприятие Топлофикация София – ок. 1.5 млрд. и същите тия политици не могат да намерят повод да се замислят за проблемите на 500 хил. български граждани. Не искаме никой да се грижи за нас, а да не ни дискриминират; парите да не отиват за компаниите, за които ние работим, а при потребителите. За последните пет години националният преносен оператор е внесъл над 124 млн. лв. във фонд, от който нито лев не отива за подпомагане на потребителите на природен газ. Това коментира в студиото на Алтернативата Светослав Иванов, председател на Българската Асоциация за природен газ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Нито регулаторът има равнопоставено отношение към всички на пазара, нито министърът има поведение на човек, отговорен за политиката в сектора. А всъщност всички се държат като отговорни за съдбата на Булгаргаз, на Булгартрансгаз, на БЕХ, т.е. става противопоставяне между държавната икономика и частната инициатива, от което страда крайният потребител.
Тук говорим за поведение на политическата класа десетилетия назад. За последните 30 години се наблюдава повече от двукратен спад в потреблението на природен газ. През цялото това време пазарът ни има проблем с една единствена зависимост и тя се нарича „зависимост от контролираната от държавата компания Булгаргаз“. Каквато и диверсификация да постигне това предприятие в своя портфейл, крайният потребител никога няма да има право на избор. Знаем, че конкуренцията е факторът, който придвижва света напред. Докато тази зависимост не бъде елиминирана, секторът няма да се развива.
В ЕФЕТ членуват много компании и това е организацията, която е един от най-сериозните стожери за запазване нормалните пазарни отношения и която проявява по-голям интерес към съдбата на пазарната конкуренцията при всякакъв вид енергия в България, отколкото чиновниците в ЕК.
Няма смисъл да се правим на изненадани, че министрите у нас по традиция работят като министри на контролираните от държавата дружества – не като хора, които по закон имат задължението да прилагат политиката в областта на енергетиката, а не на държавната енергетика. Стратегията показва, че никой не се интересува от проблемите на българската енергетика, а от инструментите за налагане на своето влияние върху определени процеси, които би следвало да се регулират само от пазарни отношения. В нея няма елементи на стратегически анализ и пропуска основния проблем на енергетиката ни – че харчим между 5 и 7 пъти повече първична енергия за единица БВП и никой не спомена, че до контактите в домовете на хората достига едва 20% от енергийната стойност. На няколко пъти алармираме, че газификацията на 1 млн. домакинства – напълно изпълнима задача, ще донесе много повече икономии на въглероден диоксид, отколкото затварянето на централите. Някой не иска да покаже истината за залежите ни от природен газ.
Ден преди да обявят Националната стратегия за енергетика до 2053 г., където думата „газ“ не се споменава нито веднъж, министър Христов е публикувал снимка на сайта на МЕ, на която се здрависва с щастливи гръцки колеги на фона на тъкмо откритата газова електроцентрала в Гърция, посочи в заключение Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *