АкцентРегионът

Regnum.ru: Румъния отново отложи пускането на газопровода, които се изгражда в Молдова

(Дез)информация/Анализи

Румъния отложи крайния срок за въвеждане в експлоатация на газопровода Кишинев-Унгени през 2021 г., съобщава NewsMaker.

Изданието припомни, че изграждането на газопровода е започнало през 2013 г., проектът е планиран да бъде завършен в края на 2017 г., но този срок е отложен за края на 2018 година. Въпреки това през 2018 г. властите обещаха да завършат газопровода през 2020 г., но според публикувания план срокът отново e бил отложен, вече към 2021 година.

Както REGNUM съобщи по-рано, капацитетът на комбинирания газопровод Яш- Кишинев-Унгени ще възлиза на 1,5 милиарда кубически метра годишно. В същото време Молдова консумира около 1,3 милиарда кубически метра газ годишно. Междувременно Румъния сама купува част от нужния газ от „Газпром“.

С други думи, говорим за обичайна препродажба на руски газ в Молдова през Румъния, а не за някакъв „алтернативен газ“. В момента, отбелязваме, Молдова е 100% зависима от руския газ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.



Коментар на АА

Действително забавянето на строителството на този газопровод беше свързан основно с отсъствието на достатъчен интерес за ангажиране на капацитет, на допълнителна ликвидност в газовия баланс на Румъния, която да и позволи да снабдява Молдова с природен газ през този газопровод. Но страната е с най-високата обезпеченост с местна суровина и на практика през тази и следващата година тя може да бъде напълно самозадоволяваща се. Освен това е напълно логично Румъния да поддържа активен баланс – внос износ, включително като внася руски газ.

Другият проблем е, че основната част от индустриалните консуматори на природен газ в Молдова са свързани с руски компании и дори Газпром, което прави осигуряването на ангажираност на капацитета на този газопровод проблематична. В допълнение, Румъния силно забави началото на добива от големите находища, включително Нептун, което допълнително отложи времето за икономическа рентабилност на този проект.

* https://regnum.ru/news/economy/2827759.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *