България

Общински съвет Варна не контролира общинската администрация, а работи в колаборация с кмета

Явно след 12-годишно управление заедно с гл. арх. Бузев, г-н Портних изведнъж прогледна за нещо, което варненци знаеха, виждаха и негодуваха срещу т.нар. уплътняване на строителството, но всъщност това, което се случи на Варна, е едно бясно строителство и голяма част от кварталите ни се превърнаха в бетонни гета без осветление, улична регулация и инфраструктура. И сега г-н Портних реши, че само г-н Бузев ще излезе виновен. Очевидно г-н Портних има желание отново да е кандидат за кмет и по тази причина реши най-сетне да реагира, но ми се струва, че реакцията му е твърде закъсняла. Варненци са, меко казано, шокирани от подобна стъпка. Общият устройствен план (ОУП) на Варна е приет лично от него през 2012 г. Тогава Бузев не е бил просто член на екипа, изготвил ОУП на Варна, а Портних нито веднъж не е изготвял отчет за този план на града, макар ЗУТ да му вменява това задължение, и нито веднъж не е внесъл изменение в него. Той прекрасно знае какви са проблемите. Днес имах среща с Камарата на архитектите, желаещи промени в ЗУТ, и те ми казват, че без законодателни промени следващият кмет ще се окаже в същата ситуация на г-н Портних – да се оправдава с някого. Нужни са и изменения на ОУП на града, защото това се случва и в други големи градове, но при нас просто е в разцвет. Това коментира за Алтернативата Стела Николова, депутат от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Фактически г-н Портних не постави много по-сериозните проблеми на града, които имаме основно с липсата на инфраструктура в кварталите и че там е изключително трудно да се направи някаква улична регулация, тъй като са се случили огромни строежи, а изложи като основен мотив за уволнението факта, че г-н Бузев е допуснал незаконни бараки на Златни пясъци. Безспорно на никого не му харесва градът му да е „баракаризиран“, но градът ни има много по-сериозни проблеми, които биха могли да бъдат премахнати по-бързо и лесно. Но другите проблеми, които г-н Портних ще завещае на града, са свързани с оправянето на цялата тази каша, бъркана 12 години.
В коалицията ни няма решение кой ще е нашият кандидат за кмет на града. Местните избори остават леко встрани от фокуса на общественото и медийно внимание, заради случващото се в парламента, защото гражданите очакват нов кабинет, а търпението е изчерпано и няма как да не се направи всичко необходимо, за да може България най-сетне да има редовно правителство след две години безвремие. Ние от коалиция ПП-ДБ ясно сме заявили, че правителство с мандат или участие на ГЕРБ няма да подкрепим.
Варна е град, който не е транспортно свързан със страната. АМ Хемус се строи повече от 50 години, а парите за нея бяха откраднати. Така и не стана ясно какво точно е разследвала Прокуратурата, но варненци очакват тя най-накрая да бъде построена. АМ Черно море също е много важна, защото с нея се очаква изграждането на втори мост, алтернативен на Аспаруховия, който в момента е единствена връзка между южните квартали и града, както и с Бургас. Морската столица остана бледа сянка на Бургас, защото кметът ни бездействаше през всичките тези години. Обилна тема е провеждането включително и на последните избори, но по този въпрос предполагам, че ще получа отговор от министъра на МВР, защото изрично съм му задала въпроса какво се направи във връзка с купуването на гласове във Варненска област, защото тук има разцвет на купуването на гласове. По времето на Б. Рашков се наблюдаваше лек спад и посъветвах г-н Демерджиев да проведе разговор с него и да го попита как се е справил. Съмненията за купен вот са много и според нашите анализи има може би ок. 20 хил. гласа, купени за определена политическа партия. Очаквам от министъра отговор дали ще отстрани ръководството на МВР Варна, което категорично не се справи. В хода на изборния ден, ако при сигнал изобщо дойдеше патрулна кола, само се зъвърташе и заминаваше, без по никакъв начин да попречи на продавачите на гласове. Разполагам със снимки и доказателства.


Община Варна има подписани рамкови споразумения кой да извършва ремонтите. Ремонтът на т. нар. фекална тръба във Варненското езеро бе даден на Хидрострой, а както знаете тази фирма се занимава с пътища. И тя съответно веднага си взе подизпълнител, Хидроремонт, която фирма всъщност извърши свързването на тръбата, защото тя все още не е заровена. Изненадана съм, че г-н Портних чака някого, когато трябва да свърши определена работа и фактическа трябва той да настоява да му бъде издадено разрешение за ползване на воден обект от Басейнова дирекция по възможно най-бързия начин, за да може тази тръба най-сетне да бъде заровена.
Колегите от Възраждане могат да си издигнат за кмет когото пожелаят. Битката за Варна ще е наистина епична. Местните структури и общинските съветници работят твърде малко. Варненският ОС се свиква на два-три месеца. След спукването на тръбата бяхме пред разпускане, защото три месеца не бяха свиквали ОС – просто го свикаха един ден преди датата на разпускането му. Във Варна всичко се случва задкулисно. ОС няма ролята, която трябва да има по закон – да контролира изпълнителната местна власт и как работи общинската администрация, а напротив – работи в колаборация с кмета. Всичко се решава по някакви неведоми пътища и до сесия на ОС стигат твърде малко неща. Не вярвам град от 350 хил. души население да няма преписки и проблеми. Това за мен е абсурд. Варненци постоянно ми се оплакват как никой не им отговаря на сигналите, които подават. Когато сигнал на гражданин е приет и е реагирано по него, това е новина в града ни.
Ако се стигне до втори мандат, коалицията ни ще направи всичко възможно да има редовен кабинет. Ще разговаряме с всички политически парламентарно представени сили и ще търсим подкрепа, посочи в заключение Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *