България

Отговорността на ЦИК, Радев и Демерджиев е огромна – тотален провал

Още вечерта след изборите обявихме, че това са най-манипулираните и най-купените избори поне от десетилетие насам. Всеки ден продължават да излизат данни и доказателства за изборни нарушения: хилядите сгрешени вече публични протоколи, през грешките в протоколите на РИК и ЦИК, липсата на нормално видео в хиляди секции и стигаме до момента, когато все още не са качени стотици видеофайлове, през данните за купен и контролиран вот и т.н. Знаем и, че преференциите са един от инструментите за контрол на купения вот. От Боец приветстваме идеята – самите ние имахме трима граждански кандидати в листите на ПП-ДБ и призовавахме да се гласува по този начин, но даваме примери за хора, които не са публично разпознаваеми. Има брутални примери за преференции само за една личност в конкретна секция или в множество секции в различни населени места. Това са примери за контролиран и купен вот. Това коментира за Алтернативата Георги Георгиев от Гражданско обединение Боец.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

От Боец съзнаваме, че е малка, да не кажем – изключена, вероятността да се касират изборите, но за нас е важна самата инициатива – да дадем знак, че измамниците са разобличени и да поддържаме темата за ИК възможно най-дълго. Всички пороци трябва да бъдат отстранени. Това е смисълът. Затова призовахме ПП-ДБ те да инициират. Дали сме си срок до утре да вземем решение дали ние, с нашите кандидати, ще направим такава инициатива. Но тогава трябва да се обърнем към МС или гл. прокурор, които след това да сезират КС. Но това са същите институции, които разтваряха чадъра на тези избори с купените гласове и съучастваха на ДПС да откраднат изборите.


Отговорност носят ЦИК, сл. кабинет и персонално министърът на Вътрешните работи и вицепремиер Демерджиев; президентът, чийто сл. кабинет трябваше по Конституция да гарантира честността на вота. А те се занимаваха със съвсем други неща. В хода на кампанията разкрихме данни за масови чистки в МВР, след които се назначаваха бившите кадри на МВР именно, за да се осигури чадър по места на схемите за купуване на гласове. Огласихме конкретен случай в Пазарджик.
Отговорността на ЦИК е огромна. Заедно със сл. кабинет и Радев те тотално се провалиха. МЕУ не е показател. Самият му министър заяви публично, че щял да гладува с хартия. Те с нищо не допринесоха за честността на вота. Напротив. „Информационно обслужване“ трябва изобщо да бъде премахнато от изборите и да се деполитизира съставът на комисиите.
Анализът на резултатите от изборите си е работа на партиите. С мафията чрез позитивна кампания не можеш да се бориш, защото отсреща имаш враг, способен на всичко. Срещу такъв враг трябва да покажеш смелост. Отчитаме тази грешка, посочи в заключение Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *