България

Най-важното в момента е да се обучат членовете на СИК

Както всички знаем ИК беше основно променен – това е 26-та му поправка, което за нас като членове на ОС е меко казано неприемливо. Винаги сме призовавали, когато се променя Кодекса, това да минава през широки обществени обсъждания, а сега правилата се сменяха между първо и второ четене. Очевидно някои партии си мислят, че като сменят изборната технология, това ще им донесе позитиви. Историята обаче показва, че при подобни случаи ситуацията се е обръщала. Най-важно е така да проведем изборите, че да запазим доверието на избирателите. Българските избиратели са гласували всякак. Най-важно е така да се систематизира процеса по писане на правилата, за да не останат те с чувството, че нещо се прави задкулисно и някой манипулира резултатите. Това коментира за Алтернативата Цветелина Пенева, председател на ОС към ЦИК.
Някои казват, че въвеждането на бюлетината дава право на избор на гласоподавателите и приемам тезата. Най-важното предимство на гласуването с машини е липсата на недействителни бюлетини, т.е. отпечатвайки бюлетината, СИК няма да намери причини или повод да я обяви за недействителна и нашият глас ще бъде правилно преброен и отчетен. При общинските избори имаше спекулации поради големия брой недействителни бюлетини и никой не обясни на обществото защо има 20% такива в една СИК.
Ако гласуваме с машина, няма как бюлетината да е невалидна. Важно е ЦИК така да напише методическите правила и така да се структурира процесът на преброяване и отчитане на резултатите, че да се избегнат възможности за грешки. В сайта на ЦИК има публично съобщение, което казва, че на 30 януари са извършени проверки, ЦИК в пълния си състав е отворила чувалите с контролните разписки и се оказа, че разлики между отчетеното от машината и наличното в чувалите няма. Несъответствията, за които се говореше от парламентарната трибуна са резултат на човешка грешка – членовете на СИК са попълвали неправилно протоколите. Опитваме се да посочим правилата, за да не се стига до такива грешки или поне да бъдат минимизирани.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





ЦИК увери обществото, че хартия ще има. В становището си настояваме да се ползват машини. Законодателят задължава членовете на СИК да отчетат резултатите, преброявайки ги ръчно. Настояваме да се извади машинния протокол и да се прикрепи към документите от комисиите и да има елемент на сверка/проверка – още един последващ контрол. Най-важното сега е да се обучат членовете им. Призоваваме още да се разбере, че флашките не са толкова страшни и данните от тях биха могли да се качват на сайта на ЦИК, както е било на предходните избори. Прозрачността само би повишила доверието на избирателите.
Техническото осигуряване на видеонаблюдението е вменено на МС. Камери няма да се въвеждат в секциите извън страната, както и в подвижните избирателни секции. Чуха се спекулации, че могат да се ползват училищните камери, но никой досега не се произнесъл окончателно. При всички положения те няма да са достатъчни, защото у нас има изборни помещения, които не са ситуирани в училищата, така че за тях ще трябват допълнителни. Възниква и въпросът къде и кой ще ги монтира, кой ще ги включи, къде ще се наблюдава и на какви екрани. А хората трябва да са сигурни, че когато гласуват, никой не ги записва. ИК казва, че камерите се включват в края на изборния ден. Ние препоръчваме в хода на изборния ден камерите да са със закрити обективи, за да може гражданите да са спокойни, че никой не ги гледа, а би могло да се спекулира и със страха.
Депутатите казаха, че държавата трябва да си върне контрола върху изборите зад граница и затова вмени във всяка СИК извън България да има представител на МВнР, държавен служител или служител в трудово-правни отношения с държавата. Това означава, когато се формират секциите зад граница, да се назначат и командироват няколкостотин държавни служители (според секциите). Българите зад граница са достатъчно ощетени от правилата в ИК. Затова не трябва да им ограничаваме още веднъж възможността да гласуват поради факта, че МВнР не би имало капацитета да осигури свои служители като членове на СИК. Това е огромна общност, разпръсната в много страни извън България и ние трябва да ѝ предоставим възможност да гласува. Българите зад граница са ощетени, защото те не излъчват физически депутати, а гласовете им се разпределят из районите на страната. Формирането на МИР зад граница означава да отделим няколко депутатски места (минимум 4), а бройката им в страната да бъде съответно намалена. Вероятно някои местни структури не искат това да се случи и го отлагат.
Процесът на тези избори ще е труден – ще трябва да се брои (гласове и преференции) и резултатите ще трябва да се вписват в секционен протокол. Предлагаме те да се броят в СИК в изборната нощ, но данните да се нанесат в компютрите в РИК и там да се съберат. Не е необходимо събирането да се прави от членовете на СИК. Ако членовете на СИК отделят няколко часа да се запознаят с методическите указания, няма да сме свидетели на това, което виждаме вечерта на изборния ден, посъветва в заключение Пенева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *