България

Тънките магистрали са пряко свързани с тънкия портфейл на българина

Некачественото строителство или т.нар. тънки магистрали са дълбоко заболяване, възникнало в системата на управление на публичните финанси. Безспорно е, че едни строителни обекти, в частност магистрали и скоростни пътища в гаранционен срок, показват дефекти. А в този срок от 7 години това не би трябвало да се случва или дефектите да се отстраняват за сметка на строителя. Вторият безспорен факт е, че в рамките на пътно-строителния бранш са провеждани обществени поръчки с недостатъчна конкуренция – чрез ин-хаус възлагания, договори за текущи ремонти и то при една част без строителни книжа. Възниква въпросът защо се натъкваме на тези дефицити. Генезисът е още в моделите на възлагане. За да се постигне оптимално качество трябва да има конкуренция. Това не се случва. Има три схеми: възлагане чрез ин-хаус, където липсва външен контрол и конкуренция; договори за текущи ремонти – козметична дейност без проекти и издаване на разрешение за строеж, които всъщност заместват основни ремонти; и обществени поръчки с безразборно отсяване с основание „недостатъци в техническата оферта“. Да не говорим, че от години в строителните обекти не може да влезе чуждестранна фирма. Това коментира в студиото на Алтернативата Андрей Цеков, бивш заместник – министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Целта е целият обем пътно строителство да се възложи на ограничен кръг фирми на високи цени и да се построи обектът възможно най-бързо за сметка на качеството. За това имат вина и надзорните фирми, които по дефиниция трябва да са независими, но всъщност са зависими от изпълнителите – техни придворни фирми. За да съществува тази порочна схема, значи е поддържана от държавата. Тя стои както зад инженеринга ѝ, така и зад бездействието на контролните органи. Единственото обяснение за подобна държавна схема е, че тя се използва за генериране на корупционен ресурс.
ДНСК трябва да влезе и да направи заснемане на съмнителните обекти, за да се сложи край на спора. В момента се установява, че поне на четири магистрали пътната конструкция е по-тънка от изискуемото. Искрено се надявам прокуратурата да се задейства по темата, инак ще затвърди присъдата на двата акта Магнитски, защото те ни казват, че имаме проблем с корупцията по високите етажи и правораздавателните органи мълчат.


Арестът на един от строителните босове няма общо със строителството на магистралите. Той по-скоро показва най-грозното лице на бизнеса. Има достатъчно данни за корупция, които да оправдаят компетентността на КПКОНПИ. Има една максима на св. Августин, която гласи: Когато правосъдието спи, управлението се превръща в организиран грабеж“. Това се е случвало дълго време. Тънките магистрали са пряко свързани с тънкия портфейл на българина. Да не говорим какъв е ефектът върху пътната безопасност.
Правителството на ПП управлява само 164 дни, колкото да направи анализ на всички порочни практики и да ги преустанови – незаконни строежи за близо 2 млрд. лв само по т.нар. договори за текущи ремонти; незаконосъобразност при строителството на АМ Хемус през ин-хаус. Заварихме празни шкафчета с проекти, т.е. през последните години държавата изобщо не е проектирала. Когато поскахме инвестиционните програми на АПИ, се оказа, че колегите от АПИ не знаят за такива. Тъй като няма планиране и проектиране, трябваше да започнем от самата нула.
Всички в ПП сме дошли от частния бизнес. В политиката сме, защото вече се уморихме да чакаме спасители. Внесохме съществени изменения в ЗОП, които целят да стабилизират контролните механизми, така че да не позволят неконкурентни възлагания и дадат максимална прозрачност в обществените поръчки. Законът беше приет на първо четене, но накрая ГЕРБ и ДПС блокираха разглеждането му в комисиите. Същевременно ще плащаме санкции заради липсата на реформи.
При всички случаи ще предложим кабинет, който се надяваме да бъде подкрепен. Трудно е социологическите проучвания в момента да са прецизни, а и коалицията не е просто механичен сбор от гласовете на ПП и ДБ, посочи в заключение Цеков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *