АкцентСветътУкрайна

Руско-украинската война: осмият Рамщайн и укрепването на настъпателните способности на украинската армия

Игор Федик

СИТУАЦИЯТА НА ФРОНТА

Активните военни действия продължават по цялата фронтова линия. Както и преди, ситуацията остава най-сложна в района на Бахмут, където руснаците наскоро успяха да постигнат известен тактически успех. Те успяха да се вмъкнат в Соледар и се опитват да надградят успеха си там. Неотдавна те получиха значителни подкрепления там и сега могат да хвърлят нови сили в борбата. Руската артилерия е по-активна, а въздушните удари зачестяват. Общата динамика на битката се е увеличила.

Освен от Соледар, руснаците се опитват да се промъкнат от фланговете към Бахмут. За тази цел руснаците са преместили нови армейски части в района на Клишчивка, южно от Бахмут. Доскоро там работеха предимно вагнерианци, подсилени от мобилизирани мъже. Сега те са подсилени от кадри на руската армия с подходящо обучение и опит.

Освен че се опитват да пробият украинската отбрана, руснаците се опитват да сковат действията на на украинските сили, за да им попречат да придвижат допълнителни части под Бахмут и Соледар, както и в други райони.

От своя страна задачите на украинските сили край Бахмут остават същите: първо, да не позволят на руснаците да пробият украинската отбрана и да навлязат в оперативната зона. Второ, да им нанесе максимални загуби и да унищожи складовете и оборудването им, за да намали настъпателния им потенциал. Ето защо, въпреки някои тактически успехи в Соледар, руснаците продължават да търпят значителни загуби там, не само сред наемниците от Вагнеровата ЧК, но и сред елитните войски, по-специално парашутистите и специалните сили. Тези загуби се дължат главно на сраженията в градските райони, тъй като превземането на населен район винаги е сложна операция.

Заплахата от Беларус

Засега няма признаци за формиране на руска настъпателна групировка на територията на Беларус, така че все още няма заплаха от настъпление срещу Украйна от тази посока. Броят на руските войски в Беларус остава непроменен: 11 000 военнослужещи се намират на беларуските полигони в допълнение към 15 000 беларуски военнослужещи от сухопътните войски и силите за специални операции. Тези цифри са много по-ниски от тези в началото на руската инвазия в Украйна и са недостатъчни за настъпателна операция.

Понастоящем Беларус се използва от руснаците главно за обучение на личен състав (мобилизиран), който след преминаване на основна военна подготовка се изпраща в зоната на бойните действия. Руските войски, които са били обучавани на беларуски полигони, сега се пренасочват към Луганското направление и към руските региони, граничещи с Украйна. Освен това нови партиди руски мобилизирани военнослужещи се прехвърлят на беларуски полигони.

ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА

Основна новина: На 20 януари във военновъздушната база Рамщайн се проведе поредната – осма – среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна.

Също така в навечерието на Рамщайн Естония, Латвия, Литва, Обединеното кралство, Полша, Дания, Нидерландия, Словакия и Чешката република подписаха съвместна „Талинска декларация“, в която се ангажират да подкрепят Украйна в прехода ѝ от съпротива към освобождение на окупираните територии, да го направят възможно най-стратегически и координиран и да предоставят безпрецедентна подкрепа, особено при прехвърлянето на танкове, артилерия, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, както и боеприпаси и БМП. Страните, подписали споразумението, ще насърчават активно и другите си партньори да прехвърлят военна помощ възможно най-скоро, за да гарантират победата на Украйна през 2023 г.

Какво беше казано: По време на срещата министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че това е решаващ момент за Украйна и нейните съюзници. „Това е изключително важен момент. Русия се прегрупира, набира войски и се опитва да се превъоръжи. Сега не е моментът да отлагате. Сега е моментът да се задълбочите. Украинците ни наблюдават. Кремъл ни наблюдава. И историята ни наблюдава. Затова няма да отстъпим – каза Остин. Той добави, че украинската армия може да започне нова контраофанзива до тази пролет.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства съобщенията за нови оръжейни доставки за Украйна и заяви, че те са насочени към осигуряване на настъпателните способности на украинската армия. „Фактът, че Украйна ще получи стотици нови бронирани машини, бойни машини на пехотата, както и танкове, ще бъде от голямо значение за нея. Тази подкрепа не само ще позволи на украинците да се защитят от нови руски офанзиви, но и ще им позволи да започнат свои офанзиви, за да си върнат териториите“, заяви Столтенберг.

 От своя страна украинският министър на отбраната Олексий Резников изрази задоволство от резултатите от операцията в Рамщайн. Според министъра освен обявената военна помощ за Украйна, при закрити врата са били изказани и някои пакети. „Това е вдъхновяващо, така че съм много доволен“, каза той.

Подробности: По време на срещата в Рамщайн информацията за новите пакети с военна помощ, които се появиха през последната седмица, беше потвърдена като цяло.

Така САЩ обещаха 2,5 млрд. долара нова огромна военна помощ, която ще включва 8 ЗРК „Авенджър“, допълнителни боеприпаси за ЗРК „НАСАМС“, 59 БМП „Брадли“, 90 БТР „Страйкър“, 53 бронирани машини от клас „МРАП“, 350 БТР, хиляди артилерийски снаряди, допълнителни боеприпаси за ЗРК „ХИМАРС“, противорадарни ракети „ХАРМ“ и други оръжия.

Обединеното кралство ще прехвърли 14 танка Challenger 2, около 30 AS90 SAU, поне 100 бронирани машини, включително БТР FV430 Mk3 Bulldog, десетки безпилотни летателни апарати, 100 хил. артилерийски снаряда, 600 ракети Brimstone и др.

Нидерландия възнамерява да предостави на Украйна две пускови установки за ЗРК Patriot. Освен това външният министър на страната заяви, че правителството би обмислило доставката на изтребители F-16, „ако Украйна поиска това“.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Италия подготвя нов пакет за помощ, който може да включва батерия ЗРК SAMP-T, способна да сваля балистични ракети.

Дания ще предостави на Украйна 19 френски 155-милиметрови противоракетни пускови установки CAESAR.

Естония обяви, че ще предостави на Украйна най-големия си пакет военна помощ, който ще включва десетки 155-милиметрови гаубици FH-70 и 122-милиметрови гаубици D-30, боеприпаси, камиони с боеприпаси, над 100 противотанкови гранатомета Carl-Gustav и боеприпаси за тях.

Швеция е готова да достави около 50 бойни машини на пехотата CV90 Stridsfordon, 155-милиметрови самоходни артилерийски установки Archer и противотанкови гранатомети NLAW.

Литва обещава противовъздушни оръдия L-70, боеприпаси и два хеликоптера Ми-8.

Латвия ще предостави на Украйна ПЗРК „Стингер“, картечници с боеприпаси, два хеликоптера М-17 и безпилотни летателни апарати.

Канада планира да закупи ЗРК NASAMS за Украйна и да прехвърли 200 бронирани автомобила Senator.

Португалия ще прехвърли на Украйна 14 бронетранспортьора M113, боеприпаси, генератори и медицинско оборудване.

Финландия ще изпрати военна помощ на Украйна на стойност 400 млн. евро. Не се съобщава обаче какво точно ще има в пакета.

Полша ще прехвърли противовъздушни оръдия S-60 и 70 000 боеприпаса за тях, както и допълнителни 155-милиметрови гаубици KRAB. Варшава обяви и доставката на 14 танка Leopard като част от широка международна коалиция.

Германия обяви пролетен пакет от помощи за Украйна, който ще включва 40 БМП Marder, седем ЗРК Gepard, ракети земя-въздух Iris-T и ракети. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че съюзниците все още не са постигнали споразумение за предоставяне на Украйна на танкове Leopard 2, но отбеляза, че е инструктирал министерството си да се подготви за „деня, който може да настъпи“. В същото време украинският министър на отбраната заяви, че Украйна е получила „положителен пробив“ по въпроса за танковете „Леопард“. „Имаме пробив – това е възможност за страните, които притежават „Леопард“, да започнат тренировъчни мисии, курсове за нашите танкови екипажи“, каза Олексей Резников. Освен това той изрази увереност, че самите танкове скоро ще бъдат предадени на Украйна.

Защо е важно: Основните очаквания на Украйна от тази среща бяха повече системи за противовъздушна отбрана, оръжия за настъпателни операции (бронирани превозни средства, артилерия), системни доставки на боеприпаси и поддръжка и ремонт на оръжията. Както се вижда от пакетите за помощ, обявени в рамките на „Рамщайн-8“, основният акцент са бронираните превозни средства, артилерията и системите за противовъздушна отбрана. Това означава, че Западът вече е осъзнал необходимостта да затвори небето над Украйна и да ѝ помогне да се подготви за мащабни настъпателни операции. Последното е особено важно предвид продължаващия в Украйна процес на формиране на щурмови части и подразделения.

Трябва да се отбележи и промяната в тона на дискусиите в Рамщайн. Както представителите на САЩ, така и останалите участници в срещата вече не поставят под съмнение необходимостта да се гарантира поражението на Русия. Единственото несъгласие остава по отношение на това кога, какво и как да се направи.

Президентът Зеленски се обърна към Рамщайн за първи път, като обясни защо е полезно да се помогне на Украйна да победи Русия и представи своето виждане за решенията, които трябва да бъдат взети възможно най-скоро. Това включваше доставка на F-16 и ракети с по-дълъг обсег на действие.

Въпреки че на срещата не беше постигнато съгласие по отношение на танковете „Леопард-2“, този въпрос ще бъде решен по един или друг начин. И в краткосрочен план. Процесът вече е започнал. В частност това се потвърждава от изявлението на полския премиер Матеуш Моравецки, който заяви, че Варшава допуска създаването на коалиция със страните, готови да предоставят на Украйна част от своите танкове „Леопард 2“ без участието на Германия, ако Берлин не се съгласи да предостави тези танкове на Украйна.

Като цяло последната среща в Рамщайн показа, че въпреки периодичните съобщения, че западните държави изчерпват доставките на оръжие и боеприпаси за Украйна, военната помощ от съюзниците не само продължава, но и се увеличава като количество и качество.

СЪВМЕСТНО ВОЕННО ПЛАНИРАНЕ

Новината от седмицата: Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили заяви, че Украйна работи със САЩ за разработване на военен план. „Ще видим какво ще се случи, ние доставяме оборудване и обучаваме персонал. Украйна разработва планове. Украинското военно ръководство обсъди тези планове с мен. В момента тези планове се разработват. Ще видим как ще завърши – каза Мили.

Защо това е важно: думите на Марк Мили показват, че помощта на съюзниците за Украйна не се състои само в прехвърлянето на оръжия и военно оборудване, а е много по-широка и всеобхватна. Също така става дума за предоставяне на разузнавателна информация в реално време и подкрепа при разработването и планирането на операции. С други думи, можем да кажем, че днес в интерес на Украйна работи не само отбранителната индустрия на западните ѝ съюзници, но и най-добрите ѝ „военни умове“.

Що се отнася до реалното прехвърляне на оръжия и военна техника и тяхната номенклатура, по-специално обявената по време на последния Рамщайн, тя най-вероятно е била формирана въз основа на оценките на нуждите на украинската армия, направени от украински и американски специалисти по време на планирането на войната, включително на настъпателните операции.

Подобна подкрепа е от полза за съюзниците, тъй като в Украйна те могат не само да изпробват ефективността на своите оръжия, но и да практикуват съвременни доктрини и концепции за водене на война. И то не срещу най-слабите противници.