АкцентАнализи & Алтернативи

Войната между Русия и Украйна: хибридната мобилизация на Русия и официалното признаване на Путин за военнопрестъпник

Игор Федик

Ситуацията на фронта

Със стремежа си да заловят Бахмут руснаците всъщност сами попаднаха в капан. Те са превърнали този град в своя приоритетна цел и вече са изразходвали толкова много енергия и средства за него, че все още не могат да си позволят да се откажат от щурма му. Това е така въпреки факта, че превземането на Бахмут няма да им създаде никакво оперативно предимство, при наличието на по-важни настъпателни направления, пробивът в които би могъл сериозно да застраши украинската отбрана.

Путин повярва на Пригожин и му даде картбланш за операция по превземането на Бахмут. За известен период от време „Вагнер“ на Пригожин нямаше проблем с попълването на запасите от оръжие, боеприпаси и жива сила. Въпреки колосалните си загуби обаче „Вагнер“ така и не постига основната си цел, а собственикът му не спазва обещанието си към Путин. Нещо повече, продължилият месеци щурм на Бахмут доведе до това, че „Вагнер“ всъщност загуби своята бойна ефективност.

След провала на Вагнер руското командване, което, както вече беше казано, не може да се откаже от Бахмут, е принудено да прехвърли към него подкрепления от други части на фронта. Това от своя страна води до намаляване на руския натиск във важни райони като тези около Кремена и Угледар. В резултат на това руснаците са ограничили инициативата си и нямат сили да постигнат пробив в тях.

Намаляването на офанзивния потенциал на руснаците беше отбелязано както от западните анализатори, така и от украинската армия. Така например анализаторите на ISW пишат, че общият темп на руските операции в Украйна е намалял в сравнение с предишните седмици. Според тяхната оценка в Луганска област руските усилия или се приближават към кулминацията, или вече са я достигнали. Те отбелязват подобна тенденция и по отношение на Бахмут.

В неотдавнашен доклад британското разузнаване посочва забавяне през последната седмица на темпото на руската атака срещу Углеша, което е следствие от многократните и изключително скъпи неуспешни руски атаки през предходните три месеца.

Пресслужбата на украинските отбранителни сили „Таврия“ съобщи, че руската офанзива край Маринка и Авдеевка отслабва. В сравнение с миналата седмица броят на нападенията е намалял три пъти, а обстрелът също е намалял значително.

В същото време украинските отбранителни сили продължават да предприемат мерки за изграждане на капацитет за възобновяване на инициативата на фронта. Формират се части и подразделения, натрупват се оръжия, оборудване и боеприпаси, а личният състав се подготвя за бъдещи удари. Сега можем да предположим следните насоки за такива удари. Първото е през Кремена или Сватово, с достъп до агломерацията Северодонецк-Лисичанск. Второто е от района на Угледар към Волноваха и Мариупол, което би застрашило целия т.нар. южен коридор на руснаците. Третото направление е към Мелитопол, с перспектива за настъпление в Крим.

Следователно може да се каже, че обвързвайки се с Бахмут, руснаците не са успели да намалят заплахата от удар на украинските сили в горепосочените направления. Ако бяха концентрирали силите си в посока Луганск или в близост до Угледар, броят на потенциалните направления за украинско контранастъпление можеше да бъде намален и съответно за руснаците щеше да бъде по-лесно да подготвят отбрана. Това обаче не е направено и затова сега те са изправени пред нелеката задача да засилят значително отбраната си по всички възможни направления на украински удар. Очевидно е, че руснаците ще се опитат да отговорят на това предизвикателство, като проведат допълнителна вълна на мобилизация (вж. по-долу).

Русия започва хибридна мобилизация

Топ новина: През последната седмица в Русия се наблюдава рязко увеличение на раздаването на призовки в регионите. Военните обясняват това с необходимостта от „изясняване на данните“, докато Кремъл уверява, че не се обсъжда нова вълна на мобилизация в Русия и раздаването на призовки е обичайна практика. Това се случва на фона на новината, че на 1 април (същия ден, в който ще започне пролетната наборна служба) в руската армия ще започне втората вълна набиране на войници по договор. По-специално се планира да бъдат наети още 400 хил. души. Министерството на отбраната вече е изпратило уведомителни писма до регионите, в които се посочва броят на лицата, които трябва да подпишат съответните документи.

Освен това на 13 март в Държавната дума на Русия беше внесен законопроект за увеличаване на наборната възраст на гражданите до 30 години. Съгласно законопроекта от 1 януари 2024 г. младежите ще могат да бъдат призовавани в армията на 19-годишна възраст, от 1 януари 2025 г. – на 20-годишна възраст, а от 1 януари 2026 г. – на 21-годишна възраст. Възрастовата граница за наборна военна служба ще бъде увеличена на 30 години през 2024 г. Проектозаконът позволява на гражданите, които са навършили 18 години, да подадат заявление за военна служба преди навършване на наборна възраст, т.е. преди навършване на 21 години.

Защо това е важно: Очевидно е, че предвид стабилността на загубите в руската армия, руското военно командване е принудено да засили мобилизационните дейности.

„Проверката на миналото“ е само претекст за довеждане на новобранците в службата за наборна военна служба. След това те ще бъдат принудени да служат по договор, привидно извън зоната на бойните действия. Както показва руската практика, обещанията на военните комисари нямат юридическа сила и де факто към руската военна групировка в Украйна ще бъдат добавени „военнослужещи по договор“.

Увеличаването на наборната възраст на срочнослужещите показва същия голям недостиг на личен състав в редовните части на руската армия. На първия етап планът е възможно най-много служещи по договор да бъдат заменени с наборни войници на вътрешния фронт, а освободените „контрактники“ да бъдат изпратени директно на фронтовата линия. На втория етап, след завършване на обучението, наборните военнослужещи ще бъдат доброволно и принудително прехвърлени към договорнослужещите за пренасочване към зоната на военните действия. Кремъл вижда този „хибриден“ подход като по-малко социално взривоопасен от обявяването на поредната вълна на „директна“ (или дори „частична“) мобилизация.

Официално: Путин е военнопрестъпник

Основна новина: На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде международни заповеди за арест на руския президент Владимир Путин, както и на комисаря по правата на детето Мария Лвова-Белова. Съдът обясни, че Путин и Лвова-Белова са заподозрени в незаконна депортация на украински деца.

След като международните съдии издадат заповед за арест на Путин, той ще бъде задължен да бъде арестуван във всяка от 123-те държави по Римския статут.

Защо е важно: Заповедта за арест на Путин е историческо решение за Украйна и за цялата система на международното право. То е и сериозен прецедент, тъй като сега всички членове на режима на Путин – Шойгу, Лавров, Медведев, Кадиров и др. – трябва да разберат, че утре същите действия могат да бъдат приложени и към тях.

Решенията на МНС са съкрушителен удар върху репутацията на Путин и неговите агенти на влияние в чужбина. Това, което прави това решение „пикантно“, е, че то беше обявено в навечерието на обявеното посещение в Русия на китайския президент Си Дзинпин.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Сега Путин не разполага с имунитет срещу съдебно преследване, който имат всички останали президенти, поради което няма да може да пътува до повечето държави по света. Държавите – страни по Римския статут, ще трябва да го арестуват, ако той се появи на тяхна територия. И това не са само западните държави, но и много държави, които традиционно са ангажирани с Русия или са заели неутрална позиция – например страните от БРИКС.

МНС разби руския пропаганден разказ за украинците, които доброволно се преместват в Русия. Колкото и руската пропаганда да разказва за украинските деца, които намират нови руски семейства, независима комисия на ООН, а сега и прокурорът на МСС посочиха, че Русия насилствено извежда украинските деца на своя територия, което е военно престъпление.

Цивилизованият свят няма да приеме „мирно споразумение“ с Путин. Русия няма да се откаже от опитите си да разруши международната коалиция в подкрепа на Украйна и да принуди партньорите си да окажат натиск върху Украйна да приеме загубата на територия. Решението на МНС обаче прави подобна възможност невъзможна, тъй като не може да има споразумение с военнопрестъпник.

Завръщането на Русия в цивилизования свят е възможно само след наказание за извършените военни престъпления. Вариантите за бързо вдигане на санкциите и връщане към обичайната работа – колкото и да им се иска на някои хора на Запад – вече са невъзможни.

Руската провокация над Черно море

Новина: Във вторник, 14 март, пресслужбата на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че руски изтребители Су-27 са свалили американския безпилотен летателен апарат MQ-9 Reaper над Черно море, докато той е извършвал разузнаване в международното въздушно пространство. Командването заяви, че двата руски Су-27 са изпуснали гориво върху апарата няколко пъти преди сблъсъка и са прелетели пред MQ-9 по „безразсъден, опасен за околната среда и непрофесионален начин“.

Защо това е важно: Първо, въпреки че САЩ наричат действията на руските изтребители „опасни и непрофесионални“, свалянето на американския БЛА е било планирано действие и действията на пилотите на Су-27 са били съвсем професионални. Очевидно е, че Су-27 са се приближили повече от 10 пъти опасно до американския БЛА MQ-9, създали са турбуленция, изсипали са гориво по курса с ясното намерение или да възпрепятстват дейността му, или да го повредят по начин, който би позволил да се избегнат по-късни обвинения в умишленото му унищожаване.

Трябва също да се отбележи, че руските военни имат дълга история на неразрушителни провокации, наследена от Съветския съюз. Дори по съветско време се практикуваха провокативни и опасни действия на самолети и кораби срещу врагове. Например опасно приближаване на самолети или изтласкване на един кораб извън териториални или неутрални води.

Второ, инцидентът още веднъж потвърди, че Русия не само не възнамерява да деескалира ситуацията и продължава да залага на силово решение, но е готова и да повиши залозите.

На трето място, доста сдържаната реакция и липсата на военен отговор от страна на САЩ на инцидента са предвидими, тъй като Русия маскира действията си като извънреден инцидент. Това обаче не означава, че САЩ няма да реагират по друг начин. Например, като включат в пакета за военна помощ за Украйна онези оръжия, които досега са се въздържали да предоставят.

„Рамщайн 10“

Новина: На 15 март в работен формат се проведе десетата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна във формат „Рамщайн“, свързана с определянето на списъка и обема на оръжията, необходими за задоволяване на приоритетните нужди на украинската армия.

Вследствие на резултатите от нея украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви укрепването на украинската противовъздушна отбрана, доставката на боеприпаси, обучението на военните и формирането на „брониран юмрук“.

По-специално Канада обяви прехвърлянето на 8000 155-милиметрови снаряда и началото на доставките на танкове (четири от осемте танка „Леопард“ вече са в Полша). Германия обяви прехвърлянето на 5 хил. 155-милиметрови артилерийски снаряди и 155-милиметрови боеприпаси за РСЗО (количеството не е посочено) и боеприпаси за многоцелеви ракетни установки MARS II (количеството не е посочено). Франция прехвърля бойни машини AMX-10 RC. Количеството не е уточнено. Дания обявява създаването на фонд за подпомагане на Украйна в размер на 1 млрд. долара и веднага обявява военен компонент – пакет на стойност 141 млн. долара, включващ боеприпаси за стрелково оръжие, тежки картечници, противотанкови мини и ракети за противовъздушна отбрана.

Особено внимание заслужават изявленията на Словакия и Полша за готовността им да прехвърлят на Украйна изтребители МиГ-29. Словакия планира да прехвърли 10 самолета, докато Полша все още не е посочила точна цифра. Въпреки това, както отбеляза полският президент Анджей Дуда, първите четири самолета ще пристигнат в Украйна през следващите няколко дни. Останалите са в процес на обслужване и подготовка. Освен това полското правителство информира, че към коалицията за доставка на МиГ-29 могат да се присъединят още няколко държави.

Защо е важно: Рамщайн-10 и ходовете на партньорите на Украйна около него показват, че те залагат на цялостна подкрепа за бъдещата украинска офанзива. Оттук и гамата от боеприпаси и „бронирания юмрук“ (бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, танкове, оръдия), както и самолети за въздушна поддръжка. Последното е много важно, тъй като полските МиГ-29 са модернизирани с ракети „въздух-въздух“ AIIM-120 AMRAAM, които могат да унищожават въздушни цели на разстояние до 150 км. С други думи, без да навлизат в руската зона за противовъздушна отбрана, украинските пилоти ще могат да унищожават вражески самолети, действащи в предната зона. По този начин ще бъде възможно да се предпазят настъпващите украински части от руски въздушни удари. Освен това МиГ-29 може да носи бомбен товар. Това не изключва възможността за интегриране на „умни бомби“ JDAM в полските МиГ-ове за изстрелване на разстояние 70 км. Мощността на тези „умни бомби“ е много по-висока от тази на ракетите HIMARS, използвани в момента от украинската армия. Следователно използването им би увеличило значително ефективността на украинската армия по време на предстоящата настъпателна операция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *