АкцентУкрайна

Руско-украинската война: генералният секретар на НАТО в Киев и укрепването на бойните способности на украинската армия

Ситуацията на фронта

Както отбелязва в неотдавнашно интервю Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, Русия вече е спряла настъплението и е преминала в отбрана, с изключение на две области. „На 31 март 2023 г. се провали поредната руска офанзива, т.нар. зимно-пролетна офанзива. Те трябваше да достигнат административните граници на Донецка и Луганска област… Към настоящия момент в Русия няма потенциал за стратегическа настъпателна операция. И няма да има такава в близко бъдеще… Русия премина към стратегическа отбранителна операция за удържане на завзетите територии, ограничавайки украинската операция по освобождаването им“, отбеляза ръководителят на ГРУ към Министерството на отбраната.

„Има два района, които са изключение. Първата е опитът за превземане на Бахмут… Ситуацията там е сложна, но все пак Бахмут си стои както си е бил. Второто е опитът да се направи полузавладяване на Авдеевка от северната страна“, каза Буданов.

Що се отнася до ситуацията в Бахмут, той продължава да бъде най-сложният участък от фронта. Руското командване продължава да използва колкото се може повече сили и средства в града, за да може да изпълни две задачи: да увеличи натиска в него и да поддържа висока интензивността на боевете край него. Руските сили продължават активно да използват авиацията и артилерията на Бахмут, за да унищожат всички сгради и съоръжения, където може да се удържи отбраната.

От 18 април насам руснаците се концентрират в северното направление на Бахмут, като по-специално атакуват украинските части откъм Хромово. Вероятната цел на тези атаки е била да се принуди отклоняването на някои украински части от града. Руснаците успяват да напреднат в някои райони, но впоследствие украинските сили ги изтласкват обратно от завзетите позиции.

В самия град продължават тежки боеве. Руснаците се опитват да напреднат от изток и да преминат железопътните линии, които разделят града, но засега опитите им не са успешни. Причината е, че тези релси вече са в обсега на артилерията и частичен физически контрол от страна на украинските сили.

Сред особеностите на боевете за Бахмут се отбелязва отслабването на ЧВК „Вагнер“ по фланговете на града и фактът, че украинските части все по-често влизат в сражения с руски десантчици. Освен това се наблюдава и разлика в начина, по който руските командири използват десантчиците и Вагнеровите войници. По този начин наемниците на Вагнер продължават да бъдат хвърляни върху украинските позиции. Вероятно именно вагнерианците са тези, чрез които руското командване се опитва да открие слабости в украинската отбрана в Бахмут. От друга страна, руските десантчици действат по-предпазливо, когато атакуват украинските отбранителни линии.

Като цяло отбраната на Бахмут продължава. Въпреки многократните твърдения, че са превзели града, руснаците продължават да не могат да го вземат в оперативно обкръжение, както и да нарушат мобилната отбрана на украинските сили там.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




11-ти Рамщайн. Резултати

Главна новина: На 21 април във военновъздушната база Рамщайн в Германия се проведе поредната – единадесета – среща на Контактната група по въпросите на украинската отбрана.

Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на срещата контактната група се е фокусирала основно върху укрепването на украинската противовъздушна отбрана. В този контекст следва да се отбележи, че в навечерието на срещата украинското министерство на отбраната съобщи, че в Украйна са пристигнали системи за противовъздушна отбрана Patriot от САЩ, Нидерландия и Германия.

Като цяло в края на срещата в Рамщайн 11 беше заявено, че САЩ, заедно със своите съюзници, разработват пакет от мерки за подпомагане на неотложните нужди на Украйна. Все още не са известни ясни обеми и видове въоръжение, но има данни за отделните страни, в т.ч: 155-милиметрови артилерийски боеприпаси (Естония, САЩ), 105-милиметрови артилерийски боеприпаси (САЩ), бронебойни снаряди (САЩ), противотанкови мини (САЩ), радиостанции за танкове Leopard 2 ( боеприпаси (САЩ), ракети за HIMARS (САЩ), ракети за ATMP (САЩ), логистични превозни средства, резервни части (САЩ), модулни мостове за преминаване на водни препятствия (Канада), нова система за предупреждение за ракетно нападение, разработена специално за Украйна (Израел), безпилотен летателен апарат (Израел).

Освен това се проведе среща на представители на т.нар. танкова коалиция, от които могат да се откроят следните:

– в Полша ще бъде създаден център за поддръжка на танкове „Леопард“ за Украйна;

– 250 украински военнослужещи ще започнат обучение на танкове Abrams M1A1 през юни, което ще продължи 2,5 месеца;

– доставката на танкове „Леопард“ за Украйна доведе до създаването на девет механизирани бригади.

Защо това е важно: Въз основа на резултатите от Рамщайн 11 можем да кажем, че Украйна продължава да се възползва от подкрепата на западните си партньори, за да укрепи отбранителните си способности и бойните възможности на армията си в навечерието на настъпление. Въпреки че самата среща не донесе големи изненади, очакванията на Украйна за нея като цяло се оправдаха. В навечерието на срещата украинската страна набеляза пет основни приоритета: бронирани машини, включително тежка бронетехника и артилерия, достатъчно снаряди и боеприпаси; допълнителни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси за тях; съвременни самолети; ракети с по-дълъг обсег на действие; логистика и ремонт на военното оборудване. От резултатите от срещата се вижда, че има положителни новини в почти всички точки. Що се отнася до авиацията и ракетите с далечен обсег, въпреки че по време на срещата не е имало конкретика по тях, вероятно този въпрос е бил обсъждан, но е било решено засега да не се съобщават подробности.

Може също така да се отбележи, че тази в Рамщайн беше най-малко публичната от всички срещи в този формат. Причините за това биха могли да бъдат както неотдавнашният скандал с изтичането на класифицирана информация към САЩ, който подтикна към по-голяма предпазливост в комуникацията, така и фактът, че широкото обявяване на прехвърлянето на конкретни оръжия и техните количества към Украйна би могло да навреди на подготовката за украинска контраатака.

Ако подчертаем тематичната насоченост на Рамщайн 11, то това със сигурност е противовъздушната отбрана. Ясно е, че партньорите на Украйна са разбрали, че в момента тя е един от най-високите ѝ приоритети. В този контекст трябва да се отбележи появата в Украйна на ЗРК „Пейтриът“, който може да сваля не само балистични ракети, но и руска авиация на разстояние до 150 км. Сега Русия използва авиация във фронтовите райони в северната и южната част на Украйна. Тя нанася удари с ракети и въздушни управляеми бомби. Наличието на ЗРК „Пейтриът“ ще може да отдалечи руските самолети от границите на Украйна. Patriot може да унищожава руски самолети и над временно окупираните територии на Украйна. Планира се тези системи да бъдат разположени така, че да покриват критичната инфраструктура на Украйна и позициите на украинската армия.

Генерален секретар на НАТО в Киев

Основни новини: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи работно посещение в Киев на 20 април. Това е първото му посещение в украинската столица по време на мащабната руска инвазия.

Подробности: По време на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски генералният секретар на НАТО потвърди, че бъдещето на Украйна е в това да стане член на Алианса – позиция, единодушно подкрепена и от други държави. Освен това той заяви, че по време на предстоящата среща на върха във Вилнюс на 11-12 юли ще бъдат обсъдени гаранциите за сигурност за Украйна. Той също така покани Володимир Зеленски на тази среща на върха. Съобщава се, че украинският президент е приел поканата и ще присъства на нея.

От своя страна украинският президент призова генералния секретар на НАТО да убеди партньорите си по време на срещата в Рамщайн да доставят на Украйна оръжия с далечен обсег на действие, модерна авиация, артилерия и бронирани машини. Той също така заяви, че гаранциите за сигурност за Украйна не трябва да заместват членството в НАТО и призова Украйна да бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

Защо е важно: Посещението на генералния секретар на НАТО в Киев и изявлението му, че всички членове на Алианса са съгласни с бъдещото членство на Украйна, дават основание да се надяваме, че срещата на върха на НАТО през юли може да има положителни резултати за Украйна.

Ясно е, че около Украйна се изгражда консенсус по отношение на бъдещото ѝ членство в Алианса. Почти всички вече са съгласни, че де факто Украйна вече е член на НАТО. Сега остава само да го оформим юридически.

Доскоро въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО беше своеобразна червена линия, която Алиансът, поради нежеланието си да провокира ескалация от страна на Русия, не искаше да премине. Агресията на Русия срещу Украйна обаче вече започна да променя позицията на Алианса по този въпрос. Начинът, по който Украйна се противопоставя на Русия и отслабва нейната военна машина, което беше основният аргумент на НАТО да откаже членството на Украйна, създава условия, при които НАТО може да премине червената линия и да инициира официалното присъединяване на Украйна към НАТО. Възможно е именно това да е причината украинският президент да бъде поканен на срещата на върха във Вилнюс.

Географско разширяване на военната помощ за Украйна

Основна новина: Въз основа на изтекли файлове от Пентагона стана известно, че някъде през януари тази година Египет е водил преговори с Русия за доставка на 40 000 ракети с калибър 122 мм за РСЗО „Град“. А през март представители на Вашингтон посетиха Кайро, след което там отиде министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който поиска от египетския президент да осигури доставките на артилерийски боеприпаси за Украйна. Първоначално египетското ръководство не отговори, но по-късно взе вътрешно решение да доставя на Украйна 122- и 155-милиметрови боеприпаси. На свой ред планираното посещение от Кайро в Москва е отменено.

Беше съобщено също, че Южна Корея може да преразгледа позицията си относно доставките на оръжие за Украйна. В навечерието на посещението си в САЩ южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви, че „ако възникне ситуация, която международната общност не може да толерира, като например всяко широкомащабно нападение срещу цивилни, масово убийство или сериозно нарушение на законите на войната, Южна Корея може да се затрудни да настоява само за хуманитарна или финансова подкрепа“.

Защо това е важно: Първо, информацията за руско-египетските преговори показва още веднъж, че руснаците наистина имат голям проблем с боеприпасите и че продължават активно да ги търсят в чужбина. Второ, „преориентацията“ на Египет към Украйна по въпроса за боеприпасите може да създаде предпоставки за доставки за Украйна от Египет и на различни видове въоръжение. Египет например разполага със значителен брой съветски системи, включително ракетни оръжия и системи за противовъздушна отбрана С-300, „Бук“ и С-125, които биха могли да укрепят украинската система за противовъздушна отбрана.

Що се отнася до Южна Корея, нейната армия все още разполага с един полк танкове Т-80У и боеприпаси. Има и няколко БМП-3 и БТР-80. В сравнение с другото въоръжение, използвано от южнокорейската армия, прехвърлянето на гореспоменатите бронирани машини няма да се отрази на бойните ѝ възможности. Освен това Южна Корея разполага с повече от 2000 155-мм САУ с изградени производствени мощности за боеприпаси: 1 300 155-мм САУ K9 и повече от 1 000 K55/K55A1 (корейска модернизация на M109). Следователно промяната в позицията на Южна Корея по отношение на доставките на оръжие за Украйна би имала положителни последици за укрепването на украинската армия.

Германия не е против украинските удари по руска територия

Основна новина: На 20 април германският министър на отбраната Борис Писториус заяви по телевизия ZDF, че смята за „абсолютно нормално“ украинските въоръжени сили да провеждат операции на руска територия, стига те да се извършват с цел прекъсване на пътищата за снабдяване на руските войски и при това да не пострадат цивилни граждани.

Защо е важно: Това изявление може да е сигнал за промяна в позицията на съюзниците на Украйна по въпроса за доставките на оръжия с голям обсег. То може също така да показва, че западните партньори няма да налагат ограничения върху използването на оръжията, които са прехвърлили на Украйна, по време на украинска контраофанзива.

Игор Федик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *