България

Ще загубим парите по ПВУ. Вече има създадено алиби – предоговаряне на въглищните централи

Витае огромно разочарование, натрупано през годините – че демократичното свободно и благоденстващо общество, което се опитахме да изградим, някак си все не се състои. Развиваме се в ЕС в доста позитивна посока. Въпреки това виждаме, че сме в патова политическа ситуация, от която трудно ще се намери изход. Едно от обясненията защо ПП-ДБ не спечелиха изборите е, че немалко техни гласове се отляха към Възраждане, чийто електорален възход продължава, предшестван от едни тътени на протестния гняв, натрупан в хората. Първоначално тази енергия бе уловена от ИТН, ДБ, впоследствие от ПП, но тъй като тя не получи реализация, започва да става все по-деструктивна. 15-те процента отлят към Възраждане вот всъщност е от хора, несъгласни със статуквото. Но това вече е антисистемен вот, предупреждение към политиците, че нещата не трябва да продължават така. Това коментира в студиото на Алтернативата експертът Атанас Кирчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





При едно фрапиращо изследване на Алфа Рисърч се оказа, че 1/5 от българите подкрепяха войната на Путин. Намерих причината за подкрепата на Путин, която е твърде далеч от русофилството, в драстично нарасналото социално неравенство в България. Имам огромна маса хора на границата на материалните лишения; хора, изпитващи безперспективност и липса на социална мобилност, т.е. шанс за израстване. Там присъства и немалка част от българската емиграция. Абсурдът е само привиден, защото в тая огромна маса хора се е натрупало усещането за липса на позитивна перспектива и тази негативна енергия намери израз в протестния вот, чийто отдушник се оказа Възраждане. Ако разгледате идеите им, ще видите, че те са само негативни – против всичко. Позитивно при тях няма, защото то само би разделило. И те успешно обират протестния вот на огромен кръг хора. ВМРО и НФСБ бяха по-мощни в патриотарската реторика. От една седмица виждам, че Костадинов става тръмпист, тоест върви по познатата посока на т.нар. консерватизъм. Но този вот не е консервативен, а протестен, който за съжаление не получи реализация в ПП-ДБ. Според мен той би се увеличил при следващи избори за сметка на още отлети гласове от ПП-ДБ. Но Възраждане не представлява заплаха за проевропейския ни път при 15% гласове от 40% гласували, какъвто беше електоралният таван и на Волен Сидеров.


Но тук не се коментира каква е реалната функция на Възраждане – съзнателно създадена и отразявана в медиите, за да обира този протестен вот и да не се даде шанс на ПП-ДБ да съставят правителство. Това е съзнателно търсена функция на Възраждане и има кукловоди, които умело се възползват от нея. Другата ѝ функция е да служи като проруско и антиевроатлантическо плашило, с което да се оказва натиск в полза на коалиция на съглашението – ГЕРБ-ПП, което би унищожило идеята за промяна. Това е съзнателно поддържана и целенасочено търсена тенденция от партиите на статуквото.
При Костадинов имаме съзнателно помпане на медийния образ и преекспониране на профашистки тези. Виждаме и, че сега са се появили т.нар. вечни сто интелектуалци, които играят ролята на полезни идиоти. Експлоатирането на заявката за излизане от ЕС и НАТО е несериозно и умишлено нагнетявана в този момент, за да се приеме Съглашателската коалиция. Възраждане никога няма да влезе в управлението. Има хора, които много лесно биха могли да спихнат целия им електорален подем и целият им холограмен имидж ще изчезне за нула време. Целта на всичко това е ГЕРБ-ПП-ДБ, което означава идеята за Промяна просто да изчезне.
Целият модел на ГЕРБ са директни престъпления и наподобява начина на управление на Путин. При тях са изхарчени над 10 млрд. лв. за реализация на руски проекти.
ПВУ в момента виси с огромна въпросителна, тъй като условието за втория транш е въвеждане на механизъм за разследването на гл. прокурор, който никога няма да бъде приет от ГЕРБ, ДПС и присъдружните им. И разбира се, че ще загубим тези пари. Дори вече има създадена версия-алиби – т.нар. предоговаряне на въглищните централи. Това е невъзможно, защото ще изгърми целият ПВУ, ще заминат и Програмата за подкрепа по Фонда за справедлив преход, както и част от оперативните програми. ПВУ е в критична фаза и може да пропадне, прогнозира в заключение Кирчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *