АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

РУСКО-УКРАИНСКАТА ВОЙНА: БАЙДЪН В КИЕВ И ЯДРЕНИЯТ ДЕМАРШ НА ПУТИН

Игор Федик

Ситуацията на фронтовата линия

Както беше отбелязано в предишния анализ, руснаците започнаха така наречената си голяма офанзива. В момента руските войски се опитват да изтласкат украинските части в посока Купянск и Сватовск, в районите на Бахмут, Маринка, Авдеевка и Угледар. Те се опитват да открият слаби места в украинската отбрана, за да могат след това да се опитат да използват пропуските за по-дълбок тактически пробив.

Най-опасните направления в близко бъдеще ще бъдат в северната част на Луганск и част от Харковска област. Там руснаците са завършили формирането на класическа войскова формация и също така преместват там допълнителни части от Валуец, за да наситят фронта. В района между Сватово и Кремена руснаците се опитват да напреднат към Купянск, Лиман и Северск. Важна динамика се наблюдава и над Купянск, откъдето врагът вероятно планира да настъпи към Изюм, за да намали присъствието на украинските сили на левия бряг на река Оскол.

Ситуацията край Бахмут не се променя драматично. Руснаците провеждат там почти денонощно щурмови операции, в които участват както части на редовната армия, така и различни частни военни компании. Те продължават да се опитват да заобиколят Бахмут от север и също така не се отказват от опитите си да достигнат до най-южната точка на града. В същото време през изминалата седмица украинските части проведоха редица успешни контраатаки в Бахмут. По-специално, врагът беше отблъснат от няколко квартала в източната част на града.

В южното направление, въпреки неотдавнашния неуспех и тежките загуби, руснаците вероятно ще продължат да се опитват да напредват в района на Угледар. През изминалата седмица те изтеглиха към района няколко бригади за подкрепления. Целта на руснаците е да подсигурят транспортния си маршрут от Волноваха, а също така да се опитат да застанат зад украинските части, защитаващи Бахмут, през Угледар. Ефективните действия на украинските сили в района обаче предполагат, че вероятната нова руска офанзива към Угледар ще завърши като предишните – с пореден неуспех и нови значителни загуби.

Като цяло, макар да се опитват да притиснат украинските отбранителни линии в няколко направления едновременно, руснаците все още не разполагат с ресурси, за да променят ситуацията на оперативно, да не говорим за стратегическо ниво. Сега руските войски в Украйна наброяват около 320 000 души, а още около 100 000-120 000 са в резерв. Това е недостатъчно за успешни настъпателни операции на няколко фронта, да не говорим за удържане на завзетата територия.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Президентът на САЩ в Киев

Основната новина: на 20 февруари президентът на САЩ Джо Байдън направи официално посещение в Украйна. Това е първото посещение на американски президент в Украйна през последните 15 години. За последен път подобно посещение на високо равнище беше осъществено през 2008 г. от Джордж Буш-младши.

По време на престоя си в Киев американският президент отново увери Украйна, че САЩ ще продължат да я подкрепят, като по-специално обяви, че САЩ ще отпуснат нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 500 млн. долара.

Общата картина: По време на публичната си реч Джо Байдън отправи редица важни послания, сред които: „Да, това е много важно:

– САЩ изиграха важна роля в предоставянето на безпрецедентна военна, икономическа и хуманитарна помощ през тази година и тази всеобхватна подкрепа от страна на съюзниците ще продължи.

– Във Вашингтон има широка двупартийна подкрепа за Украйна.

– Русия със сигурност ще загуби, Путин и неговото обкръжение ще бъдат изправени пред съда.

– САЩ и съюзниците ще предоставят на Украйна всички необходими оръжия.

В допълнение към публичните уверения за продължаваща подкрепа за Украйна президентът на САЩ обяви и нов пакет военна помощ на стойност 500 млн. долара, който ще включва, наред с другото, ракети HIMARS, противотанкови ракетни системи Javelin и т.н. Показателно е също така, че по време на срещата на четири очи президентите на САЩ и Украйна обсъдиха въпроса за снабдяването на Украйна с оръжия с далечен обсег на действие.

Защо това е важно: Руснаците планираха да превземат Киев за три дни, но вече година не могат да го направят. А сега президентът на основния стратегически противник на Русия идва в Киев, който според плановете на руския президент трябваше да бъде негов. Тоест посещението на Джо Байдън е болезнен шамар за Путин, защото американският президент, ако иска, може да стигне до места, до които руският президент не може да стигне за една година с танк.

Обикновено службите за сигурност на американския президент не позволяват такива посещения от гледна точка на сигурността. Така че това беше лично решение на президента Байдън, противно на всичко, което му беше препоръчано. Той показа, че лично е на страната на Украйна. Това е сериозен сигнал не само към Путин, но и към другите европейски лидери, които все още мислят как да помогнат на Путин да запази лицето си.

По време на война тези посещения играят по-голяма роля от официалните дълги преговори. Особено когато се провеждат в навечерието на годишнината от инвазията и когато представител на китайското ръководство е на посещение в Москва (нищо, че става дума за длъжностно лице от трето ниво). Това означава, че Съединените щати не са променили нищо по отношение на стратегията си за подкрепа на Украйна и гледат на нея като на партньор и съюзник.

Нещо повече, президентът Байдън, въпреки симпатиите си към президента Зеленски и Украйна, никога не би дошъл в Киев, ако не беше сигурен в украинската победа. Особено в навечерието на изборите той просто не може да си позволи да бъде свързван с губещата страна.

Освен това посещението на Джо Байдън в Киев е голям шамар за руската пропаганда. Центърът за вземане на решения, който руската пропаганда така настоятелно искаше да удари, беше известен на всички – президентите на Украйна и САЩ провеждаха среща в Мариинския дворец. Никога не е имало по-подходящ момент да се „удари центърът за вземане на решения“ от Русия. Въпреки това удар не последва. Тоест Байдън показа на Путин и на всички руснаци, че никой в света вече не се страхува от тях.

Посланието на Путин

Главната новина: На 21 февруари, в навечерието на годишнината от широкомащабното нахлуване на Русия в Украйна, руският президент Владимир Путин отправи послание към Федералното събрание, в което обвини западните държави и Украйна в „колониализъм“ и „измама“, заяви, че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е било принудително, и обяви прекратяването на участието на Русия в Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Общата картина: Представителите на Г-7 заявиха, че не се страхуват от ядрените заплахи на руския президент и ще продължат да подкрепят Украйна. „Отново осъждаме безотговорната ядрена реторика на Русия. Това няма да отвлече вниманието ни или да оттегли подкрепата ни за Украйна. Русия трябва незабавно да прекрати завоевателната си война, да изтегли всички свои войски и военно оборудване от Украйна и да зачита независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници“, заявиха членовете на Г-7.

А украинската президентска канцелария отбеляза, че руският президент публично е показал объркването си в своето обръщение. Путин публично демонстрира своята неуместност и обърканост. И подчерта, че Руската федерация се намира в недвусмислен „тупик в тайгата“. И че няма и няма да има никакви обещаващи решения. Защото навсякъде има „нацисти, марсианци и теории на конспирацията“, заяви Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария.

Защо е важно: Като цяло в речта на Путин нямаше нищо, което да се анализира. Той не каза нищо ново, с изключение на изявлението за прекратяване на участието си в стратегическото споразумение СТАРТ-3.

В обръщението си Путин повтори цял набор от празни пропагандни клишета, използвани многократно преди това за оправдаване на агресията. Нищо обаче не беше казано за целите или хода на войната. Не беше казано нищо за загубите на руската армия, нито за целесъобразността от продължаване на войната и ефективността на руските войски в Украйна. Обяснението е съвсем просто: той просто не е имал какво да каже тук. Неговата „втора мирна армия“ дори не беше успяла да превземе Бахмут до годишнината от нахлуването.

Много време беше отделено на социално-икономическата стабилност, която беше запазена въпреки западните санкции. В същото време в речта отсъстваха всички добре познати остри проблеми на Русия. Целият социално-икономически блок беше прочетен с изкуствена приповдигнатост, без да се навлиза в същността. С други думи, имаше изброяване на празни обещания, които вече бяха чути по време на последните му речи. И дори международният, военният и военно-техническият блок, които традиционно го интересуват, бяха просто безцветни. Това говори за едно: Русия има големи проблеми във всички области.

Що се отнася до решението на Русия да „преустанови“ участието си в Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите въоръжения, подписан със САЩ през 2010 г., то е продължение на тактиката на ядрен шантаж. С него Путин искаше да покаже, и то преди всичко на вътрешната аудитория, както някога Хрушчов, че ще покаже на света „майката на Кузкин“ /ще сплаши света с ядрено оръжие/. Но тъй като Кремъл не може да използва на практика никаква форма на ядрено оръжие, руският президент се ограничи до словесен и дипломатически демарш. Освен това Русия не разполага нито със сили, нито със средства за нова ядрена надпревара.

Като цяло речта на Путин показва, че той не е готов и няма намерение да преговаря в краткосрочен план. Той ще ескалира репресивната машина, като едновременно с това ще потапя страната все повече и повече във виртуалната реалност. Основната му цел сега е преизбирането и укрепването на властта. Но това беше ясно и без речта му.

Китайският „мирен“ план 

Основна новина: На 24 февруари, по повод годишнината от руското нахлуване в Украйна, китайското външно министерство представи план за уреждане на руско-украинската война. Документът съдържа 12 точки, които според Пекин ще допринесат за прекратяване на военните действия:

1.Зачитане на суверенитета на всички държави. 

2.Отхвърляне на манталитета на Студената война.

3.Прекратяване на огъня и спиране на военните действия.

4.Започване на мирни преговори.

5.Разрешаване на хуманитарната криза.

6.Защита на цивилното население и военнопленниците.

7.Подпомагане на безопасността на атомните електроцентрали.

8.Намаляване на стратегическите рискове.

9.Гарантиране на износа на зърно.

10. Прекратяване на едностранните санкции.

11.Гарантиране на стабилността на промишлените вериги и веригите за доставки.

12.Улесняване на следвоенното възстановяване.

Общата картина: Миналата седмица стана известно, че Китай ще представи своя „мирен“ план. Това беше обявено по-специално на Мюнхенската конференция по сигурността от Ван И, председател на Комисията по външна политика на Китайската комунистическа партия.

Китайският план не беше посрещнат радушно нито от Украйна, нито от западните ѝ партньори. От канцеларията на украинския президент заявиха, че този план, който предвижда единствено прекратяване на огъня, би означавал по-нататъшна окупация на Украйна от страна на Русия. Позицията на Киев, от друга страна, е изтегляне на всички руски войски. „Всеки „мирен план“, който предвижда само „прекратяване на огъня“ и като следствие от това нова демаркационна линия и продължаване на окупацията на украинската територия, не е за мир, а за замразяване на войната, загуба на Украйна и последващи етапи на руския геноцид. Позицията на Украйна е известна: изтегляне на руските войски до границите от 1991 г.“, заяви Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария.

НАТО също се отнася с предпазливост към „мирното“ предложение на Китай. „Китай има малко доверие, защото не осъди незаконното нахлуване в Украйна“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че Пекин е подписал споразумение с Москва дни преди нахлуването.

Защо е важно: Китайският „мирен план“ може да бъде описан с няколко думи: за всичко, което е добро и против всичко, което е лошо. Той е пълен с красиви и на пръв поглед разбираеми фрази, но му липсва основното: конкретика. Конкретика за това как да се спре войната и да се съберат Украйна и Русия на масата за преговори. Например още първата му клауза не устройва нито една от страните: Украйна иска изтегляне на руските войски, докато Русия заявява целта да се изтегли от анексираните региони. Призивът срещу едностранните санкции засяга преди всичко самия Китай, тъй като САЩ трябваше да обявят санкции срещу китайски компании.

Единствените конкретизации в полза на Украйна са сигурността на Запорожската АЕЦ и недопустимостта за използване на ядрено оръжие, както и удължаването на „споразумението за зърното“. Въпреки че последното има и конкретен китайски интерес, тъй като самият Китай е купувач на украинско зърно.

Като цяло нищо ново в сравнение с предишните изявления на Пекин. 

Освен това е очевидно, че по-голямата част от точките на китайския план не са адресирани към Москва и Киев, а по-скоро към водещите държави в света. Всъщност това не е толкова план, колкото китайско виждане за новия световен ред – нещо като китайско виждане за новата Ялта. Ето защо основната цел на „мирния“ план на Китай не е да покаже, че ще бъде активен участник в процеса на разрешаване на украинско-руската конфронтация, а да напомни, че е голям световен играч и че във всички процеси, които протичат днес в света, включително и тези около руско-украинската война, задължително трябва да се отчитат неговите интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *