България

Срещите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се дължат на външен натиск

Опитът ме е накарал да не изключвам нито една възможност и вероятност в България. Среща като утрешната между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трудно можеше да се очаква, но в крайна сметка се случва и показва, че тук всичко е възможно. Възможно е да се договарят други неща, както е възможно и двете коалиции да са подложени на сериозен външен натиск и да са склонни да направят много по-сериозни компромиси. Един брак по сметка между тях ще донесе огромни щети и за двете. Въпросът е за кого ще са по-големи. Прекалено рискован ми изглежда този вариант. Вариант за първия мандат няма. Колкото до втория, там възможностите са две – едната е коалиция ГЕРБ и ПП-ДБ, а другата – ПП-ДБ да направят коалиция на малцинството и ГЕРБ да застане зад него. Първата ми се струва невероятна по две причини, защото тя би означавала, че те директно ще пуснат Борисов във властта, а това би трябвало да им е като обица на ухото, тъй като би ги погълнал като боа. Според мен те никога не биха прибягнали до този вариант. Другият е Борисов да подкрепи правителство на малцинството. Ако е достатъчно ловък играч, той е в нелоша позиция. Този компромис ще му струва доста сериозни рани върху егото, но пък от друга страна ще остави правителството на ПП-ДБ да инкасира всички възможни негативи от властта, като ще стои отстрани и във всеки един момент ще може да го свали. Това коментира в студиото на Алтернативата Калин Тодоров, журналист и писател.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Борисов е колективен псевдоним, изразител на идеята на интересите на силите, които седят над него – чисто икономически и мафиотски. Те имат интерес да има правителство и той да има някакво влияние над него и най вече това правителство да падне точно преди местните избори, което лишава ПП-ДБ от шанс в тях, а ГЕРБ отново ще овладее местната власт и бастионите си там. От гл. т. на ПП и ДБ нещата ми изглеждат като цугцванг, т.е. да нямаш печеливш ход. Каквото и да направят при втория мандат, ще влошат позицията си. Въпросът е кое е по-малкото зло за тях. В тази игра все някой трябва да загуби, въпросът е кой ще загуби повече.
Борисов упорито търси реабилитация както сред обществото, така и сред западните ни съюзници. Подложен е на неистов натиск отвън и е този, който трябва да направи сериозните компромиси, за да има правителство, каквото е нужно на съюзниците ни. Мисля, че тези срещи са заради външен натиск. На България ѝ предстои да взима тежки и непопулярни решения, каквито не могат да бъдат взети от сл. правителство. Трябва да има парламент, макар и фасаден.
Ако се наложи НАТО да участва с мироопазващи, да кажем, сили, съставени от полски, румънски и, не дай боже, български контингент, това решение не би могло да бъде взето нито от сл. правителство, нито от президента. Съществува и хипотезата, че участие в конфликта означава и военна, не дай боже ядрена, база на брега на Черно море или през България да преминават чужди войски. Много неща изглеждаха абсурдни, но едно по едно се случиха. Укрепват се мостове, тунели и пътища, така че нищо чудно да става въпрос за локация, но това са лоши варианти, които обаче не можем да отмахнем с лека ръка. Затова ми се струва, че за Запада е важно да има редовно правителство и парламент, а човекът, който може да направи това е Борисов – с цената на огромни компромиси, които ще му спасят кожата. Ако няма редовно правителство, нищо чудно до местните избори да излезе списък Магнитски 3, в който той да присъства, което ще означава политическата му смърт и разпад на ГЕРБ.


Втората хипотеза е опасността Възраждане, защото несъставянето на редовно правителство и разпадането на парламента ще означава нарастване на Възраждане, чийто растеж вече не може да се прогнозира. Доколкото съм успял да проследя генезиса на Костадинов, той започва от д-р Врабевски – фигура, свързана с Бил Клинтън и т.н., така че ние не знаем какво точно е Възраждане, но знаем кои и защо гласуват за тях – хората, които гласуват за Костадинов са нещо различно от него и от това, което самата партия иска да постигне. Каква е разликата между БСП и Възраждане и защо левите гласуват за Възраждане, а не за БСП? Хипотезата ми е, че привържениците на БСП са носталгици по социализма, представят си Русия като някакъв Съветски съюз и носталгията им по миналото ги гара да гласуват за една просъветска партия. Докато Възраждане е „гласувам против Америка“.
Вчера Лена Бориславова каза нещо интересно: „По отношение на правосъдната реформа, ние не бихме я подкрепили по начина, по който биха я подкрепили ГЕРБ, защото там става въпрос за личността на гл. прокурор, а той дотолкова е загубил престиж на Запад, че исканията му за екстрадиция оттук и оттам вече не се приемат сериозно от никого.“
В задкулисието при ПП-ДБ по някакъв начин се намесват Тони Дренчев, Иво Прокопиев, братя Бобокови. Нямам високо мнение за Гешев, но понякога говори истини. Всички тези хора са врагове на Борисов – те са анти-ГЕРБ, анти-Пеевски и анти-Гешев. Ако приемем, че релацията Гешев-Борисов-Пеевски все още има някакво влияние върху българската икономика, то тя потиска останалата група, която е възможно да има общи интереси и да се консолидира зад ПП. Зад Борисов първо седи самият Борисов. Той първо е мафия сам по себе си. Второ е мафия с Пеевски. Трето – със строителните босове. И Четвърто – с местните феодали. „Четвъртото стъпало“ е когато мафията директно започне да управлява държавата.
Ние сме изпратили тези хора там да ни управляват и оттук нататък трябва да намерим хора, които ще се грижат и за нашите интереси. Не търсим спасители, а нормализиране на политическия живот извън тези хора, които са успели да овладеят държавата, посочи в заключение Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *