България

Популистките противопоставяния разкъсват нацията отвътре. Води се невидима културна гражданска война

При гражданския патриотизъм не става дума за политическите елити, а за състоянието на обществото, за българите имащи отношение към Родината си, на които патриотизмът им е отнет и насреща му е предложен един циркаджийски двойник от кресливи хора, работещи с прави и сухи символи. Това е скандално. Започна бавно осъзнаване на този проблем. Член съм на Да България, но в това отношение съм недоволен от партията си, защото в програмата ѝ пише „граждански патриотизъм“, но той не се изтъква като приоритет. Възраждане имат „сериозен“ електорат от 10%, в голямата си част заблудени, а всъщност са част от хибридните руски агенти. Важно е партиите да разберат, че гражданският патриотизъм трябва да бъде представен в политическите организации, в партиите и парламента. В средата на 70-те години изведнъж изхабената социалистическа утопия беше заменена с националистическото. И тогава беше произведен огромен брой творби, които могат да се определят като социалистически кич. Максим Генчев е пряко свързан с това социалистическо наследство.
Любовта към Родината не означава затвореност и изолация. Това коментира от Ню Йорк за Алтернативата проф. Александър Кьосев, филолог и културолог.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Глупост е, че патриотизмът на гражданите бил противопоставен на патриотизма на селяните. Гражданският патриотизъм не акцентира непременно на великото минало, а на социалната връзка, на т.нар. социална кохезия, на факта, че гражданите на България желаят да живеят заедно и да имат уважение, гражданска учтивост и солидарност. Навън този тип социална връзка се разбира като толерантност. Става дума за това искат ли българите да живеят заедно. Най-опасното нещо на този фалшив патриотизъм е, че той създава омраза не само към чуждото, а и между българи и българи, между т.нар. елити и т.нар. народ. Ние сме в състояние, при което е нарушена социалната връзка на нацията. Зад фалшивия патриотизъм стои единствено омразата.
Огромна част от българската изследователска интелигенция се занимава с възрожденците ни и са написани фантастични научни трудове. Милен Русков написа великия роман „Възвишение“, който трябва да се изучава в училище. Интелигенцията ни никога не е изоставяла проблема за това какво представлява нацията и патриотизма. БНТ пускат само и единствено хора, които говорят популистки – липсва филтър. Мен не ме допускат, защото хора като медийния археолог Овчаров не могат да се справят с мен. Има цензура на сериозни критични гласове и се извършва манипулация.
Съществува една невидима норма на публично поведение, която изисква да уважаваш сънародниците си, говорим за ежедневен хуманизъм. Тази норма в България е тотално нарушена. Популистките противопоставяния разкъсват нацията отвътре; води се невидима културна гражданска война. Възможно е вече да сме закъснели. Гражданското общество трябва да се мобилизира максимално бързо, а партиите да си дадат сметка за сериозността на проблема и да се намират начини да политическо представителство. Нужни са конкретни мерки и политики, които да водят до конкретни резултати. В резултат на фалшивия патриотизъм България се изпълни със стиропорни крепости, които след десетина години ще са най-смешните руини в Европа. Ако партиите на промяната оставят тази инициатива на други, само ще загубят. Има хора, които искат да са патриоти, но не знаят за кого да гласуват.
В международен план България трябва да има такава политика, която не само да защитава националния ни интерес, а и достойнството на гражданите. Това е защита на собствения суверенитет. Обратното на суверенитет е да критикуваш политиките на ЕС към Украйна.
Обстоятелствата ще принудят партиите да разберат, че проблемът е важен. Той нараства и на следващите избори псевдопатриотите могат да получат повече гладове, изрази тревога проф. Кьосев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *