Мирът след разгрома на Русия би изглеждал точно както мира след разпадането на СССР

Днес в телефонен разговор германския канцлер Шолц поздрави президента ни Зеленски. Наричаме този поздрав „танков поздрав“, тъй като той съобщи, че на Украйна ще бъдат предадени танкове „Леопард 2“, както и че ще бъде дадено разрешение на редица страни, разполагащи с такива танкове, да ги предават на Украинските въоръжени сили. Подобни действия са изключително важни, за да бъде спечелена очакваната победа и Украйна да съхрани териториите си. Неслучайно президентът Зеленски предложи такава формула за мир, която да бъде постигната след 10 стъпки, които в крайна сметка да доведат до мирно споразумение. Но преди да се стигне до тях, се предвижда изтеглянето на всички руски войски от окупираните украински територии. Не разбирам тезата, че трябва веднага да започнем преговори с агресора, но тук за неутралитет не може да се говори, защото така се заема страната на агресора. Когато Украйна предаваше оръжието си на Русия, бях многократно питан от тогавашните български политици защо правим тази грешна стъпка. Въоръжаването на Украйна е най-краткият път към мира така, както ние го разбираме и искаме, тоест освобождаване на всички територии, завзети от руския агресор. Тезата, че Русия трябва да бъде разгромена има право на живот от практическа гледна точка. Русия не е страна, която би прекратила действията си, независимо в какво състояние се намира и колко жертви е дала. Това е и исторически и генетично доказано за населението, населяващо територията на Руската федерация. Това коментира в студиото на Алтернативата посланикът на Украйна Н. Пр. Виталий Москаленко.
Мирът след разгрома на Русия би изглеждал точно както мира след разпадането на Съветския съюз. Често конфликтът в Украйна се сравнява с ВСВ и контрасилите, взели участие в нея; сравняват Украйна с Полша и т.н. Но в случая може да се прави само едно сравнение: кой в сегашната ситуация е в ролята на Хитлер? Отговорът е ясен.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

По повод срещата в Киев между президента Зеленски и директора на ЦРУ Бил Бърнс, който го е информирал за поредна планирана мащабна руска офанзива, посланикът посочи, че украинците очакват подобна офанзива във всеки един момент. Въпросът опира до това какво ще е по-нататъшното развитие на бойното поле. Предоставената техника на Украинските въоръжени сили ще бъде използвана така, както изисква ситуацията именно на бойното поле. В началото получавахме военна помощ колкото да се защитим, а ние заслужаваме далеч по-сериозна подкрепа и сме убедени, че рано или късно ще я получим. И я получаваме. Спомнете си, че в първите месеци на войната Германия, Швейцария и Финландия не отпускаха нищо. Най-важни са безграничният героизъм на украинския народ, който защитава своето съществуване, и всеобщата фундаментална подкрепа от страна на прогресивната международна общност. Бих бил много щастлив ако Русия капитулира на 9 май и дори по-рано.
На прощаване искам да споделя задоволството си да работя през тези години точно в България, която предостави така нужната ни помощ, макар исторически да се наложи известно време тя да бъде крита, наред с оказването на морална подкрепа, закрила на бежанци и хуманитарна помощ. Всичко това беше от много голямо значение и съм доволен и щастлив, че работих за това тази помощ да бъде реализирана и предоставена. Намерението ми да се запиша в киевската териториална отбрана е напълно сериозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *