България

Не желая да се харесвам като човек, а да се припознават каузите ми

Обещанията за стабилност мен лично ме притесняват, защото стабилността означава липса на промяна и реформа, а нормалният живот е непрекъсната промяна. Внушенията за нестабилност създават PR рай за Борисов. Стабилността е отредена за малък кръг от хора, свързани с ГЕРБ. Борисов не е плиткообидчив. Въпросът е, че всичко това върна дневния ред, защото реториката за стабилност, изказванията на министрите на Радев и на Възраждане – всичко това реално партнира на тезата, че в България се случва нещо и ние ще върнем стабилността. Излиза, че в хаоса, който създават, те имат ред и че хаосът е най-високият ред. Ако отново ни предлагат този ред, не виждам светло бъдеще. Не съм имал личен конфликт с Борисов, нито го намирам за фигура, която символизира конфликт. Но той символизира цялото ни общество – една дванайсетгодишна власт, от която всички сме недоволни. Срещите ни с хората по места го доказват. Това коментира в студиото на Алтернативата скулпторът Андрей Врабчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Личният ми мотив да приема да се кандидатирам е, че бях посочен от мои съмишленици, с които отдавна имаме общи каузи – гражданско движение „Боец“ и хората от екипа ми, а е и крайно време да се предприемат мерки. Лесно е да оставим някой друг да свърши нещата. Смисълът от протестите през 2020 г. отдавна се загуби. Ние сме общество, което е изгубило смисъла, а това е проблем на цялата съвременна цивилизация, защото да живееш, за да работиш не може да бъде смисъл на човешкия живот. В България това се усеща много силно и не смятам, че негласуващите и колебаещите се не търсят кауза. Едно общество е сплотено около дадена идея, когато има смисъл, който премоства ежедневието. Практичният човек се съобразява със ситуацията и с правилата. Той няма интерес да ги сменя. Може да ги смени само непрактичният, философски настроеният човек, който не се възползва от тях, а и няма интерес те да останат. Не разбирам защо, ако толкова е важна стабилността, Борисов остави Радев да управлява толкова време.
Има два вида военни – едните обичат да са с униформи и на парад, а другите са по-тихи и по-ефективни. Президентът ни е от първия тип. Притеснява ме фактът, че той се хареса в тази роля. Крайно време е да разбере, че въпреки че е президент на България, той не представлява България в цялост и, наред с Борисов, трябва да понесе лична отговорност – както самите те лесно разпределят вината към цели партии заради акта на един-единствен човек, а същевременно вината за много политически действия е лично тяхна и те не могат да представляват българската позиция. Ние сме парламентарна република – външната политика се кове вътре в парламента, а президент и министри я провеждат. Затова и трябваше оръжейните сделки за Украйна да минават през парламента. А ти излизаш на международен подиум и заявяваш твоята позиция като държавна, което не е добре.


Една от основните битки, които водим от „Боец“ е да има граждански контрол вътре в парламента, както и съвместни действия. За мен не е толкова важно да вляза в парламента, колкото да демонстрирам, че имаме тежест. За пръв път водим предизборна битка, но ме притеснява, че кампанията е вяла и отсъства истински дебат. Притеснително е и, че моделът като цяло е така конструиран, че повече гласове се печелят заради това, че си симпатичен, отколкото, че си убедил някого в идеите си. Не желая да бъда харесван като човек, а да се припознават каузите ми. Каузата ни е успешно да се представим като граждански квоти. Надяваме се някой ден да стигнем и до вътрешнопартийни избори.
Визията ми за Югозапада е жп връзката между Благоевград и гр. Кочани, С. Македония, и развиването ѝ до Черно – Адриатическо море през Тракия – проект, водещ началото още от царство България, както и подобряване на линията Кулата – Видин. Всичко това стои в основата на инициативата „Три морета“, посочи в заключение Врабчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *