Руско-украинската война: западната „танкова коалиция“ и специален трибунал за Путин

Игор Федик

СИТУАЦИЯТА НА ФРОНТА

Ситуацията по фронтовете остава много напрегната. Руснаците продължават да полагат усилия да достигнат административните граници на Донецка и Луганска област и вече седми пореден месец разполагат с редовната си армия и наемниците от ЧВК „Вагнер“ край Бахмут. През цялото това време те се опитват да „вземат ключа“ към него: опитват се да превземат Бахмут с щурм, да го заобиколят от фланговете, да прекъснат снабдителните му линии. На северния фланг на отбраната си руснаците вкарват тежка техника, по-специално танкове, което не се случваше в началните етапи на нападенията им. Освен това те са докарали артилерия и минохвъргачки и използват авиация всеки ден. На места руснаците успяват да изтласкат украинските части, но не успяват да пробият украинската отбрана в района.

Руснаците също са се активизирали в района на Угледар. Тази седмица те проведоха разузнавателна битка с подсилена рота и два взвода на бронирани машини. Засега това не е пълноценна офанзива, а опит да се намери слабо място в украинската отбрана. Интересът на руснаците към Угледар е ясен: превземането му може значително да подобри стратегическите позиции на руската армия в Донбас и да уплътни защитата на сухопътния коридор към Крим. Освен това районът на Угледар е граница за разгръщане на бъдещо украинско настъпление по този коридор.

През последните дни се наблюдава и промяна в руската тактика, а именно връщане към опитите за пробив на украинската отбрана в Донбас чрез фронтални атаки на големи групи. Единствената последица от подобни атаки за тях досега е увеличаването на загубите както на личен състав, така и на оборудване. Очевидно руснаците имат указания отгоре: въпреки жертвите и загубите на човешки живот те продължават да напредват. В същото време, въпреки че руските човешки ресурси са големи, те не са неограничени. Например ЧВК „Вагнер“ е претърпяла такива загуби, че не може да продължи да набира затворници с предишните темпове. Това означава, че тактиката на човешките вълни, която руснаците активно използваха при Соледар и Бахмут и чиято задача беше да притисне позициите на украинските сили и да изтощи украинската армия с цената на живота им, приключва. Руската редовна армия не може да воюва по този начин и конфликтите между началника на въздушнодесантните войски Теплински и шефът на генералния щаб Герасимов са ярко доказателство за това.

Наред с това единственото нещо, което позволяваше на руснаците да напредват и да нанасят щети на украинските сили – артилерията – е на изчерпване. Докато през лятото съотношението на изстреляните боеприпаси беше 20 към 1 в полза на руснаците, през декември то вече беше 5 към 1, а през март вероятно ще бъде 2 или 1 към 1. За това свидетелства, наред с другото, фактът, че в новите пакети с военна помощ за Украйна се появяват все повече артилерийски боеприпаси. Освен това качеството на артилерийските системи и на самите боеприпаси е с порядък по-високо в украинската армия, отколкото в руската. Следователно, ако се постигне количествен паритет, украинските артилеристи ще имат явно предимство в качеството, което ще се отрази съответно на бойното поле.

ЗАПАДНА „ТАНКОВА КОАЛИЦИЯ“.

Актуални новини: на 25 януари президентът на САЩ Джо Байдън потвърди намерението си да прехвърли 31 танка „Ейбрамс“ на Украйна в рамките на сделка на стойност 400 млн. долара. Заедно с танковете САЩ ще предоставят обучение за украинските военни и резервни части. По-късно същия ден Германия обяви, че ще прехвърли 14 от своите танкове „Леопард“ на Украйна и ще разреши реекспорта на този тип танкове за други държави. Освен това Германия се задължава да предоставя на Украйна резервни части, боеприпаси и обучение на украинските екипажи.

Общата картина: освен Германия следните държави обявиха намерението си да доставят танкове „Леопард“ на Украйна: Полша – 14 танка (може да бъдат доставени през следващите няколко седмици), Нидерландия – 18 танка, Испания – около 20 танка, Норвегия – 8 танка, Португалия – 4 танка, Финландия – вероятно 14 танка, Дания – неизвестно количество, Канада – 4 танка. Швеция обмисля да прехвърли Stridsvagn 122, шведската версия на Leopard 2, в Украйна.

По-рано Обединеното кралство обяви, че ще достави на Украйна 14 от своите танкове Challenger 2, а Франция – около 40 леки колесни танка AMX 10-RC. Париж заяви, че проучва възможността да прехвърли на Украйна тежките си танкове Leclerc. Полша също така заяви, че е готова да предаде на Украйна 60 танка PT-91. Беше съобщено също, че Чешката република се готви да предаде на Украйна партида модернизирани танкове Т-72.

Защо е важно: Наличието на достатъчен брой тежки бронирани превозни средства е едно от условията за успешното провеждане на операциите на украинската армия за освобождаване на останалите окупирани от Русия територии.

Прехвърлянето на танковете е още едно важно доказателство, че Западът е решил да сложи край на тази война на бойното поле. Това означава, че Украйна ще получи всички оръжия, от които се нуждае, за да победи Русия, включително самолети и ракети с голям обсег.

С всяко ново решение за предаване на все повече и повече „тежки“ оръжия на Украйна Западът изпраща на Русия послание, че не може да спечели тази война и че единственият изход е да спре агресията си и да изтегли войските си от украинска територия.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940
ПЕРСПЕКТИВАТА ЗА ПРЕДАВАНЕ НА САМОЛЕТИТЕ НА УКРАЙНА Е ВСЕ ПО-БЛИЗО

На 27 януари говорителят на командването на ВВС на Украйна Юрий Игнат заяви по време на брифинг, че Украйна е започнала да подготвя летищната инфраструктура за изтребителите F-16. Той също така добави, че вече е изготвен списък на пилотите, които ще летят на F-16 в случай на прехвърлянето им.

По-късно, на 28 януари, в коментар за испанското издание El Pais, той заяви, че Украйна очаква да получи 24 модерни изтребителя от партньорите си като част от първия пакет за „авиационна“ помощ. Според него американските изтребители F-16 са приоритет на Украйна. Въпреки това френските Rafale и шведските Gripen също се разглеждат като варианти.

На 21 януари украинската президентска канцелария заяви, че следващият „Рамщайн“, който ще се проведе през февруари, ще бъде „въздушен“.

От своя страна посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър заяви, че САЩ очакват съюзническата инициатива за предаване на изтребители F-16 на Украйна да бъде подкрепена на национално ниво. Според американския дипломат САЩ реагират положително на всяка помощ за украинските войски.

На 26 януари производителят на F-16 Lockheed Martin заяви, че е готов да доставя самолетите си на ЕС с правото да ги реекспортира в Украйна.

Тук трябва да се отбележи също, че миналото лято Конгресът на САЩ одобри финансирането на програмата за обучение на украински пилоти на американски изтребители, като отпусна 100 милиона долара за тази цел.

Защо това е важно: табутото върху снабдяването на Украйна с всички необходими оръжия бавно отпада. След като последваха официалните съобщения за прехвърлянето на западни тежки бронирани машини в Украйна, стана ясно, че е само въпрос на време бойните самолети, особено западни модели, да бъдат прехвърлени в Украйна. И това време наближава.

Предимството на F-16, което украинските военни биха искали да видят, е, първо, неговите възможности. F-16 е многоцелеви изтребител с висока маневреност и скорост, както и с ефективно въоръжение. Той може да се използва като част от украинската система за противовъздушна отбрана за прехващане на крилати ракети, безпилотни самолети камикадзе, за борба с руската авиация и за „работа“ срещу наземни цели: бронирани машини, противовъздушна отбрана и съсредоточаване на личен състав. Второ, този самолет е доста разпространен в света. А това означава, че няма да има големи проблеми с тяхната поддръжка, ремонт и снабдяване с всичко необходимо – от резервни части до боеприпаси.

ОЩЕ ЕДНА МАСИРАНА РАКЕТНА АТАКА СРЕЩУ УКРАЙНА

Новината от тази седмица бе, че сутринта в четвъртък, 26 януари, Русия извърши поредната масирана ракетна атака срещу Украйна. Изстреляни са общо 55 ракети с въздушно и морско базиране – X-101, X-555, X-59, X-47 „Кинжал“ и „Калибър“. Украинската противовъздушна отбрана унищожи 47 крилати ракети, 20 от които близо до Киев. Освен това три от четирите крилати ракети X-59 не успяха да достигнат целите си.

Ракетната атака е предшествана от нощен удар по Украйна с безпилотни самолети камикадзе: през нощта на 26 януари Русия атакува Украйна с 24 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131. Всички те са унищожени от зенитно-ракетни подразделения, изтребителна авиация и мобилни огневи групи.

Обща картина: Динамиката на руските масирани ракетни атаки срещу Украйна от октомври миналата година насам е следната: 10-11 октомври – 111 ракети, 17-22 октомври – 49 ракети, 31 октомври – 50 ракети, 15-17 ноември – 120 ракети, 23 ноември – 70 ракети, 5 декември – 70 ракети, 16 декември – 76 ракети, 29-31 декември – 89 ракети, 14 януари – 38 ракети, 26 януари – 55 ракети. През това време по Украйна са изстреляни общо 728 ракети.

Защо това е важно: Като цяло руснаците успяха да постигнат целта си само веднъж – на 23 ноември, когато в Украйна имаше прекъсване на електрозахранването. Оттогава те така и не успяха да „свалят“ украинската власт.

Може да се отбележи, че интензивността на руските ракетни атаки постепенно намалява. Русия започва да пести ракети и колкото по-напред отива, толкова по-очевидно е, че не може да остави Украйна без ток за продължителен период от време. Въпреки това е вероятно тактиката на ракетния терор в Украйна да продължи.

СЪЗДАВАНЕ НА СПЕЦИАЛЕН ТРИБУНАЛ ЗА РУСИЯ И НЕЙНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ

Новината: Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция за създаване на специален международен трибунал и международен механизъм за компенсиране на Русия за щетите, нанесени на Украйна и нейните граждани. Документът беше приет единодушно в четвъртък, 26 януари, в Страсбург по време на зимната сесия на ПАСЕ.

Контекст: В текста на резолюцията подробно се описват функциите на бъдещия специален трибунал. Неговата юрисдикция ще бъде ограничена до агресията, започната от Русия срещу Украйна през февруари 2014 г., и ще обхваща също „ролята и съучастието на беларуските лидери в агресивната война срещу Украйна“. Бъдещият специален трибунал ще допълва дейността и юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) и няма да ограничава или пречи на работата му. ПАСЕ предложи седалището на специалния трибунал да бъде в Хага, за да се гарантира „допълняемост и сътрудничество“ с МНС.

Защо това е важно: Резолюцията е първият публичен документ, приет на международно равнище, който определя параметрите на бъдещия трибунал. Сред обвиняемите трябва да има висши политици, а не само руски политици. В решението на ПАСЕ се настоява в статута на специалния трибунал ясно да се посочи, че действащите представители на държавното ръководство няма да имат имунитет срещу съдебно преследване пред този орган. Тази разпоредба обаче не ограничава списъка на обвиняемите до политическото ръководство на Русия. Руските военни ръководители също трябва да бъдат подведени под отговорност. Освен това решението на ПАСЕ подчертава, че не става дума само за руснаците. Юрисдикцията на трибунала трябва да обхване и ръководството на Беларус, като съучастник на Русия в агресията срещу Украйна.

Понастоящем предложенията на ПАСЕ не са официално одобрена позиция на международната общност, но вероятността да бъде създаден специален трибунал в пълно съответствие с приетия от Асамблеята документ е голяма.

Срещата на върха на Съвета на Европа, насрочена за 16-17 май в Рейкявик, трябва да бъде ключово събитие по пътя към създаването на специален трибунал. Тази седмица ПАСЕ прие препоръки за подготовката на срещата на върха, като настоя работата по специалния трибунал да бъде основната цел на предстоящата среща на върха.