България

Данните по казуса Магнитски могат да дойдат само от прокурори, КПКОНПИ или ДАНС

Войната в Украйна е в пределите на Европа и всъщност е свързана със сигурността на континента. Случващото се в България с диверсификацията на ядреното гориво е започнал през 2011 г. процес, който трудно си пробиваше път. Вече е прокаран в голяма степен – идеята е през 2024 г. Козлодуй да заработи с гориво на Уестингхаус, а в по-малка степен е подготовката през 2027 г. на шести блок да се сложи гориво на Росатом.
Обогатяването на уран има своите силни страни. Доставки могат да се правят от различни места – Австралия, Казахстан, но обогатяване в Европа се прави във Великобритания и Франция, иначе – в Русия. Малки реактори има във Финландия. От 18-те реактора четири са хилядници. Меморандумът от 2011 г. е между БЕХ и Уестингхаус и включва: модернизация на АЕЦ Козлодуй, извеждане от експлоатация, химическа дезактивация на реакторите, което е непостижимо да се направи където и да било в Русия, гориво и строителство на седми блок. Напредъкът в Чехия и България показа, че това е постижимо. Това коментира в студиото на Алтернативата енергийният експерт Свилен Спасов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Все по-вероятно ми се струва, че президентът чува само това, което му се иска. За малките реактори като във Финландия алтернативно гориво все още няма. Ако някой трябва да е против диверсификацията, това са тези държави, а не Чехия и България.
При технологиите за ядрено гориво най-малко 3-4 години вървят анализи, сетне производството е между 12 и 18 месеца. Горивото все още не е лицензирано, защото минава през тези анализи и документацията отива в Агенцията за ядрено оръжие и отнема време. Това не означава, че руското гориво е непременно лошо. Не! Росатом е качествена компания, както и Уестингхаус. Некачествени са политиците ни, а въпросът е политически. Това, което Русия правеше до 2013 г. беше забележително за тях. Тогава БВП на Украйна е бил 2.3 трилиона, което я нарежда почти на 10 място. През 2014, влязоха санкциите и вече БВП през 2022 г. е 1.5 – 30% по-нисък. Ако не бяха водили тази война, вероятно щяха да строят още реактори в Европа и да имат достатъчно големи приходи от газа. В Германия се изхарчиха милиони, за да се затворят 19 реактора само за да имат руски газ. Но той по-лесно се сменя, докато диверсификацията отнема време, както и строителството на нови мощности.
Руснаците унищожават ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и разпределителни системи – това са възстановими неща. Замърсяването на околната среда е драстично минимално. Индия и Китай ясно им казах да не смеят да пипат ядрени реактори. Къде се издъни Путин пред китайците – забави нахлуването в Украйна с мисълта, че операцията ще е малка и китайците чуха това. Китай е вторият инвеститор в Украйна след ЕС и са бесни за случващото си с инвестициите им. Те не хранят симпатии към Путин.
Част от данните на американците [по казуса Магнитски] могат да дойдат от прокурори, от КПКОНПИ или ДАНС. Тези хора са издадени от приятел или конкурент. По-важен е въпросът защо ни се пречи чрез силното руско лоби да започнем изграждането на седми и осми блок. За руснаците най-платежоспособният пазар е Балканският п-в, а не Сирия. Това е пряка конкуренция на АЕЦ Козлодуй. При наличие на наши нови 2000 мегавата в добра балканска стратегия пазарът на Балканите с базови мощности ще го осигури България, а не Русия. Затова трябва да следваме интереса си. Миналата година от износ на ток България е вкарала в бюджета си €4 млрд. – 5% от БВП. Призивът ми към ЕК е да направят специален фонд за тези 14 реактора и да финансират спешно тяхната диверсификация.
Санкциите на Росатом са, за да не им се продава на тях, а не да не се купува. Защото руските заводи са под санкции и не могат да купуван компоненти и технологии. А Росатом купува неща с двойна употреба. Затова разговорите са да не ѝ се продава, защото оттам нещата отиват в дроновете, танковете и самолетите.
Иван Генов и Александър Николов са изключително качествени инженери. 2014 г. Генов подписа договорът с Уестингхаус, макар Румен Овчаров да му забраняваше да го прави. Той категорично е човек с позиция и знае какво е добро за България.
С горивото основните препятствия са преодолени. Колкото до седми блок, а и осми, ако сме умни, ще побързаме. В следващите 20 години такива неща в Европа ще се строят. Можем да сме първи. Решението е НС да изготви идеен проект, но руските проксита в България натискат това да се бави, тъй като ОВОС-а за площадката на седми блок изтича през април, 2024 г, посочи в заключение експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *