Войната с мигрантите е като с наркотрафикантите и няма да изчезне

Икономическата обстановка в Турция след земетресението стана още по-сложна, а мигрантският натиск си е постоянен. Част от афганистанците са прекарали от няколко месеца до година в Турция е сега тепърва тръгват, защото виждат, че там няма как да се справят, а и идеята им е цялото семейство да стигне някъде в Европа. Изпращат един представител на фамилията ски, който да се представи за малолетен и така моментално получава решение за събиране на семейството. В момента, в който подаде такава молба, държавата е длъжна по закон да го събере с останалите членове. Те карат своя представител да обяснява как там талибаните го притискат и така му създават история. Ако се напънем, ще установим кои са автентични икономически мигранти, но никой не си дава зор. Трябва да се променят законите както в България, така и в Европа. Най-важно е установяване на самоличността. Масово документите им са някъде в Турция – в някое бюро, където трябва да се плати. В момента, в който стигне до заветната точки Хикс, закъдето е тръгнал, прави едно видео, изпраща го в бюрото, разплащат се и от самото бюро му изпращат и документите, с които се представя в държавата, където иска да остане. В България мигрантът твърди, че няма документи, защото не иска да остане тук и при първи шанс избягва в друга държава. Това коментира в студиото на Алтернативата преводачът и журналист Мажд Алгафари.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Едно е да натовариш един в колата, друго е – 50. Има и такива, които пристигат тук и имат координати на хора, които биха могли да ги приведат до Сърбия.
Оградата ни си е същата, но стълбите, с които я прескачат, са алуминиеви и лекички. В рамките на 3-4 минути минават 20-30 души. Предвид мобилната техника, с която разполагаме, докато се стигне до мястото, където са прескочили, те вече са избягали като сърнички и са в гората. А за гората трябва да разполагаш с АТВ-та.
Зачестилите случаи говорят, че МВР – Гранична полиция воюва с тях, а навремето дори не воюваше. Не всички колеги на замесените знаят какво се случва. Има колеги от ГП, които преди караха коли, палещи само с бутане, а сега – автомобили за по €100 хил. Това е война като с наркотрафикантите и тя няма да изчезне – там вакуум няма и този бизнес няма как да спре.
Как влязоха бежанците, които са вече в Германия? Значи и немската граница не се пази. Не сме само ние виновни като външна граница. Отдавна съм казал, че Дъблинското споразумение е тоалетна хартия. Цялата армия от гранични полицаи и екипи трябва да е на външната граница, а те изпращат в България 30 души от Фронтекс. Те какво могат да направят?! Нищо. Трябва си стабилно пазене.
Предвид обстановката в Турция мигрантите вече няма как да се изхранват. Когато стомахът е гладен, искаш – не искаш тръгваш без дори храна за из път. Не винаги се плаща в пари, а в човешки органи. В цял свят е известна контрабандата с тях. Такива случаи има колкото щеш. Друг вариант е проституцията. Не се оставят просто пари на някое гише.
В Закона има един член 279, който никой не спазва – там е описано, че всеки, нарушил границата, се наказва с лишаване от свобода до 5 години. Това е превантивна мярка – като задържим и осъдим няколко души, макар и условно, онези оттатък ще се замислят дали да тръгнат. Не ни пречи и да издадем брошури или рекламни материали с клипове, които да се изпратят в Турция, за да знаят какво ги очаква тук. Ние не спазваме собствения си закон. Сега на задържаните момчета ще им се връчи един лист А4 и ще му се нареди да напише молба за бежанец и закрила. Но ако го попитате какви са му намеренията, ще установите, че целта му е Германия. Следователно той не търси закрила в България. Тогава трябва да се обадим в Германия и да попитаме дали го искат. Защо при това положение трябва да пише молба за бежанец? За да мине по ал. 5 от чл. 279, т.е. ако иска убежище, трябва да се знае, че единствено президентът дава такова. Но молбата не е до президентството. През 2014 г. изскочи една наредба, приета от Министерството на правосъдието, с която намалиха ставката на всички преводачи на 15 лв. Няма кой да им работи за тези пари. Така се създава и корупция. Трудно ще се справим с този проблем, посочи в заключение Алгафари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *