АкцентБългария

Или демокрация, или Пеевски – това е изборът

Коментарът ми е посветен на Пеевски – ЮБЕР алес и отравянето на българската демокрация. Както вече казах, няма съмнение, че Пеевски е най-силната фигура на съвременния политически небосклон у нас. В същото време е най-омразният политик. Но той е властта. Какъв е изводът – особено неутешителен – не е станал такъв през избори, дори електоратът на ДПС е договорен и подкрепата му е неорганична -следователно българската демокрация изобщо не се определя от изборите, които правим от една тъмна, дълбока държава на задкулисието, която държи под контрол всички ключови институции и властови механизми – през силови структури, съдебна система, медии. Тези избори трябва да легитимират Пеевски като национален лидер, и това да неутрализира негативния ефект на включването в списъка Магнитски, като много ценен за страната политически деец. Американският посланик даде да се разбере, че няма никакъв шанс да бъде изваден от този списък, който е неоспорим знак за оценка на неговата корупционна същност и роля в българския политически живот. И това не е случайно – САЩ не смятат, че могат да разчитат на България с такъв лидер като Делян Пеевски и особено когато той е най-силната политическа фигура. Ще кажете какво от това? Ами много – като начало забравете Шенген по суша, ще мине много време преди да ни приемат. Версията с Банкова начело на контрабандата у нас е просто нескопосана версия за подмяна на истината за дълги години контрол на тези канали от задкулисието, чиито най-видни представители са Борисов и Пеевски. Затъмнените страници в доклада до съдията по делото на Пеевски срещу американското министерство на правосъдието – повече от 14 страници съдържат сведения на американските служби за дейността на Пеевски и то за нейната тъмна част. Затъмнени са защото американците не искат да разкрият източници и методи.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Пеевски има право да прави каквото си иска и докато не е осъден има всички права. Моят проблем е, че той толкова плътно е притиснал Борисов в удушаващата си прегръдка, а последният очевидно толкова е зависим /най-вероятно поради общото им минало/, че на практика няма шанс България да има редовно правителство. Това пък означава пергаментни временни правителства – най-удобното време за реализация на всякакви тъмни схеми, включително по руските енергийни проекти. Не вярвате? Е, аз се убедих лично от проваленото във вторник заседание на Комисията по Турски поток. Не ГЕРБ, ДПС и Пеевски дърпат конците и решават какво да се разкрие и какво не, какво да знаете и какво не. Въпреки претенциите си за професионализъм и опит, техният временен председател на Комисията, Рамадан Аталай, не блесна с нещо оригинално. Чуйте аргументите защо трябвало изобщо да се гласува да ме изслушат – какъв съм бил аз, това не е важно. По важното – как е могло да имам експертиза по темата, след като съм нямал достъп до секретна информация и търговски тайни, каквато само държавата имала. Тези хора още живеят с мисълта, че като сложат поверително или търговска тайна, вече могат спокойно да си правят зулуми. Нищо подобно – все по-голяма част от информацията в света е публична, дори тайните служби основно работят с открити източници. Стигна се дотам, че се оказа, че версията на документа за Пътна карта на Елфите е по-автентична – доказана и верифицирана, отколкото тази на “тайния” ДАНС.
Посоката на България при доминантата на Пеевски е прогнозирана и близка катастрофа. В списъка с постижения на този човек има повече фалити, повече загубени работни места и капиталова стойност, вероятно от всеки друг у нас. Защото е перфектното съчинение на ограничени собствени възможности с непремерена лична амбиция и самочувствие, почти на обречен да стъпи начело на държавата нов Тодор Живков. Невъзможно е Пеевски да дойде на власт по-демократичен път, да бъде избран – затова ще трябва да купи или репресира всеки, който застане на пътя му към върховете на властта. А това е възможно само ако меката автокрация на Борисов стане твърда при Пеевски. Неслучайно неговият министър на МВР твърдо заяви, че повече улицата няма да сменя властта.
Пеевски надделя над Доган – не е съпредседател, овладя мераците на Борисов, дори вече му се подиграва, и единствената пречка пред тоталната му власт са демократичните избиратели. Или демокрация, или Пеевски – това е изборът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *