АкцентСветът

адв. Петър Славов: Без реформаторско мнозинство ситуацията няма да се промени. Възможно е и правителство на статуквото

Страните донори са притеснени освен за огромните финансови суми, и за високотехнологичното въоръжение, което се предоставя на Украйна, за да се защитава – най-вече да не попадне то във вражески ръце. Това са стриктно пазени през годините военни тайни. Само допреди година никой не вярваше, че на държава извън НАТО може да се предостави достъп до подобно въоръжение, което действа безотказно и допринася за възпиране на Кремълския агресор. Това е и причината те да търсят стриктен контрол. Дарителят има право да поставя условия как се разходват средствата и какво да се случва с помощта като част от ангажимента за му дарения. При европейските средства подобни механизми вече започват да действат, например в лицето на европейския гл. прокурор и делата, по които г-жа Кьовеши работи за злоупотреба със средства на европейския данъкоплатец. Това коментира в студиото на Алтернативата адв. Петър Славов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





У нас Парламентът не прие Антикорупционния закон, или най-малкото промените в действащия Закон за КПКОНПИ, и знаем, че тя продължава да си функционира в режим на автопилот вече доста време. Приемането на подобно законодателство зависи единствено от политиците. Очевидно част от партиите на статуквото са притеснени от това да има обективно разследване на висши политици със съмнения за корупционни практики, че българската прокуратура няма желание да се откаже от правомощията, които си е „извоювала“ в годините. Сега [магистратите] трудно могат да бъдат убедени да се откажат доброволно от тях. Нужни са политическа воля и реформаторско мислене.
Проблемите се трупат. Изненадан съм, че Законопроектът [свързан с кодекса на застраховането и ПВУ] е гледан на толкова късен етап, а това е много удобно за партиите на статуквото – изведнъж да се окажат страшно заети и да провалят кворума с нелепи обяснения.
Преди около две седмици имаше провалено заседание на ПК, което забави процеса по влизане в зала. В същото време има двойни стандарти, като се има предвид как за една нощ приеха гласуването с хартия. Доминиращото мнозинство в последните няколко парламента не желае да допусне тези закони. Огромната отговорност на т.нар. реформаторски сили е да създадат достатъчно убедително и максимално широко гражданско-политическо обединение, към което да привлекат авторитетни граждански организации и местни фактори на формиране на обществено мнение, за да могат да формират мнозинство без да се разчита на БСП.
Не мисля, че можем да се справим сами. Добрите законодателни промени са следствие на външен натиск от страна на евроатлантическите ни партньори, но той се засилва. Законопроектът [за гл. прокурор] стига за втори път до първо гласуване, т.е. той е до голяма степен финализиран.
Различни са мерките, които трябва да се вземат, както и да се използва натискът отвън. Появи се положителното становище на Венецианската комисия и след много бавене беше гласувано на първо четене, макар второто да беше провалено.
На теория нещата изглеждат демократични и ясни, но виждате какво направиха с изборните правила – създадоха огромни предпоставки за фалшификации. Всичко тотално се изроди и беше „опраскано“. Прогнозата ми е, че вероятността е близка до нулата да имаме решение преди 2 април, когато се очертават идните парламентарни избори.
Реформаторски настроените политици трябва да търсят варианти за приемане на промените в Закона да съдебната власт и НПК, вкл. и в параграфа, определящ да може да се обжалват отказите на Прокуратурата да разследва по сигнал за извършено престъпление. Предложил съм го още през 2015 г.
Преди предишните избори отново си говорехме за нуждата от широко обединение. Тогава партиите на Промяната не го направиха и ГЕРБ стана първа политическа сила, което доведе до целия низ от събития, бавене във времето и трудно координиране на общи позиции. Надявам се вече да ни чуят, че на този етап едно такова чисто партийно обединение няма да е достатъчно, за да могат да се противопоставят на изборните фалшификации. Трябва та се обезпечи не просто присъствие във всяка СИК, които са 12 хиляди в страната, а и да има представители на гражданския сектор. Това са доста повече от 12 хиляди души. Не виждам какво друго би спряло фалшификациите.
Нека обединението не е само политическо, защото тогава сметката не излиза. 90 депутата също не решават проблема. Подобни обединения се правят на базата на предварителни избори. Без реформаторско мнозинство ситуацията няма да се промени. Напълно е възможно е ако реформаторското правителство не се случи, да имаме правителство на статуквото. Да не забравяме, че през 2017 г. бе реализирано такова правителство, довело до сериозни щети като Руско-Турския поток, картелизацията и монополизацията на горивата и забраната на малките бензиностанции, но изкараха комфортно четиригодишния си мандат. Лидерите трябва да си дадат сметка, че не може да се разчита на механичното обединение на две партии, посочи в заключение адвокатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *