Светът

Руският народ няма нищо общо с тази война. Тя е на Путин и олигархичните кръгове около него

Победа за Русия би било военен разгром на Украйна и със силата на принудата тя да се откаже от териториите, завладени понастоящем от Русия. Победа за Украйна би било тя да освободи териториите си. Украйна няма никакви претенции извън законно признатите ѝ граници. Третият вариант е нито една от страните да не надделее, т.е. Русия да не може да разшири завладените територии и да диктува условията на Украйна. Или обратно – Украйна да освободи своята територия и да преговаря за мир и гаранции за сигурността. Но тя е дълбоко разочарована и се съмнява в руската лоялност. Във вчерашното си изявление Путин дефинира „руски територии в Украйна“, но нека напомним, че територията ѝ като съветска република е очертана от властта в Москва през 1957 г. И при разпада на СССР никой не е представил териториални претенции за промяна на границите. Тогава съюзните републики се отделиха като самостоятелни държави в границите, които са имали, т.е. Москва е признала границите и на Украйна. Тази война е ревизия на резултатите не само от разпада на СССР, но и на резултатите от Студената война. Новоимперската стратегия на Путин ще продължи и апетитът му все повече ще нараства. Единственото трайно решение е вторият сценарий. Защото вариантът „замразен конфликт между две държави“ ще продължи да носи негативи и да срива сигурността в Европа, а първият не е справедлив. Това коментира в студиото на Алтернативата генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Руският народ няма нищо общо с тази война. Тя е на Путин и олигархичните кръгове около него. Русия официално поиска от Запада, вкл. и от нас, НАТО да се свие в границите отпреди 97-а, което индиректно говори, че България трябваше да се върне в сферата на руското влияние. Най-жестокото в тази война е, че два народа, преживели ВСВ с милиони жертви, след което живели заедно в обща икономическа система, днес са в сблъсък и има опит да се отрече въобще съществуването на украинския народ. Отчитаме година братоубийствена война и в нея агресорът е Русия. Фактически имаме анексия на Крим без жертви и военно стълкновение. Считаме, че анексирането е в резултат на хибридна война. Военният инструмент не беше използван изцяло и нямаше сблъсък. Поуките на украинското ръководство през 2014 г. доведоха до изграждане на УВС. И тук именно са грешните разчети на военното и политическото ръководство на Русия – че украинската армия не е в състояние да отрази такава агресия. Голяма част от населението на Крим не вярва, че Русия ще ги нападне с въоръжена сила. И ако говорим за военните загуби на Путин – той загуби ок. 40% от вече окупираната територия, но загуби и хората, които вярваха в добрите намерения на Русия. Във вътрешен план консолидира украинския народ, а в международен – световното обществено мнение. С обща резолюция на ООН от вчера 141 държави осъждат войната, 32 се въздържат, а седем са за. Китай е сред въздържалите се. Китайското предложение също държи за интегритета и териториалната цялост. Стратегически Путин е загубил войната и световната подкрепа, загубил е и приятелите си в Украйна, нарушавайки международните права за водене на военни действия.
Със символичното посещение на Байдън в Киев САЩ и Съюзниците твърдо са решили да не допускат първия сценарий. Няма как да бъде поставена на колене украинската държава – тя има всякаква подкрепа.
Трябва да разсеем още един мит на Путин – че не воюва с Украйна, а със Запада. Учудваме се, че има политолози, които се връзват на тази теза. Много малко хора са чели Вашингтонския договор, който още в преамбюла си казва, че НАТО ще действа според устава на ООН. А уставът казва, че няма да се водят войни за завоюване на територии. Член Пети е изключително отбранителен. Почетете в-к Работническо дело от времето на Студената война и вижте оценките за НАТО и САЩ там. Днес български политици и политолози говорят неща отпреди 40 години. Нивото на политическата култура е недостатъчно развито, за да може хората бързо да разберат лъжите. Опитват се да превърнат в истина лъжата, че НАТО ще завзема Русия. За да превземеш държава като Русия с 1.2 млн. армия, трябва да имаш петмилионна армия. Американското, британското и др. разузнавания, които предрекоха тази война, вкл. и аз, изхождахме от факта, че няма как Русия под формата на учения да е съсредоточила 200 хилядна армия само да заплашва и след това да я изтегли. Създаването на групировка с превъзходство винаги изкушава да използваш военния инструмент, което се и случи, посочи в заключение о. р. генерал-лейтенантът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *