България

Изборите са примитивни, апатията – пълна. Нужно е окрупняване.

Минчо Христов предпочете да се оттегли, тъй като се получи известно напрежение при реденето на листите. Принципът ни беше те да се състоят от хора от съответните МИР, а партийните кандидати да са по-малко. Разделихме се приятелски, вървим напред и работим в синхрон. Събрахме се на принципа да търсим почти непознати партии и лица, за да не са се отърквали във властта, като изключим Партия на зелените, които бяха в БВ, но преминаха към нас. Прагът за независимите кандидати за съжаление е прекалено висок. Целта ни бе да съберем хора специалисти в съответните области и да покажем, че сме способни да даваме конкретни решения и да постигаме конкретни резултати. Социологията нещо относително, но независимо от резултата, смятаме, че правилният път е към обединяване. Като гледам колко е трудно да се правят избори, по скоро бих участвала в широка коалиция, отколкото да създавам партия. Недоверието към партиите и изключително високо. Политиката трябва да стъпи върху здравия разум.
Гаранции мога да давам само за водачите на листите и тези в предните редици. Но това, че някой не е в телевизорите, не значи, че не става. Самата аз станах разпознаваема едва след влизането ми в НС, макар много хора да познаваха работата ми зад кадър. Това коментира в студиото на Алтернативата Ива Митева, кандидат депутат от коалиция “Заедно”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Времето на окрупняването на партиите настъпи. Дано не съм лош пророк, но ми се струва, че и тези избори няма да родят нищо именно поради разпокъсаната политическа сцена, а доверието в тях е ниско. Изборите са примитивни, апатията – пълна. Затова е нужно окрупняване.
Приоритетите ни са изведени от практиката и опита ни. В програмата ни сме структурирали седем приоритета. В началото е финансовият растеж. Поставяме си за цел да бъдат освобождавани от данък печалба стартиращите компании (с над 25 човека персонал) в малкия и средния бизнес за първите три години. Друга наша цел е прекратяване на нелоялните търговски практики. Глобите в закона варират между 2 и 70 хил. лв. и липсва диференциация дали става дума за малка или за голяма компания. Липсват и колективните искове, защото потребителските организации няма как да си го позволят, тъй като таксите и разноските са огромни. Нужна е намеса на държавата. В здравеопазването проблемите също са огромни: намаляване на индивидуалните практики, бързата помощ. Лекарите до 50 години са едва 12-13%. Трудно достъпна е лекарската помощ в отдалечените райони. Програмата ни е направена на принципа проблем – решение, включително пряката демокрация, силната местна власт, а липсва и контрол при финансирането на общините.
Проблемът с финансирането е огромен. В медиите се спекулира с моето име и с името на Каримански – твърди се, че зад нас стоят олигарси. Не познавам такива, дори Ковачки, и никой не седи зад нас. Никой не се обадил да ни предложи помощ. Димитър Илиев ни даде да ползваме регистрацията му, но не финансира кампанията. Финансираме се чрез самите себе си, защото Сметната палата промени образеца на декларацията за дарение. В момента, след скандала Нексо, за да направиш дарение трябва да посочиш и източника на средствата си. Това не е правилно, защото в закона няма разписани такива правила. Когато правеха промените за хартиената бюлетина, можеха да променят и декларациите, защото те трябва да съдържат това, което е заложено в закона. В момента дори сме лишени от пълната цена за медийните пакети, тъй като една от партиите е била в коалиция в НС и се води парламентарно представена, т.е. вместо 40 хил. лв. получаваме 30 хил. заради Партията на зелените. Същевременно Съдът ги отряза, като постанови, че нямат право на места в СИК, независимо че са парламентарно представени и това трябва да го определи представляващият коалицията, а именно Стефан Янев.
Не смятам, че преместването ми в нов политически проект би оставило петно, тъй като извървях пътя си докрай и не съм отменила даденото си съгласие. Ако съм предател за това, че не желая да продължа повече напред предпочитам да се водя предател на ИТН, отколкото да съм предател на себе си и на хората, пред които съм поела обещания. Смятам, че показвам силен характер. Нямам властови амбиции, нито да съм в управлението на всяка цена. Споменете си, че когато от ДБ ме предложиха за министър председател, категорично отказах. Когато си експерт, имаш предел на възможностите и компетентността си. Желанието ми да участвам в политиката е с цел да мога да приложа наученото наред с изредените седем приоритета. Проблемите са много и ако не ги решаваме, ще газим на място.
Не поддържам връзка с екипа на ИТН. Всички, които са поискали, са разбрали защо съм напуснала. Пазя достойнството на всеки един, с когото съм работила. Доколкото идеите ни са в една посока, бих работила с тях. Имаме сходства при пряката демокрация. Хората трябва да бъдат питани по-често и да гласуват за идеи заедно с гласуването за личности. Това върви с цялостно пренаписване на Закона за референдумите. В момента той така е направен, че нито един референдум да не бъде успешен.
При така зададения въпрос не бих се подписала под референдума на Трифонов, защото той трябва да е по-ясно и категорично зададен. В компетентността на НС е да се внесе проектозакон за изменение на Конституцията.
Съдебната реформа трябва да се направи в диалог със самите представители на съдебната система. Няма как да се реформира една система без хората в нея. В НС гл. прокурор беше по друга процедура на изслушване. Не смятам, че проблемът е единствено той. Конституционен е – разглеждане на цялата глава „Съдебна власт“. Приемането на текста с отчетността гл. прокурор няма да реши нищо, посочи в заключение Митева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *