АкцентБългария

Никой не обяснява на избирателите, че в хода на демократичния процес те биха могли да пренаредят сами живота си

ГЕРБ спечелиха изборите с 25% от 39%, което реално е под 10% от всички гласоподаватели в държавата. Така освен че не могат да управляват, те продължават да са в ситуацията на токсичния играч. Това заяви в студиото на Алтернативата Весислава Танчева, ПР експерт и анализатор на изборните процеси.

За съжаление смятам, че ще се стигне до нови поредни избори. Демокрацията си има чудесен механизъм за въздействие на обществените процеси и той се нарича демократични избори, които при всички положения са по-демократични от не-изборите и диктатурата.

Президентското правителство не отговаря пред никого, не отговаря и на ничии очаквания.

От миналата година, когато поставихме началото на изборната спирала, защитавам тезата, че изборите са нещо като пералня, в която изпираме партиите. По този начин те така се променят, че успяват да вкарат нови лица в играта. В крайна сметка те трябва да успеят да променят собствените си структури, така че да изведат на преден план лица, които да не отвращават вече хората.

От друга страна поредицата от избори изморява и обърква и няма невинни по отношение на тези процеси – от партиите и лидерите им, до анализаторите и журналистите. Никой не обяснява на избирателите, че в хода на демократичния процес те биха могли да пренаредят сами живота си.

ГЕРБ биха могли да имат дори конституционно мнозинство. Действително се наблюдава разочарование от управлението на Кирил Петков, но не от хаоса, както твърдеше ГЕРБ, а от факта, че правителството не действаше достатъчно радикално по отношение на собствените си обещания – заявката за бърза промяна.

Винаги съм знаела, че Борисов не е господар на собствените си решения и, ако все пак през 2020-а е бил, значи съвсем безотговорно и вкарал ГЕРБ в капана на губеща партия години наред. Ако още при старта на протестите той беше подал оставка и беше отишъл на предсрочни избори, загубата им нямаше да е толкова значима. Така на практика той пожертва партията си, за да спаси себе си.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Може би част от плана е да се изчака третият мандат, който евентуално да бъде връчен на БВ и така да се конструира едно спасително правителство, чийто смокинов лист да е възможността ГЕРБ да се съчетае публично с ДПС. Ще се наложи обаче да се търсят отцепници при Възраждане, което едва ли ще е особен проблем. Въпросът е колко дълго ще работи подобно правителство – поради липса на легитимност най-много колкото предишното. Избирателите на ГЕРБ трудно ще преглътнат публичното сътрудничество с Доган, Пеевски и ДПС и отливът ще бъде сериозен. Така че ходът е много рискован. От всичко това би спечелило единствено ДПС.

Имиджът на президента ще пострада драматично, ако изчака цял месец, за да свика НС, защото все пак трябва да се приема бюджет, а време няма. Затова той ще бави максимум две седмици, прогнозира Танчева.

Всички, включително и Костадинов, вече играят за следващите избори. Доверието в това, че може да се конструира управление, което да изкара повече от няколко месеца, е на практика нулево.

Резонен е въпросът какво кара нормални българи да отидат и да дадат гласа си за партия като Възраждане, която на практика е пълен фалш. Това означава, че останалите партии са загубили връзка с една немалка и доста специфична част от избирателите, склонна да радикализира исканията си. За съжаление популизмът продължава да е глобална сила.

Когато става въпрос за манипулация на обществено мнение, като избирател бих искала малко по-твърдо отношение, подчерта в заключение Танчева.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *