България

Войната почва да става все по-реален инструмент за правене на политика в нашия регион

Тази кампания се случва в един триъгълник между нашето обединение, смисловия център на слогана на ГЕРБ и как да продължим напред. Кампанията започна вяло на фона на огромна резигнация и без ентусиазъм. Но хората започват да виждат, че има общ фактор с обща визия, което осигурява макар и крехка преднина, т.е. започва да се очертава решение и работещо обединение. Ние не сме се събрали механично, а с разбирането, че трябва да рестартираме парламентарната република. Наблюдаваме нервност – поредната пресконференция на Гешев, влязъл в ролята на хамалин, изцяло извън ролята си в прокуратурата. Вероятно си мисли, че като се появи с неотразимия си чар, хората му обръщат внимание, но всъщност част от задачата му бе да прави намеци. Той запазва най-проблемния елемент от статута си – безконтролната способност да упражнява монопол върху прилагането на държавна репресия. Отношението към Гешев е критично важно от гл. т. на възможността страната да тръгне напред, да излезе от ролята на най-корумпираната черна овца, на болния човек на Европа. Другият важен въпрос е възможността да излезем от ролята на обичайния клиент на санкциите по Магнитски. Съветът на Европа ясно ни каза да си променим конституцията и да въведем отчетност на гл. прокурор – фундаментът на възможността ни да тръгнем напред и политиците да проумеем, че не е наша работа да се занимаваме с правосъдие. Това коментира в студиото на Алтернативата Христо Иванов от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Превърнали сме си политиката в един безкраен опит за Страшен съд, който прави невъзможен всеки друг разговор. А междувременно някои властови центрове трупат огромни активи. Фактът, че около президента се формира полюс на властта – алтернативен модел на функциониране на Републиката, и че той все по-ясно се маркира като геополитически полюс за посоката на развитие на страната е изключително притеснително.
Срещу нас тече мръсна кампания на базата на лъжите, че ще пращаме войски в Украйна в синхрон между Възраждане и активистите на БСП, подкрепяни включително от реториката на Радев, а това плаши хората и е крайно безотговорно. Вместо да посредничи между партиите така, че да се сформира правителство, той се занимава с активна политическа кампания срещу нас. В момента пропускаме чудесни възможности да придобием безплатно или на изгодни цени нови образци въоръжение. Обезпокоени сме, че служебните правителства не действат по това. Пред лицето на един свят, в който войната почва да става все по-реален инструмент за правене на политика в нашия регион, ние отказваме да си модернизираме армията в името на това да я запазим в състоянието на музей на Съветския съюз и отказваме да се възползваме от потенциала на съюзите, към които принадлежим. За сметка на това ние от ПП-ДБ биваме обявявани за войнолюбци. Виждаме и опита да се подмени изобщо логиката на българските финанси чрез изявлението на министърката на финансите.
Три са факторите, обосноваващи неотложността на съставяне на правителство: 1) рестарт на парламентарната република, 2) да започнем да произвеждаме резултатни политики по отношение на рисковете и 3) да се възползваме от сегашната възможност бързо да бъдем приети в Шенген и Еврозоната. Сега можем да стартираме резултатно модернизирането на енергетиката си. Въпросът не е в идеологемата, а в реалните измерения на помощта. Въпросът е каква формула би довела до резултат по тези приоритети. В миналия парламент имаше обединителни точки, например оръжията за Украйна.


Компромиси със съдебната реформа никога няма да подкрепя. В миналото НС разговорът беше за това да се изведат 5 или 10 приоритета, които можем да свършим при едни ясни параметри. Не става дума за сближаване и мостове, а да се свършат неща за България, гарантирани и скрепени с тежката отговорност за провала както пред българския избирател, така и пред европейските партньори. Ние искаме мандат от избирателите, защото разбираме колко е важно. Ще търсим възможност за резултатно управление, а не просто някакво, което да се накичи с прилагателни. Докато носи резултати, това управление ще съществува и няма да се самоограничава. Тези резултати са възможни, защото България има много възможности пред себе си. Подобно управление би довело до резултати, които да обърнат посоката на управление на страната, и до икономически скок, посочи в заключение Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *