Uncategorised

За кого бие камбаната в Украйна

Тази седмица е пълна със знакови събития – свален бе американски дрон над Черно море, Бахмут продължава да не пада, Полша и Словакия дават МИГовете си 29 на Украйна, ние търсим двигатели за МИГовете си, банки фалират по света, но това не пречи нашият финансов министър да ни плаши с фалит, Гешев пък ни плаши с разгул на престъпността, ако той като последна преграда срещу нея падне. Живеем в свят на виртуална реалност под дебел слой корупция и пленени институции, откъдето трудно се вижда какво ни очаква в реалната действителност.
На всичко отгоре изкуственият интелект в GP Chat успешно сдаде изпити в най-престижното учебно заведение Уортън и получи адвокатска регистрация след Yale.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Но да се върнем у нас. Не зная колко ще напредне изкуствения интелект, но знам със сигурност, че у нас първо ще се научат да го използват престъпниците и мързеливците. Светът се променя и Украйна е неговата централна арена. Всяка страна търси възможностите си в променящия се свят, само ние търсим начин да си останем същите.
Ето, през седмицата бе публикувано международно проучване на Европейския съвет за външна политика, според което ЕС стана по-единен по казуса Украйна, и симпатиите към Русия почти повсеместно се сринаха. Само у нас подкрепата за ЕС и НАТО спада. И това не е самослучващо се събитие, а отражение на системни и целенасочени стратегии на част от политическия ни елит да ни държи изолирани от Европа, за да вървят специалните им сделки с Кремъл. Най-отчетлива заслуга за това има и президентът Румен Радев, който използва дадения му кредит на доверие като военен пилот и ръководител на ВВС, за да блокира съучастието ни в подкрепата за Украйна до степен да бламира и решение на НС. Не по-малък “принос” за сриване авторитета на ЕС и НАТО у нас има и лидерът на ГЕРБ, който докато Русия анексираше Крим и милитаризираше Черно море, говореше за туризъм и платноходки.


И изведнъж ЕС и НАТО, които все повече се отклоняваха от личните си предпочитания като курс, започнаха да стават все по-чужди – и САЩ с Магнитски, и ЕС с нежеланието си да се примири с особеностите на България като кандидат член на Шенген и на Еврозоната.
Дойде и новината, че в Москва се състоял учредителен форум на международното движение на русофилите – и там блеснал с участието си родният първи русофил Малинов.
Новият Интернационал е вече факт. Проблемът е, че Ленин го няма, а само наследници на Сталин – силовици, с репресии. Няма нова идеология да се съединяваме като парии от всички страни, но има мрежа на влияние и парични зависимости, които продължават да ангажират политиците ни от най-висок ранг и заради тях да се оказваме закотвени в периферията на Европа.
Затова е и посланието ми – войната в Украйна разтърси света и в следвоенния ред ние избираме от коя страна да застанем – на лузърите или на победителите. Това е изборът, който ще направим на 2 април: лузъри или победители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *