България

Няма конфликт между Гешев и Сарафов, а предварително подготвена сценка

Нови законови възможности в посока съдебна реформа има, друг е въпросът дали има воля това да стане. Такава няма – ако не се смени съставът на ВСС, не може да се произведе решение за смяна на гл. прокурор. Взривът е с цел по-скоро за запазването на гл. прокурор, отколкото неговата смяна и също така той да бъде разследван по начин, удобен на този гл. прокурор и всеки следващ гл. прокурор. В момента имаме три възможности за извършване на взрива: 1) с цел неговото покушение, 2) сплашване, за да си отиде сам и 3) да си го е направил сам. По т. 1 не виждам кой има интерес от премахването му; т. 2 е възможна теза, но не виждам как Гешев ще бъде сплашен с изгоряла трева. Тезата с инсценировката стана много актуална в деня на взрива, но 10 дни по-късно стана водеща, защото пропадна основната защитна теза, че никой няма да направи инсценировка на атентат, когато семейството му е там. Тепърва ще се разбира дали самият той е бил е там. Проблемно се оказа и присъствието на израелския експерт, пристигнал по случайност 1.5 часа преди самия взрив. Думите му бяха цитирани от самия гл. прокурор, заместника му Сарафов и всички политически лидери. Няма как да допуснеш вещо лице, което да не е служител на някоя държавна институция. Вещите лица са държавни служители по списък и са на щат към МВР. Връзката с Алексей Петров се прави, защото той непрекъснато се появява на страницата си с някакви израелски експерти. Този експерт ми прилича на онзи военен прокурор в бяло, който се появи на огледа на местопроизшествието на Семерджиев, който също нямаше никакво процесуално качество, коментира в студиото на Алтернативата адв. Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Сарафов има две изявления пред БТА, като всяко е отговор на казаното от неговия началник. Едната версия е, че иска да си спаси кожата и да остане на този пост, защото ПП-ДБ направиха искане до Прокурорската колегия да бъде предсрочно отстранен. Той не се избира пряко от гл. прокурор както е с другите двама-трима негови заместници, а като директор на НСС негов заместник се избира от Прокурорската колегия по предложение на Гешев. Втората теза е, че още от 2012 г. иска да стане гл. прокурор, в което съм сигурен, и затова репликира Гешев. Ако Гешев бъде сменен, той е от потенциалните кандидати. Според мен няма конфликт между Гешев и Сарафов, а предварително подготвена сценка, в която всеки има своята роля. Сега се разиграва следният сценарий: случва се нещо, Гешев хвърля упрек върху заместника си, а той му влиза контра, така че да се види как може заместникът му – директорът на НСС – да бъде независим, независимо кой е гл. прокурор. Това е с цел да се приеме законопроекта на Възраждане, според който заместникът на гл. прокурор да разследва шефа си и никога да няма независимо разследване отгоре. ГЕРБ ще направят същото, каквото направиха с конституционната реформа през 2015 г. – между първо и второ четене ще има такива промени, че вносителите няма да могат да си познаят законопроекта.


ВСС са с изтекъл мандат и той трябва да бъде подновен. Професионалната квота вече е избрана, но за парламентарната квота се изисква конституционно мнозинство от 2/3. И това ще е следващият пазарлък след съставянето на правителството и ще е много трудно. Ако има конституционна реформа и истинско разделяне на ВСС на прокурорски и на съдебен, ако има увеличаване на парламентарната квота в прокурорския съвет и намаляването в съдебния съвет, където професионалната да има превес, може нещо да се промени, но това става с промяна на Конституцията. Има всички хипотези да вярваме, че е възможен втори исторически компромис след съставянето на правителство, независимо дали ще бъде съставено с първия или втория мандат, независимо от горчивия опит. Проблемът е, че Борисов има най-много места в парламента и без гласовете му не може да се проведе никаква конституционна реформа, но трябва да се опита. Дори да се получи правителство с втория мандат, при конституционната реформа ще имаме същите страхове, че могат да се случат събитията от 2015 г., защото Борисов си е като вълка, който кожата си мени, но нрава – не. Длъжни са да внесат конституционен проект и вярвам, че такъв ще бъде внесен. Избирателната активност навалява, съответно това помпа гласовете на Възраждане и възможността това да се случи става все по-трудна.
Ако предложението на Правосъдие за всеки, касаещо премахване длъжността на гл. прокурор, го нямаше, просто нямаше да го има и цирка, който гледаме вече 10 дни. Ако се окаже инсценировка, има основание министърът на правосъдието да поиска предсрочното отстраняване на Иван Гешев, защото тогава ще са налице такива предпоставки. Сега чакаме наблюдаващият прокурор да каже има ли заподозрени или има инсценировка. Възможно е и всичко да бъде забравено до следващия път, посочи накрая адв. Кънчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *