България

В българското политическо пространство никога не е имало по-очерняща кампания, започнала преди самата изборна кампания

Всички избори променят нещо. Те „разджуркват“ политическата система и самите партии, принуждават ги да извадят нови имена, променят макар и с малко съотношението в парламента. Преди година и половина на два пъти видяхме пълно обръщане на състава на парламента, на два пъти имаше нови партии, които не съществуваха буквално допреди това на политическия пейзаж и взеха първо място на изборите – ИТН и ПП. Привикването с новата система на правене на избори само с машинно гласуване доведе през октомври м. г. до завръщане на статуквото. Геополитическата промяна доведе до бързо организирана атака срещу Четворната коалиция буквално в момента, когато бяха нарушени руските интереси в България. Поредните „намагнитени“ до един са представители на руската пета колона в България. Горанов е един от групата, които периодично влизат под тези санкции и са свързани с аферата „Божков“, т.е. с онези стотици милиони, откраднати през хазартните игри от българските данъкоплатци. От тази афера останаха двама, чиито имена не са се появявали досега: Борисов и Гешев. Тъй като Гешев е действащ гл. прокурор всяка атака срещу него би се приела по света като опит за намеса във вътрешните работи на държавата, така че не очаквах да е в списъка. Това коментира в студиото на Алтернативата политологът Весислава Танчева.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Не случайно при гласуването на оставката му Петков каза, че сред тези, които свалиха правителството му, е и Митрофанова. Има линия на поведение и едни и същи маркирани фрази от представителите на ГЕРБ. Най-забележимата е: „Всички видяха как се издъниха и какви мошеници са!“ Не разбирам защо досега никой не е попитал: „Кои всички?“ Да, възможно е доставките на газ за България да са спрели координирано, но няма и никакво съмнение в координацията между ГЕРБ и Гешев, в тази между Борисов, Доган и Радев. Делян Добрев е острието на атаката, която започна още по времето, когато Петков беше на власт. Ако някой от българското общество повярва на това, то ще е само защото медийната среда до такава степен изкривява нещата, че той няма да има никога възможността да види обратната реакция.
Не е тайна, че има кръгове около ГЕРБ и Радев, плюс БСП в лицето на Копринков, чиято пресечна точка е възхищението от Орбан. Радев е действащ премиер и единствената разлика между първите и сегашните му кабинети е войната в Украйна. Това е вододелът. Дотогава той имаше интерес да продължи да се прави на евроатлантик. Войната и загубите от комисионните от газ и петрол озвериха тази група и ги направи нетърпеливи да завземат обратно властта. В българското политическо пространство никога не е имало толкова очерняща кампания, започнала преди самата изборна кампания.
Радев няма интерес да загуби властта през следващите няколко месеца или поне докато войната в Украйна продължава, защото контролира помощта за Украйна и потока от приходи за Русия; няма и интерес да подкрепя устойчиво една или друга партия, така че тя да осигури правителство. Не очаквам той да играе публично с Борисов и Пеевски, така че с негова помощ да спечелят мнозинство.
На този етап най-вероятната бъдеща възможно коалиция изглежда ГЕРБ, ДПС и патерица, да речем БСП. На тъч линията загряват и други играчи и сякаш НДСВ е най-желан партньор. В момента се харчат сериозни пари, за да ги бутат напред в социологическите проучвания. Единственият шанс е към обединението ПП-ДБ да добавим широк граждански вот, какъвто биха могли да вземат граждански кандидати, посочи в заключение Танчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *