Нинова е способна да пристане на ГЕРБ, защото загубата на власт вече унищожава прослойката

При една правова държава хората в столицата, но най-вече в провинцията не възприемат смяната на една или друга партия като нещо засягащо директно живота и съдбата им, а точно обратното – при неправова държава всяка партия, дошла на власт, би могла да се забърка и в бизнеса, и в личния ти живот. Ако свържем нещата и с омразата, то се натрупва негодувание от цялата тази несправедливост и тук анализаторите правят много голяма грешка – те въобще не разбират какво става в България. Тук нямаме обикновена борба между партии, а с течение на годините имаме образувана не партия, а прослойка, в която влизат и държавни служители, и бизнес кръгове, чиято основна цел е придобиване на обществени средства, като другото е по-скоро за обвивка и украшение, например евроатлантическата принадлежност. Не става въпрос за борба между партии, а именно опит на България да се отърве от модел на управляваща прослойка, на чело на която стои типичен вожд. Има обаче и малцинство българи, които не искат да бъдат племе. Хората все повече се ориентират към връзки с познати и приятели дори там, където не би трябвало. Това се отразява по капиляри, които се спускат до най-малките клетки на обществото, връщащо се към родови отношения, коментира в студиото на Алтернативата писателят Иво Беров.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Наблюдаваме нагаждачество и опортюнизъм, което е грозна гледка. Това увеличава омразата, но те не го чувстват, защото омразата се натрупва лека полека. Именно затова днешните анализатори не могат да разберат какво става и продължават да говорят небивалици от рода на „политиците трябва да загърбят своето его и да се разберат“. В случая при представителите на онази част от хората, които искат да бъдат граждани и негодуват, да загърбиш своето его значи тъкмо да откликваш на техните въжделения и искания, а не да ги отхвърлиш, заради съставяне на правителство. Що се отнася до външнополитическите отношения, трябва да има рязък завой към подпомагане на Украйна, понеже тук вече имаме цивилизационен конфликт, а при него подкрепата на прослойката е винаги условна и относителна – ако има полза. Тук няма ценности.
Създава се омраза по две направления, защото ние казваме колко са лоши македонците и как не признавали българите, само че в българския парламент се появи официален председател на партия, който каза: „Няма такава държава!“ – същото каквото каза Путин за Украйна. От друга страна са възмутителни изказванията на хора, които отхвърлят Македония като държавност, история и т.н. Има неща, които една силна нация с дългогодишна история, каквато имаме претенциите, че сме, би трябвало да каже и да си ги признае. Подгонили сме 11-12 хил. македонци към концентрационните лагери и историците твърдят, че е било само в началото по немска идея. Само че тази начална фаза означава, че български войници и офицери отиват в македонската къща, вземат цели семейства и ги подкарват към вагоните. Не може това да не остави следа в македонското общество.


Да не объркаме причината и следствието. Приказките на македонците са отклик на недозрялостта на една нация. И България, и Македония тепърва утвърждават онзи обществен строй, който е напредничав и се предполага, че трябва да ги направи част от развития свят. Македонците са много по-недозрели от нас, което не означава, че са нещо по-долно. Като по-узрели трябва да си дадем сметка, че носим вина и че формално погледнато, ние сме окупирали Македония. И двата народа трябва да се ориентират към онова, което ги свързва, и към съвременните цивилизационни и европейски отношения, за да има смисъл всичко.
Хората предпочитат Русия поради незнание и защото преди да се появи прослойката, за която говоря, е и мало не друго, а обществена каста на комунистическо управление, което дължи цялото си превъзходство и възможности на съветската армия с всички последвали убийства. Ние все още сме родова държава, при което в лицето на социалистическата партия всички помнят как баща му или дядо му е бил началник и всичко е вървяло добре. Една от причините за западането на БСП е загубата на власт. Затова и Нинова е способна да пристане на ГЕРБ – защото тази загуба на власт вече унищожава прослойката. Доброто при нея е, че все пак се опита да откъсне партията от икономически зависимости, но това веднага удря и върху самата партия, защото това е, което сплотяваше досега много хора. И какво остана – любовта към Русия на едно отиващо си вече поколение, една утайка. Твърде вероятно е, ако пристане на ГЕРБ да увеличи последователите си.
Основната критика към управлението на Костов бе – не можеше ли предприятията да бъдат оставени, за да се намерят най-добрите купувачи, но точно това направи Жан Виденов – той не ги приватизира, а ги остави да действат, за да може да ги продаде по-добре. Но, действайки, те натрупаха загуби и не можеха да си плащат задълженията към банките. Двете нови неща, които направи предишното редовно правителство, бяха, че осигури икономически растеж, макар да не съм виждал подробен анализ откъде дойде той, и се осмели да заяви, че България може без руски газ и действително така излезе.
Президентът се възползва от общественото негодувание, за да дойде на власт. Този човек няма обща култура, при него не виждане и далновидност. Представя си как Русия може да спечели и, ако сме се държали прилично, пак ще можем да внасяме евтин руски газ, едновременно вземайки пари от Европа. Но това няма да се случи дори ако Русия победи Украйна. Ще се случат много други неприятни и страшни неща. До импийчмънт едва ли ще се стигне, защото президентът се ползва с голям процент доверие. Освен това той страшно много помогна на ГЕРБ, посочи в заключение Беров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *