Светът

Срещу Хитлер е имало 18 опита за покушение. Вероятно Путин затова стои в бункера

В момента не е възможно да се прекрати войната чрез диалог, при положение, че двете воюващи страни и тези, които подпомагаме Украйна, засега не го желаем. Остават неосвободени още около 18% от територията ѝ, но това е територия колкото една България и няма как засега Украйна да бъде убедена да се лиши от изконните си земи и население, защото на някой му е кефнало бойните действия да спрат и да почнем да си говорим. Във вчерашни и днешни речи на Байдън се ползва лексиката на Чърчил от ВСВ и по-късно на Рейгън от периода преди разпада на СССР. Борави се с кратки и ясни послания. Западът най-сетне се консолидира и съюзниците ни от НАТО и ЕС чуха гласът на Източна Европа. Най-вероятно американската страна и съюзниците ни ще се опитат да активират източното крило на НАТО и да подсилят тези източноевропейски страни, в които бе настъпило известно колебание. Полша и Румъния са достатъчни, ако бъдат активирани, да изтеглят и нас като затънал в кал БТР в посока консолидация, сила, сигурност и по-нататъшна воля. Това коментира в студиото на Алтернативата военният експерт о.з. кап. I ранг Васил Данов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Вдругиден се навършва година от началото на войната и е време за изводи. Блицкригът пропадна. Втората армия в света се оказа втора, но само в Украйна. Провалът във военно-политическо отношение е пълен. Поредният неуспял от вчера опит с ракета Сармат е поредното доказателство, че във военно-политическо и морално отношение руската армия търпи крах. Недостатъчно въоръжение, лоши логистични и зле разгърнати линии и тотален провал на руския генералитет. Досега само групировката на Пригожин е дала в тези райони около 30 хил. жертви по официални данни. Това са три плътни дивизии. Докараха хората дотам да заменят срещу една шуба съпрузи и синове – пълно оскотяване; наплашиха ги и ги зомбираха както по времето на Сталин. Това е колосална диктатура. Срещу Хитлер е имало 18 опита за покушение. Вероятно Путин затова стои в бункера. Германската съпротива е била далеч по-силна, отколкото е руската в момента.
В руското настъпление, започнало преди месеци, отсъстват основни аргументи от военната терминология и оперативната и стратегическа дейност на въоръжените сили; липсва т.нар. скрито нарастване – включването на нови по-добре обучени и по-добре въоръжени групировки – бригади и дивизии.
В Украйна се очаква появата на британските танкове Чалънджър. На терен вече са френски и полски. Нарастването е незабележимо, защото касапницата, която тече при Бахмут, е полезна за отбраняващите се сили. Те губят по-малко жива сила, все пак са окопани и стационарни, а настъпващите са прави и се движат като по времето на ПСВ и ВСВ – жива сила срещу окопал се противник. Знаем, че руските войници са доста зле оборудвани. Един украински войник носи по себе си оборудване за около $500 долара, а руснакът – най-много за около $50. УВС имат вече осемгодишен боен опит в Източна Украйна и са най-добре подготвените военнослужещи в цяла Европа. Целият команден състав бе превъртян през месомелачката в Донецк и Луганск.
Путин залага на войната на изтощение. Прави си бакалски сметки, че украинците ще свършат по-рано и вече една година се проваля. В момента тече подбор в елитните подразделения на Украинската армия, откъдето се набират доброволци и се формира щурмови юмрук от най-добрите борци, които трябва да започнат това прословуто настъпление, след което едва ли ще има друго. То трябва да изтласка руските въоръжъени сили извън границите на суверенна Украйна. След него вече ще може да се седне на масата за преговори, посочи в заключение експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *