Политическото усилие да се направи и малката, и голямата стъпка е едно и също

Почти в края на леко вяло протичащата предизборна кампания изборът на българските граждани е ясен. ГЕРБ изписаха плаката си „Стабилна България отново“, макар по-подходящо да е „Стабилна бедност отново“. Алтернативата е нормални европейски доходи за нормален живот. Това е и пътят, по който нашето седеммесечно правителство тръгна. Истината е, че през изминалата година ни плашеха и от сл. кабинет, и от ГЕРБ, и от страна на анализаторите по всички възможни начини – глад, фалит и влизане във война. Тази политика дори и да е добра, тя е краткосрочна, защото в края на всяка година излизат данните. А за м.г. те показват, че сме първи в ЕС по ръст на износа, втори по ръст на индустриалното производство и първи по ръст на заплатите. При една голяма социална програма ние останахме в 3% дефицит. Инфлацията се крие в Ковид пандемията, когато се напечатаха много пари, които не влязоха в обращение до края на пандемията. Левът е вързан за еврото, така че инфлацията идва при нас такава, каквато е в Европа. Вярно е, че при нас е по-висока от средноевропейската, но при все това е най-ниската в Източна Европа. Това се дължи на факта, че сме по-бедни и съответно енергийната кошница, както и тази на продуктите от първа необходимост, е много по-голяма. Това коментира в студиото на Алтернативата Асен Василев от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Инфлацията удари по две основни направления – цената на газа и, съответно, електроенергията и цената на зърното, тъй като украинско и руско зърно не беше реализирано на международните пазари, оттам и по храните. Разликите за крайния клиент в магазина с цените в Европа няма как да са много драматични. Европейските цени вече дойдоха в България. Въпросът е доходите да настигнат европейските.
Когато фирмите ни за първи път имаха достъп до конкурентна енергия, а достъпа до пазар си го имаме, индустриалното ни производство успя да защити високия ръст на заплатите. И ако погледнем българския БВП на глава от населението като процент от европейския, вече достигнахме 60%, т.е. започнахме да наваксваме. Отговорът на инфлацията не е да се опитваме да потискаме цените. Отговорът е, че заплатите трябва да станат европейски.
Енергетиката ни дълго време работи на цени от порядъка на 70-150 лв. на мВтч, а цените за м.г. бяха 250 лв. на мВтч. Цената, определена за Козлодуй, над която се иззема, включва цялата инвестиционна програма на Козлодуй. Мариците почти не отдават. Но основно се взимат приходите от Козлодуй и приходите, които се генерират вследствие на изравнителните дейности, които НЕК реализира. ТЕЦ-2 не подава почти нищо. Дълги години нито в мините, нито в ТЕЦ-а са правени инвестиции за модернизация.
Инфлацията у нас е предимно внос и тезата, че е покачена от вдигането на заплати и пенсии е икономически абсолютно грешна. Ако говорим за малка отворена икономика като България, цените са равновесни с тези в ЕС. Колко пари трябва да изсипем на работниците и пенсионерите си, за да мръднат те цената на яйцата в ЕС? Вътрешните политики могат да направят така, че населението да се справи по-лесно и това е нормалният европейски подход. Ние сме малка част от голям пазар, чиито цени се формират за целия пазар.
Газпром удариха първо нас, Полша и Финландия. Когато се обсъждат международни договори, човек трябва да е изключително внимателен какво говори, защото има тежки клаузи за неустойки. Не можехме да покажем договорите дори на ЕК, защото, за съжаление, всеки договор в Европа е индивидуален. Опозицията ни атакува, защото прави политика на гърба на българските граждани и на икономиката ни, което е силно непочтено. Но крайният резултат е, че когато газът беше спрян, нямаше прекъсване и цената остана под борсовата в Амстердам – под TTF – за цялото ни управление. При Борисов преди това цената беше над борсата в Холандия. Сега при сл. кабинет, докато ползваха договорения от нас газ, цената отново беше под борсата в Холандия. От януари определената от КЕВР цена за българската индустрия е над борсата в Холандия. За българската индустрия най-важното е дали е по-конкурентна от Европа или това, че трябва да компенсира по-скъпа енергия примерно с по-ниски заплати. И се видя, че когато цената на газа е по-ниска от европейската, вдигнахме най-много заплатите в целия ЕС.


Едно изказване на МС ме възмути драматично – че м.г., видите ли, бизнесът ни направил голяма печалба, затова дайте сега да им я приберем. Вместо бизнесът да я инвестира в машинен парк, да вдигне заплатите, да вдигне производителността на труда – държавата да прибере свръхпечалбата и да я ползва за липсващи сантиметри асфалт. Стигаме до въпроса кой и как ще разпределя публичния ресурс – дали ще се разпределя между всички фирми и граждани или до малка група фирми.
Когато говорим за правителство, има огромно значение кой ще е първи, защото той трябва да зададе курса на развитие на страната. Спокойно се видя, че можем да правим политика по вдигане на доходите, като ограничим изтичането от капиталовата програма и съберем всички данъци в НАП. Нека не забравяме, че бюджетът м. г. беше разчетен при база събираемост 8 млрд. повече, отколкото ГЕРБ бяха заложили през 2021 г. Сега гледам, че в Бюджет’23 не искат да го залагат.
Бъдещото правителство ще трябва да направи изключително тежки реформи в много сектори и да се пребори с наследени от 30 години проблеми. Или тръгваме да правим нещата както трябва, или оставаме обратно в блатото.
Всички сме „за“ да влезем в Еврозоната, но какво се случи, когато дойде моментът да се гласува Застрахователния кодекс – ГЕРБ избягаха. Политическото усилие да направиш и малката, и голямата стъпка е едно и също: или се случва, или – не. Една малка стъпка е да се направи Регистрова реформа – да се сложат Имотният регистър, Агенцията по вписвания, ГРАО и Кадастърът в обща структура, за да обменят данни. Но това беше блокирано нарочно, защото ако се случи, ще лъснат големи зависимости.
Дали кметът е от една или друга партия – от това не трябва да зависи финансирането на общината. Има подготвени кметове от най-разнообразни политически партии, които се радват на одобрението на гражданите Има и такива, които нищо не са свършили за общината, освен да окрадат едни пари. Хората това го виждат. През октомври тези, които действително са работили, ще бъдат отново избрани, а другите ще си отидат. Концентрираме се върху това да обединим всички хора, които са недоволни от развитието на общината си, и да излезем с обща кандидатура. Предварителни избори едва ли ще се наложат, тъй като ясно се очертава посоката, в която трябва да тръгнем, предвиди в заключение Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *