Светът

Липсва капацитет за пряк конфликт между Русия и НАТО

Сраженията в района на Бахмут са доста ожесточени. Ситуацията в града не е благоприятна за защитниците от гл. т. на това, че снабдяването им е все по-трудно, макар градът да не е обкръжен. Почти със сигурност можем да кажем, че в близката седмица-две ще има развръзка. Единият вариант е все пак УВС да решат да се изтеглят в по-добре подготвени позиции, които няма да са толкова уязвими. Това обаче противоречи на заявлението, че Бахмут ще бъде отбраняван. По-голямата заплаха е от обкръжение, а не от фронтално превземане на града. Вторият сценарий започва да става вероятен – УВС, макар и доста изтощени, събират доста резерви в района на Бахмут и през следващите дни можем да очакваме контранастъпление от локален характер. Новите оръжия ще бъдат пазени и тази война няма да се реши при Бахмут. Тя ще бъде спечелена в Южна Украйна. Това коментира в студиото на Алтернативата военният експерт доц. Георги Цветков.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Хипотезата нещо да се обърка съществува от самото начало на войната и в момента не е по-вероятна спрямо февруари и март м. г. От самото начало многократно се подчертава, че всеки опит за ескалация от страна на Русия ще срещне отговор на НАТО. Тук вариантите са два – Беларус и Молдова. За момента не изглежда, че откъм Беларус ще има второ военно нападение към Украйна или Полша. По-притеснителната точка е Молдова, където по-пряко може да бъде ангажиран член на НАТО, а именно Румъния.
Крим ще бъде на дневен ред, когато УВС излязат на Азовско море и контролират Южна Украйна, което най-вероятно ще стане до есента. След като Крим бъде изолиран от Север, най-вероятно ще наблюдаваме нещо подобно на това, което видяхме при Херсон – систематично унищожаване на инфраструктурата, позволяваща снабдяването на Крим. След което ще има преговори, защото Русия физически няма да може да поддържа присъствието си там. Войната ще приключи, когато има достатъчно удовлетворяващи условия за по-силната страна, каквато в момента е украинската. Към момента заявленията са, че територията ѝ трябва да бъде изцяло очистена, но Южна Украйна и Крим определено са по-важни, отколкото тези най-източни части.


Добре е да правим разлика между подкрепящите войната и готовите активно да се включат в нея, но като цяло руското общество подкрепя Путин. Не смятам, че ще бъде свален, но именно той е човекът, който може да наложи в Русия приемането на поражението, ако това мине през възвръщането на контрола върху Южна Украйна в края на лятото.
Трябва да сме наясно, че двете страни няма да седнат утре на мястото на преговорите. След като руското настъпление беше спряно и най-добре екипираните руски сили бяха в голяма степен унищожени, никой от съюзните държави няма желание да принуждава Украйна да спре. Не смятам, че би се стигнало до пряк конфликт между Русия и НАТО поради простата причина, че липсва достатъчно капацитет. Руснаците са затънали и да се търси решение в допълнителна ескалация е неуместно. Молдова няма сили да създаде истински проблем. Не изключвам провокация в Молдова, ако УВС да бъдат поканени от молдовското правителство да установят контрол в Приднестровието.
Често се чуват мнения, че всяка война завършва с политическо решение, което е факт. И тази ще свърши по този начин. Есента можем да очакваме по-интензивни бойни действия, включително с контранастъпление от украинска страна, и ако то бъде успешно, вече ще има условия за започване на преговори. Не очаквам успешно руско настъпление, защото това означава Киев. За да спечели, Украйна не трябва да губи. Ако не спечели категорично, Русия губи, а тя няма как да спечели категорично. За да спечели Украйна, няма нужда да се бие на руска територия, а да нанесе поражение на руските сили на собствена територия, посочи в заключение военният експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *