България

Националният интерес на България е войната час по-скоро да свърши

Тук съм, защото участвам в конференцията на Центъра за изследване на демокрацията с участието на българския президент. Нахлуването на Русия в Украйна е сред най-значимите събития след ВСВ, опит да се премахне следвоенният консенсус и институциите, както и на демокрацията като цяло. Стигнахме до много по-голям конфликт, предотвратен благодарение на украинците. Много администрации са работили със стратегии и мисъл за региона. За нещастие това дълго време беше деприоритетизирано, витаеше и усещането, че там Русия ще гарантира сигурността и се заблуждавахме да вярваме, че е така. А всъщност Русия разрушава региона и света. В основата на всяка дискусия за край на войната е Русия да напусне региона. Триумфалния поход на демокрацията и приоритетът за икономическа интеграция на Русия и Китай очевидно не сработи. Гледам на Китай като на съюзник на Русия. Тези дни беше подчертано колко важни са търговията и външните отношения за Китай. Нека не забравяме, че Русия използва брутални терористични тактики, за да стигне до своето решение, но те не са нерационални. Толерирахме огромни количества подобни проблеми, дори руската корупция и убийствата, случващи се там, което накара Русия да си мисли, че ще толерираме и това нахлуване. Възможно беше дори Китай да нахлуе в Тайван при успешно развитие на ситуацията в Украйна. Но смелостта и доблестта на украинците ни събуди. Това коментира в студиото на Алтернативата Артър Пол Масаро III , старши политически съветник на Хелзинкската комисия на САЩ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Определени кръгове се оплакват от разходите, но те са миниатюрни в сравнение с инвестициите в отбраната на САЩ. По-добре е след войната Украйна да бъде интегрирана в евроатлантическите структури. Преди хората не мислеха за нея и Балтийския регион, а сега се чудят къде са били цял живот. Това е страхотно. Подкрепата за Украйна от страна на САЩ е постоянна и огромна – и от републиканците, и от демократите, и в Конгреса. Всички смятат, че нахлуването на Русия там е критична заплаха за САЩ. Най-американското нещо в света е да подкрепиш свободата и борещата се демокрация, подложена на инвазия от един тиранин. Това е най-добрата инвестиция и затова огромната американска подкрепа не е изненадваща.
Новият председател на Комисията е и съпредседател на региона за България и Кавказ. Всички обичаме България и смятаме, че тя не получава достатъчно внимание, а същевременно е критична част от коалицията за победа. Украинците също оценяват високо страната ви и сътрудничеството, което предоставя под формата на въоръжение.
На всички ни се иска Украйна да спечели, защото само това би сложило край на войната. Искаме България да следва националния си интерес, а той е войната час по-скоро да свърши, защото тя подкопава потенциала на целия регион. Ако Русия постигне целта си, конфликтът ще се разрасне. Визията ѝ за хегемония и доминация в региона е възможна благодарение на коридора, контрола над Крим и разбира се на факта, че не са се отказали да контролират Украйна.


Оръжието на Русия в енергетиката е свързано с корупцията. Тя прави зависими държавите, в които енергийните ѝ проекти работят. Успяват да постигнат това благодарение на високопоставени лица, напр. в Германия със Северен поток-2. Ние искаме държавите да вземат свои собствени решения, да сме добри съюзници. Всъщност администрацията на САЩ използва възможността да не приложи санкциите, които минаха в Конгреса. Съществува двоумене дали да се действа твърдо срещу тези неща. Искаме Германия и България да осъзнаят, че това е лошо решение; искаме самите съюзници да вземат решенията, защото това е собствената им държава и не е в собствения им национален интерес да са толкова зависими от Русия, от руски пари и от руска енергия.
Много от руските средства вече са замразени на Запад. Стратегията винаги е била да крадеш в Русия – да разходваш на Запад и да се радваш на живота там. Проблемът е, че получихме много средства и имаше решение за възможност средствата на олигарсите – вече 4.5 млн. – да се предоставят на Украйна. Сега говорим за резервите – ок. 300 млрд. в Централните банки, представете си, по изчисления на Руската централна банка, които също трябва да се предоставят на Украйна. Дубай не е предпочитаната дестинация за руснаците – те предпочитат децата им да учат в Харвард и Станфорд, а те самите да живеят в Лондон. Крадат пари, за да ги изперат и да си изградят репутация, да станат филантропи и меценати, дори да кръщават университети на тяхно име, но фактът, че са избягали на Запад, показва, че санкциите са проработили и че там не им харесва, посочи в заключение Масаро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *