Няма възможност да се направи правителство нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ, без да участва ДПС

Войната дава много тежък отпечатък върху целия живот и в България, и в Европа, независимо кой как го възприема, но този отпечатък има своето изображение и у нас и се изразява, ако щете, и в резултата от изборите. В мъки и неволи предишния парламент все пак взе едно категорично решение, че България ще подпомага и военно-технически Украйна. Това определено означава все пак твърдо заставане на страната на Украйна в тази война. Каквото и да се приказва в България, при все двойственото поведение на президента Радев, който се държи с един полу-проруски, полу-прозападен маниер – като отиде в Европа все пак тихо и кротко си подкрепя като цяло решенията, които вървят в ЕС и НАТО. Тоест, в това отношение мисля, че изборът е направен и няма шанс той да бъде променян. Да, говорят социолозите за голямо количество русофили в България. Но Ганковото кафене е едно, изборите са друго, парламентът е трето, правителството вече е четвърто. Това коментира в студиото на Алтернативата д-р Петър Стайков, философ и предприемач. Това коментира в студиото на Алтернативата д-р Петър Стайков, философ и предприемач.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

На ниво Ганково кфене – там нещата са широкообхватни и имаме какво прави ингилизинът, какво прави русинът, колко дявола могат да се закачат на върха на една игла и т.н. Но общо взето, ако искаме да отстоим действително тази позиция на евроатлантическа ориентация, трябва все пак нашите партии да се захванат и да свършат работа в България. Минаха вече 30 години от времето на големите митинги и все още имам чувството, че до голяма степен на повечето от нашите политици все още политиката им е на ниво митингаджийство, а не на ниво конкретна политическа работа. Много трудно се намират хора за работа в България. Голям проблем се оказа това нещо. И тези избори показаха отново, че всъщност нещата у нас се определят от твърдите ядра на основните политически партии, които се ръководят от определени ръководства, но те са заложници на твърдите си ядра и оттук насетне излизат едни червени линии, колчета, лентички, забрани и т.н. и това, което ме притеснява, е че те могат да доведат отново до несъставяне на правителство и отново да се стигне до служебно такова. Обвиняват президента Радев, че чрез служебните си правителства подменя парламентаризма в България. Но той няма избор. След като парламентарните партии не могат да съставят правителство, той по конституция е длъжен да назначи сл. правителство, защото някой трябва да управлява България. Предишният път той даде сериозен шанс на партиите – време за консултации, за работни групи, семинари, обсъждания, въобще едно риалити шоу се получи, получи се и много трудно сглобена коалиция, която се разпадна по личностни причини.
Оставането на Македония извън ЕС безспорно е в полза на руската политика. Общо взето, за нас Македония е едно минало. След Съединението на България, след работата на Екзархията по създаването на училища и църковни настоятелства в Македония и оттам насетне – въстанията, войните, България за Македония не е свършила почти нищо. Ние се сърдим, когато македонците ни обвиняват за разни неща, но ние Македония сме я окупирали на два-три пъти и сме се явявали като освободители. А и ако четем как са се държали българските войски в Македония, нещата не са чак толкова красиви. Македонизмът вече превзе Македония и не можем да накараме никого да ни обича насила. Трябва да търсим някакви добросъседски отношения и да престанем да си мислим, че лелеяната надежда е Мизия, Тракия и Македония. Няма да стане. Това няма общо с антируската политика. Колкото по-рано Македония излезе от актуалния дневен ред на българските политици, толкова по-добре и за Македония, и за България, и за Европа.
Това, което би трябвало да се направи, е просто мъничко да се дръпнем назад от емоциите и да сметнем какво може и какво – не. Какво искаме е едно на ръка.
Няма възможност да се направи правителство нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ, без участието на ДПС. Не разбирам тоталното демонизиране на ДПС, но да попитам, за коя партия в България не се говори, че е мафиотска, за кой водач не се говори, че е част от мафията и т.н. ДПС на два пъти е било в управлението – не съм чул да са направили такива зловредни неща за България. Сега чувам, че който се хванел за ДПС, губел перспективата си. Това са 36 депутати, но и те не са достатъчни за ГЕРБ и ПП-ДБ. Следователно в такава коалиция трябва да влезе и БСП. И малко се връщаме към четворната коалиция от предишното НС, която не я провали БСП, но накрая се оказа, че не даваме оръжие на Украйна, но ѝ продаваме оръжие. И едните доволни, и другите доволни, и Украйна доволна. Сега подобна четворна коалиция е невъзможна, макар Корнелия и ръководството около нея да са готови на всичко.


Голямото препятствие пред ГЕРБ и ПП-ДБ е, че те имат един залог – борбата за местните избори. Има решение – правят едно правителство и си взимат, вместо през август, един месец есенна ваканция преди местните избори и си правят структурите из страната. Има си решения на парламента, просто трябва да се продължат тия неща. Ако има правителство и парламентарно мнозинство зад него, властта ще бъде изтеглена от ръцете на президента. Достатъчно обединяваща идея е, че криви-прави, Борисов и ГЕРБ улучиха вахтата и се представят като единствената голяма партия, способна да управлява България и има желание на всяка цена да има правителство, готова е на всякакъв вид компромиси и, ако се стигне до предсрочни избори, печеливш със сигурност ще е ГЕРБ.
Прогнозата ми е, че в края на юли ще имаме нови избори и в страната ще настъпи ситуация на пълен хаос. Шубе ги е от Борисов. Не, че не му вярват, просто ги е страх да се състезават с него. Но който се бои от мечки, не ходи в гората. Страх ги е, защото се оказа по-способен и по-умен от тях; страх ги е, че той ще изземе инициативата и те ще я изгубят. Абсолютно сигурно е обаче, че ако не влязат в коалиция с него, ще изгубят много от хаоса, който ще настъпи след това.
Не е възможно да се реализира сто процентово премахване на въглища, въгледобив, употреба на въглища в рамките на следващите три години, при условие, че освен всичко останало не се прави нищо като алтернатива, освен от време на време някакви конференции. Няма нито една идея, освен абсурдната за батериите, дето ще слагаме тука – поредният мегаломански балон.
С откровеното желание да се подпомогне България и финансово, и логистично, ако щеш и кадрово, за подсигуряване охраната на югоизточната част на границата, това всъщност повече ни доближава до Шенген, отколкото твърденията, че всичко при нас е на шест и че нямаме никакъв проблем с границата и т.н. Явно има проблем и по-добре да си признаем и да потърсим помощ, за да го решим. Така по-вероятно ще влезем в Шенген, отколкото да се правим на баровци и че няма проблеми. А левът е поредната емоция.
Не трябва да се спира подпомагането на социално-слабите групи в населението, но задължително трябва да се спре безогледното раздаване на помощи на калпак. Помощи трябва да се раздават балансирано, включително и за бизнеса. Има бизнеси, които яко печелят от сегашната ситуация, а на тях също им се предоставят помощи, посочи в заключение д-р Стайков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *